Un pas més dels Castellers de Sant Cugat per aconseguir el nou local

per Xavier Boix

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest dissabte 17 de gener era una “diada” important pels castellers de Sant Cugat. No tenien una actuació de les clàssiques – tot i que premiaren els estudiants del Taller PU(d) de l’ETSAV amb algun dels seus castells – però en canvi sí que entomaven el dia amb molta il·lusió i responsabilitat. Era un dels dies més importants de la seva història doncs després de diferents jornades de treball conjunt amb els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), amb seu a Sant Cugat, per tal de estudiar les necessitats de la colla, arribava el moment del retorn.

A la sala d’actes de l’ETSAV es van aplegar una bona part dels castellers acompanyats de personalitats de diferents àmbits que durant els darrers mesos han ajudat des de diverses vessants a entendre el fet casteller i disciplines associades a la construcció d’una seu per l’activitat d’una entitat com aquesta. En la trobada d’ahir hi eren presents l’alcaldessa Mercè Conesa i el regidor Joan Puigdomènech, professor de l’ETSAV, com a mostra de compromís amb el projecte, l’Ernest Benach, fundador dels Xiquets de Reus, Jaume Rosset, lligat als Minyons de Terrassa i especialista en medicina de l’esport i educació física i altres personalitats de l’àmbit de l’arquitectura. No hi va faltar el flamant nou Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, que és membre de la colla santcugatenca.

Els avantprojectes

Els estudiants de l’ETSAV van presentar un total de 6 avantprojectes tenint en compte qüestions tant importants com les necessitats funcionals de la colla, la sostenibilitat, el finançament i els costos i la viabilitat urbanística. Així doncs, del resultat d’aquest estudi n’ha sortit que hi ha cinc ubicacions possibles i una opció “itinerant”. Les ubicacions plantejades són la Casa de Cultura, l’ETSAV, la Biblioteca del Mil·lenari, la Piscina del Parc Central i el Garden del Carrer Villà. L’opció “itinerant” és una construcció que es pot ubicar en una parcel·la però que es pot moure allà on convingui.

El Prototip

Correspon a un edifici de construcció reversible de dues plantes i que respon a les necessitats recollides a les enquestes. Seria un espai amb dues plantes i hi hauria dues variants, una de “compacte” i una amb una forma com piramidal. La inversió seria més alta que en altres opcions però el cost a llarg termini seria molt més baix perquè seria l’opció energèticament més sostenible. En aquest cas s’hauria d’ubicar en un terreny de compra o de lloguer. Aquesta opció significaria una seu pròpia per l’entitat que, en relació amb l’ajuntament, hauria de preveure una cessió d’un espai per “plantar” l’edifici. La idea força d’aquest avantprojecte és la de “lliure disposició” i el cost està previst que sigui de 30 mil €/any.

Casa de Cultura

Aquest avantprojecte seria una intervenció important en l’edifici existent. Comportaria una adequació interior i construcció d’obra nova, doncs part del projecte d’ús se situaria en espais en desús de l’edifici actual i s’afegiria un annex i una façana que milloraria energètica i paisatgísticament el que ja existeix. Aquesta façana significaria una ampliació dels jardins del Monestir doncs seria un mural vegetal. La idea força d’aquest projecte és la de “centralitat” i el cost seria el de més importància tant per la inversió en obra com la despesa energètica que ja té ara l’edifici existent: 40 mil €/any.

Biblioteca

Amb la vista posada en la futura construcció de la nova biblioteca central, aquest equipament ha d’encabir altres activitats d’ús sociocultural i els castellers podria ser-ne una. El plantejament però és que la colla ocupés una part d’aquest equipament, una de les naus, i que en la part exterior de l’actual biblioteca s’ubiqués un prototip singular que es faria servir pels assajos i algunes funcions més. Aquest prototip es situaria entre l’edifici actual de la Biblioteca i el conservatori de forma que es forçaria la gent a utilitzar més el Passeig Gaudí. La idea força d’aquest avantprojecte és la de “nou centre” i el cost per la colla seria de uns 25 mil €/any.

Piscines del Parc Central

En aquest espai que durant un part important de l’any està en desús es tractaria de adequar la part interior i llogar el terreny. S’aprofitaria l’edifici existent per encabir les necessitats de la colla i el local d’assaig es col·locaria a l’espai exterior. La idea força d’aquest avantprojecte és “Nova vida” i el cost seria de 34 mil €/any.

ETSAV

La proposta planteja aprofitar l’edifici existent i els horaris infrautilitzats per encabir-hi les activitats de la colla. En aquest projecte es podria col·laborar de forma més estreta amb els estudiants i explorar models d’autoconstrucció. Es planteja aprofitar l’edifici del CRIT i construir un prototip circular que es vegi des de la carretera. La idea força d’aquest projecte és la de “col·laboració” i el cost seria de 25 mil €/any

Garden Carrer Villà

Aquesta parcel·la és municipal però és una concessió a un particular fins el 2029. Per tant, s’hauria de llogar o bé que l’ajuntament recuperés la concessió per cedir-la a l’entitat. Seria una proposta amb un cost reduït perquè no cal fer obra nova sinó adequar l’espai existent, aixecant una part de la teulada d’una de les naus. Fins i tot es contempla que una part de l’espai pugui ser llogat o cedit a una altra entitat. Aquest local tindria dues plantes. La idea força d’aquest avantprojecte és la de “immediatesa” i el cost per la colla és de 25 mil €/any.

Properes passes a partir d’ara

Després de la presentació dels avantprojectes, els membres de la colla van poder revisar tots aquests de forma detallada amb explicacions i després van votar quina de les idees era la que més els agradava. La presidenta de la colla, la Gemma Aristoy, ens va explica que a partir d’ara se seguirà treballant amb els estudiants de l’ETSAV perquè amb els resultats de la votació es faci un projecte que agafi allò que s’ha escollit paral·lelament a l’inici de converses amb l’ajuntament i al treball més intens de cerca de finançament.

El procés doncs no acaba aquí. S’ha fet un pas molt important. Aquest dissabte no sabien què s’hi trobarien i ara ja tenen qüestions concretes sobre què pensar. Com ens comentava un casteller amb una llarga trajectòria a la colla, el que cal ara és decidir si es vol volar sols o no, si cal anar a un equipament compartint espais amb altres entitats o no, si és important està al centre o no és necessari, però el més important de tot és que la decisió que es prengui serà la que portarà a la seu social dels Castellers per molts anys i “no per córrer més s’ha de posar en risc que en poc temps ja no ens sigui útil l’espai que hem triat per nosaltres”. De fet, Gausacs ja porten molts, massa anys sense lloc fixe a la ciutat, ahir es comentava que per donar el salt definitiu cal un lloc estable, comparant amb Minyons per exemple, però cal que quan es decideixi sigui amb tota la màxima seguretat. Com quan el cap de colla diu allò de “amunt!” i comencen a tocar les gralles.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article