L'Ajuntament demanarà la revisió cadastral i no augmentar el preu de l'aigua

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El PP va proposar, juntament amb C's, la moció per rebutjar qualsevol augment del preu de l'aigua. També va donar suport a la moció d'ERC-MES i CDC per a una nova revisió cadastral. Foto: Jordi Pascual

 

El Ple de gener va aprovar dues mocions pensades per rebaixar la càrrega fiscal sobre el nuclis familiars: la petició, novament, d'una revisió del valor cadastral que determina el preu de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) i de l'Impost sobre l'Increment del Valor del Terreny de Naturalesa Urbana (IVTNU o plusvàlua) i el rebuig a qualsevol increment del preu de l'aigua durant l'any vigent.

 

La revisió del valor cadastral va estar proposada per ERC-MES i CDC i va rebre el suport de tots els grups municipals llevat de Ciutadans, els tres regidors del qual es van abstenir. Justament els carabassa van proposar l'aplicació del coeficient reductor que va permetre una rebaixa del 2'2% de l'IBI i del 18% de les plusvàlues per al 2016. Volen esperar a veure l'efecte d'aquesta mesura abans d'emprendre la revisió.

 

La resta de representants van coincidir en la necessitat de demanar la intervenció de la Direcció del Cadastre ja que enguany se sobrepassa el límit de 10 anys des de la darrera actualització. Els valors vigents es van prendre el 2005, en plena bombolla immobiliària, i, per tant, una actuació implicaria una davallada. ERC-MES, ICV-EUiA i la CUP van coincidir en expressar que no volen rebaixar els impostos però que l'actualització és necessària i ha de permetre un IBI més just i equitatiu.

 

D'altra banda, el Ple també va aprovar rebutjar qualsevol increment del preu de l'aigua en el rebut del 2016. Era una proposta conjunta de Partit Popular i Ciutadans amb una esmena de Convergència que no variava l'essència del contingut. Tots tres grups van permetre'n l'aprovació amb les abstencions de CUP-PC i ERC-MES i els vots contraris d'ICV-EUiA i PSC.

 

Ara per ara les taxes municipal i metropolitana sobre l'aigua estan congelades i únicament la de l'Agència Catalana de l'Aigua es pot variar. La complexitat de la factura de l'aigua i les crítiques al PP per demanar una condemna a l'augment del preu però no haver donat suport el mandat passat a la moció en què es demanava aturar la privatització d'Aigües Ter-Llobregat van centrar el debat.

 

Si bé, al darrere de tot plegat hi ha el tràmit ja iniciat per estudiar la remunicipalització del servei d'aigua un cop venci el contracte amb Sorea el 2019. La mesura va néixer proposta de la CUP-PC i es va debatre en el Ple de juliol via moció conjunta amb ICV-EUiA. Va rebre el suport de tots els grups municipals.

 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article