Un 7% de joves entre 21 i 40 anys de Sant Cugat pateix Parkinson

per Patricia Cirera

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: dawn.com

Ahir a la tarda a la Casa de la Cultura va tenir lloc la conferència sobre Parkinson Jove a càrrec dels metges de la Unitat de Neurologia de la Mútua de Terrassa, Miquel Aguilar i Pau Pastor. Ho va organitzar l’Associació Catalana per al Parkinson i Parkinson ARA.
El Parkinson és la manca de dopamina, l’encarregada que el missatge arribi a les neurones i especialment important per la funció motora de l’organisme amb funcions molt concretes en el sistema nerviós central. Aquesta manca de dopamina també pot existir per l’absència de proteïnes de diferents tipus, o bé proteïnes que no s’han dipositat en el Cos de Lewy (un depòsit de neurones). 
En el cas d’una persona de 25 anys, quan començen a haver-hi símptomes visibles, ja porta 20 anys amb l’inici de malaltia. Per tant, la malaltia ja hi és des del cinc anys. És a dir, ja va nèixer amb ella,  explica Miquel Aguilar. 
Segons, Miquel Aguilar, a Sant Cugat hi ha unes 150 persones afectades per la malaltia de Parkinson, de les quals, un 7-8% haurien començat el símptomes abans del 40 anys.

Hi ha molts tipus de manifestacions: apatia, cansament, alteració de la veu o de la visió, pèrdua d’olfacte, problemes d’intolerància al fred i calor, problemes de son, entre altres. 

Foto: font no identificada

Es considera Parkinson Juvenil en aquelles persones menors de 20, i Parkinson d’inici jove en persones que tenen entre 21 i 40 anys. 
Una de les característiques del Parkinson Jove, és que normalment no provoca demència ni malsons per la nit. Per contra, els malalts de Parkinson Jove tenen més ansietat o tendeixen a la depresió.
Un 10% dels casos de Parkinson té origen genètic. 
L’alteració de la proteïna del Parkinson, que en els humans està codificada en el gen Park2, és la causant del 50% de casos de Parkinson en persones menors de 40. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article