La UNIPAU reflexiona sobre com superar el capitalisme

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Narcís Sánchez i Josep Mari Julià en la nit temàtica sobre El llibre de l'abundància i Ètica hacker. Foto: Jordi Pascual

 

El cicle de nits temàtiques de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) va tenir una nova sessió el 15 de gener a Cal Temerari amb les lectures d'El llibre de l'abundància i Ètica hacker com a protagonistes. Amb Narcís Sánchez i Josep Maria Julià com a conductors, l'encontre va servir per reflexionar sobre el capitalisme neoliberal i la construcció d'una alternativa social.

 

El llibre de l'abundànciaplanteja l'abundància com a cobertura de les necessitats bàsiques, no artificials, de tots els humans. L'actual sistema econòmic és incapaç de complir-ho i per això està, segons Comunidad de las Indias, autora del llibre, en decadència i caiguda imminent. De fet, el debat entre els assistents a l'acte va servir per evidenciar que el neoliberalisme continua fort malgrat una crisi d'acumulació de capital en mans de pocs.

 

L'alternativa al sistema econòmic vigent passaria per l'economia directa i la producció p2p amb l'existència de micromecenatges i la cessió gratuïta de coneixement. Si bé, en una societat mercantilista i on nombroses professions precisen del coneixement resulta impossible cedir-lo gratuïtament. Aquesta és la conclusió del públic després de fer la lectura crítica.

 

Sánchez va afegir altres alternatives econòmiques patents com l'economia social i solidària, la democràcia econòmica i l'economia feminista com a ruptura i la col·laborativa, la circular i la del bé comú com a adaptació del capitalisme. Avancen que les noves formes d'economia postcapitalista seran protagonistes del cicle d'hivern d'UNIPAU.

 

D'altra banda, Ètica hackerparteix de la llei de Linus per definir tres motivacions: la supervivència, la vida social i l'entreteniment. Explica que des de la perspectiva hacker el treball ha d'estar vist com un entreteniment, és a dir, com un element que es fa per goig i, a més, permet subsistir. La tendència neoliberal actual és la de treballs precaris o minijobs que únicament poden cobrir la motivació de supervivència.

 

La lògica hacker també trenca la lògica del treball i la remuneració transformant tots els dies en lleure. Si bé, la feina com a entreteniment permet que es faci el mateix o més esforç amb millors resultats. De certa forma, segons Julià, es tracta de recuperar la lògica precapitalista en què agricultors i artesans respectaven el cicle de vida per sobre de les comandes.

 

Això té translació al programari amb Linux i derivats com a innovació social i Richard Stallman com a pare del programari lliure via GNU. Apple i Microsoft són una adaptació de la lògica hacker al model capitalista. Tot i respectar el coneixement i alguns valors comuns amb allò exposat a Ètica hacker, responen a lògiques de mercat amb el diner com a valor principal.

 

Davant les crides a una xarxa públic fetes per Electronic Frontier Foundation i la col·laboració dels internautes, Julià va recordar que “molta gent treballant a gust és més potent que gent treballant per diner”.Llavors es va obrir el debat amb una anàlisi de la manca de referència a la política per part de tots dos llibres, del paper de l'Estat en el nou model econòmic, del procés i durada de l'acabament del capitalisme com a sistema hegemònic i l'adaptació dels valors republicans (llibertat, igualtat i fraternitat) a la realitat pràctica politicoeconòmica.

 

Les nits temàtiques

 

Cada dos mesos la UNIPAU organitza un acte de diferent modalitat. La unió de tots ells creen les anomenades nits temàtiques. La propera edició serà el 18 de març a les 19:30 a Cal Temerari. Llavors es presentarà el llibre Més enllà de Twitter amb el seu autor, Santiago Giraldo; l'autor del pròleg, Arcadi Oliveres, i David Fernández.

 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article