El Ple aprova expropiar Cal Castillo i el PSC intentarà aturar l'operació

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cal Castillo. Foto: alquintopino.info

L'equip de govern i el regidor de la CUP-PC Dimitri Defranc van votar a favor d'expropiar la finca de Cal Castillo a Sol i Aire. Per al regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, això permetrà garantir el benestar dels animals que hi ha a l'espai i solucionar les olors que molesten al veïnat. És un terreny de 12.000 metres quadrats i l'operació es valora en 51.331€.

L'oposició va mostrar preocupació per les queixes dels veïns però també per haver de pagar un propietari qua ha comès irregularitats que afecten a la seguretat forestal, la contaminació i la circulació. Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, i Ramon Piqué, de la CUP-PC, van dir que el conveni venç el 2018 i que esperant la data es podria estalviar la partida.

La proposta de l'equip de govern de reaprofitar Cal Castillo per fer una granja escola també va rebre les crítiques de tota l'oposició en bloc. Per a la regidora de Ciutadans Munia Fernández-Jordán el plantejament de Conesa és començar "la casa per la teulada". Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, considera que no es podrà fer la requalificació per trobar-se dins del Parc de Collserola.

Pere Soler, portaveu del PSC, va ser el més crític amb la decisió i va assegurar que si es tracta d'enganyar el propietari perquè la finca passi a ser de l'Ajuntament i solucionar els problemes, estava d'acord. Si bé, donar-li diners quan té deutes per multes i proposar una granja escola ho considera un frau. Creu, a més, que els veïns no acceptaran la nova instal·lació.

L'exposició del socialista en el Ple es va reafirmar el dijous quan va anunciar en roda de premsa que ha portat la decisió als serveis jurídics del partit per tal d'intentar aturar l'operació o, si és possible, presentar un contenciós-administratiu. "Podem estar vulnerant la legalitat", assegura i exigeix una memòria justificativa de l'expropiació, un estudi d'adequació a l'entorn, un de mobilitat, un amb els riscos forestals realitzat per Protecció Civil, un de l'Agència Catalana de l'Aigua per la gestió dels purins que pugui generar la granja escola i una memòria del projecte amb l'exposició de la part econòmica a invertir.

Soler dubta que la quantitat acordada per a l'expropiació sigui el valor real de l'expropiació i considera que es tracta d'un acord per perdonar al propietari els deutes pendents per les sancions impagades. A més, creu que és inviable la construcció d'un espai educatiu amb animals perquè és una zona que queda fora d'ordenament i s'hauria de consolidar l'activitat.

Es remunta al convenir que l'alcalde Recoder va signar amb el propietari per redreçar l'espai i la disminució dels anumals. Recorda els decrets per cesar les activitats i acusa l'equip de govern de deixadesa per haver permat que l'activitat perdurés. Espera la resolució dels serveis jurídics i insta a aturar l'operació basant-se amb el poc suport que va rebre l'operació en el Ple. Per a Soler la solució és l'expropiació però amb els documents que demana i sense anunciar que es farà una granja escola ja que considera que no es pot fer.

Conesa es va comprometre a fer reunions amb el Consorci del Parc Natural, l'AMB i el veïnat perquè la granja escola s'adapti a les necessitats i exigències urbanístiques. L'Ajuntament ja ha retirat els animals que hi havia a la finca i que no es poden tenir en una instal·lació destinada a escolars.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article