El Banc del Temps celebra 11 anys

per Xavier Boix

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els fins ara responsables tècnics del projecte s'adrecen als socis del Banc del Temps. Fotografia: Xavier Boix

El Banc del Temps de Sant Cugat va celebrar dissabte 30, per la tarda, els seus primers 11 anys d’existència amb una trobada a la Casa de Cultura. En aquesta va realitzar el balanç anual, una audició de música clàssica – a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música –, una lectura de conte i un curt karaoke. Posteriorment es va fer un refrigeri organitzat pels associats del propi banc.

A l’acte, al que van assistir mig centenar de persones, va representar l’ajuntament la tinenta d’alcalde de Benestar Social, Susanna Pellicer que, en la seva intervenció va valorar la consolidació d’aquesta experiència, més que la quantitat d’activitats que s’hi fan, i que la gent que hi participa ho faci a gust. També va remarcar les xerrades que s’organitzen a càrrec de membres del Banc del Temps. Per finalitzar va afirmar que “les festes que s’organitzen són un encert perquè serveixen per conèixer-se els uns als altres i va agrair la feina de tothom que hi participa”.

Una de les sòcies explica un conte. Fotografia: Xavier Boix

En aquest acte també hi va prendre part la representant de l’associació de Bancs del Temps, Josefina Altet, de l’equip tècnic de l’Associació Salut i Família.  En la seva intervenció va informar de que el funcionament dels Bancs del Temps arreu “és en positiu i a millor”. Va explicar que se segueix amb la relació estreta amb Itàlia i Portugal, d’on provenen en el primer dels països, un dels bancs del temps més antics –el de Rimini, 20 anys– i se segueix fent xarxa per tal de poder seguir fent intercanvis entre bancs. La idea més determinant que va donar és la de que “a tot el món es treballa aquest projecte amb la idea d’igualtat, que les hores de tothom valen igual”.

Les novetats d’aquest darrer any a Sant Cugat

Aquest any a Sant Cugat ha començat un nou projecte de Banc del Temps que és pioner – de fet només hi havia un anterior a Barcelona – a una escola, la del Turó de Can Mates. Una de les idees és que es vagi ampliant aquesta experiència molt ben valorada a altres escoles i Ampes. Els responsables municipals d’aquest projecte, que al nostre municipi depèn de l’ajuntament, van comunicar ahir que deixaven la seva responsabilitat al capdavant del Banc del Temps per passar a altres tasques municipals. L’Anna Soler i l’Albert Mallol seguiran a prop aquest projecte en el que porten des de fa molts anys però a partir d’ara l’encapçalarà un nou tècnic, en Xavier Suñer.

L’Albert Mallol i l’Anna Soler, que es van acomiadar en un moment que va resultar emocionant per tothom a la sala, van donar dades del Banc del Temps. En aquests moments compta amb 474 associats, dels que un 40% són homes. Durant el 2015 ha realitzat 116 intercanvis, dels quals la majoria han estat en format grupal. En aquest format els que més èxit tenen són els d’idiomes (sobretot anglès, francès i italià). Pel que fa als intercanvis individuals, han estat les reparacions domèstiques i els informàtics.

Alumnes de l'Escola Municipal de Música actuen a l'acte. Fotografia: Xavier Boix

Què és el Banc del Temps?

Com diu en la seva plana web, el Banc del Temps de Sant Cugat es va crear el desembre de 2004, impulsat per l'Ajuntament. Hi col·labora l’Associació Salut i Família. Els Bancs del Temps van ser concebuts inicialment com un projecte de gènere, de suport a les dones, amb l'objectiu que poguessin gaudir de més temps lliure gràcies a la xarxa de solidaritat. Actualment els Bancs del Temps han pres una nova orientació més comunitària i oberta al conjunt de la població.

El Banc del Temps vol promoure l'intercanvi gratuït de serveis entre les persones, per ajudar a resoldre necessitats de la vida quotidiana. Els intercanvis sempre són gratuïts i està obert a qualsevol persona que visqui a Sant Cugat. Quan una persona ofereix uns serveis o activitats, a canvi, pot demanar serveis a altres socis. La unitat d'intercanvi és l'hora, amb independència del servei que s'ofereix. La base de la transacció no són els diners sinó la quantitat de temps.

A nivell internacional, hi ha bancs del temps a molts països, des de Canadà a Austràlia, llocs on van començar aquests projectes – com a intercanvi de temps de treballs i de serveis. Quant a l'intercanvi de temps, el país pioner ha estat Itàlia. L'any 1992 el sindicat pensionista de Parma fou dels primers en posar en pràctica el projecte d'intercanviar temps per resoldre problemes de la vida quotidiana. L'any 1995, l'experiència es va fer extensiva a d'altres ciutats. Actualment ja existeixen uns 300 bancs. A Catalunya, els primers bancs van néixer a Barcelona, als barris de l'Eixample i Horta Guinardó. L'Associació Salut i Família impulsa i coordina les experiències a Catalunya i Espanya. Sant Cugat està integrada en aquesta xarxa de bancs del temps. L'entitat organitza cada tardor unes jornades internacionals a Barcelona.

A Sant Cugat, la feina que realitzen les persones voluntàries que porten la secretaria és molt important. Tothom ho va ressaltar ahir. Aquesta està oberta els dilluns de 17.30 a 20h i els dijous d'11h a 13.30h, a la Casa de Cultura.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article