El canvi climàtic es porta a debat al ple d’aquest dilluns

per Xavier Boix

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Grup Municipal d'ICV-EUiA acompanyat de'n Jordi Parés a la presentació de la moció. Fotografia: Xavier Boix

Sengles mocions presentades per l’equip de govern i pel grup municipal d’ICV-EUiA es debatran en el ple que es celebrarà aquest mes de gener. Aquestes propostes, que comptaran amb un ampli suport dels grups del ple, evidencien dues formes diferents de posicionar-se respecte al debat del canvi climàtic.

Convergència, al capdavant del govern municipal, presenta una moció que esdevé institucional i per tant amb el suport de tots els grups. La moció dóna “suport als acords presos a la cimera pel clima celebrada a París, per un nou protocol pel canvi climàtic (COP 21)”. En la seva primera part esmenta la importància de l’esforç per limitar per part de la comunitat internacional en un 1,5º C respecte els nivells anteriors a la revolució industrial. Tot i assumir la dificultat de l’acompliment tenint en compte que ja ha augmentat en 0,9ºC. També ressalta el fet que dels 200 països participants, 186 presentessin mesures per reduir els efectes dels gasos d’efecte hivernacle entre el 2025 i el 2030.

Li dóna importància al fet que es revisin els compromisos, tot i tractar-se d’un mecanisme voluntari, que ho facin tots els països, “en disposició de fer-ho”, de forma transparent així com la limitació al increment en uns països més que en d’altres. Després d’aquesta introducció s’explica la trajectòria feta per Sant Cugat en aquest sentit.

Havent estat “un tema prioritari”, segon el text, es recorda el Fòrum ambiental realitzat el 2001, per elaborar la diagnosi, el del 2004 per elaborar l’Agenda 21 local i l’aprovació de la pròpia Agenda 21 del 2005. El 2008, Sant Cugat es va adherir al pacte d’alcaldes i alcaldesses de la UE i el 2009 es va aprovar l’Estratègia Local contra el Canvi Climàtic. Mateix any que es va aprovar també el Pla d’Acció d’energia sostenible. El 2012 es publicà la Declaració Ambiental de l’Ajuntament i el Servei de Parcs i Jardins i el 2014 es signa el Compromís de Vilanova, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Actualment s’està redactant el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC).

Segons la informació de la que disposem però la comissió de l’Agenda 21 es va reunir a principis del 2015 i no ho feia des de 3 anys enrere. En la web de l’ajuntament només hi ha informació de la Declaració Ambiental de l’Ajuntament. En els acords de la moció s’insta a l’Ajuntament a donar suport als compromisos de París, a que l’ajuntament segueixi treballant per aplicar polítiques de mobilitat respectuoses amb el medi ambient i que se segueixi treballant en el camp de l’estalvi energètic. També es fa un esment a que Sant Cugat es postuli per a formar part de la Xarxa de Ciutats Resilients.

La moció dels ecosocialistes

El Grup Municipal d’ICV-EUiA, a diferència del grup amb majoria, presenta una declaració amb més concreció de cara a la ciutat. No és tant un acord generalista i complaent sinó que concreta noves fites, tot i les esmenes realitzades pel govern per tal d’aprovar la moció i, el que es més important, per portar-la a bon port.

Durant la presentació d’aquesta, els representants de la coalició roig i verda denunciaren la manca d’estratègia local en aquest àmbit. “L’equip de govern encapçalat per Conesa fa algunes accions concretes però no hi ha un fil conductor, no hi ha un relat darrera que arribi a la ciutadania i no hi informació de cap a on va la ciutat en l’àmbit del medi ambient”. Així doncs no hi ha una política integral en l’àmbit ambiental i el que desitgen els ecosocialistes és una posada al dia del que significava l’Agenda 21 en el seu moment.

És per aquest motiu que presenten la moció “per elaborar un pla integral per fer de Sant Cugat un municipi sostenible”. La gràcia de la qüestió és que els atesos són pràcticament iguals que en la resolució anterior: el canvi climàtic com a repte, un model de creixement basat en els combustibles fòssils, la pobresa energètica i els monopolis energètics, model energètic, necessitat de la participació ciutadana i de “baixar” als ajuntaments les polítiques ambientals perquè hi hagi canvis concrets, etc. Això fa pensar que es podria haver fet una sola resolució amb compromisos concrets com els que expressa aquesta.

Els canvis promoguts pel govern municipal per votar a favor de la moció d’ICV, a la que en principi s’hi afegeixen ERC i PSC també, inclouen les polítiques practicades per l’ajuntament. (Vaja! Que no sembli que no fa res pel medi ambient com semblava en la moció original d’ICV). Així doncs es planteja realitzar un Pla Integral transversal que inclogui la reducció a mig i llarg termini dels diferents vectors ambientals i objectius i accions per reduir el consum energètic, augmentar l’eficiència en el sector industrial, comercial, l’àmbit públic i el privat. També s’inclou entre els objectius la reducció de residus i la millora de la gestió, el tractament i la recuperació, el combat contra la pobresa energètica, pel consum de productes ecològics, de proximitat i de comerç just, per reduir el consum de l’aigua i tancar el cicle a escala local, la gestió de la matèria orgànica i contribuir a mantenir la fertilitat del territori.

L’altre acord, el més important dels que s’aconsegueix amb la moció, és la creació d’una Taula de Sostenibilitat, concretant el que es demanava en la moció original, que col·laborarà en la realització i seguiment del pla. Establirà reunions sectorials i generals i hi participaran experts i societat civil. La seva constitució haurà de ser abans del mes de juny. En la moció original es demanava un seguit de trobades a l’any – mínim de 10 – però finalment no s’especifica.

Finalment hi ha el compromís d’aplicar mesures contra la pobresa energètica com ara tallers de formació en eficiència energètica i factures per treballadors socials i famílies, difusió i tramitació del bo social, petites inversions en millores d’aïllaments i instal·lacions i s’acorda també que es farà front amb els recursos que calgui a totes les situacions de tall de subministraments energètics i d’aigua a les persones amb precarietat econòmica.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article