30 cooperants de Sant Cugat portaran els valors de l’esport a l’Índia

per Xavier Boix

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els responsables del projecte a la roda de premsa. Fotografia: Xavier Boix

Dilluns 1 de febrer a la tarda es va presentar a la sala de plens de l’Ajuntament de Sant Cugat el que serà un pas més en el projecte de cooperació que tres anys enrere va començar el Sant Cugat Esport FC amb la Fundació Vicente Ferrer a  Anantapur, Índia. En aquesta quarta edició quatre clubs de Sant Cugat enviaran en total 30 cooperants entre el 14 i el 29 de juliol per tal de desenvolupar aquest projecte que tants èxits ha generat en aquest districte del sud del país.

Per fer la presentació d’aquesta nova edició, l’acte va ésser presentat per l’alcaldessa Mercè Conesa i pels presidents dels clubs participants, Llorenç Santasusagna, pel Santcu, Mònica Mateu, per la UESC i Joan Salabert, pel CFU Mira-sol Baco. El president del Qbasket Sant Cugat, Quique Sánchez, no hi va poder assistir per motius laborals. A l’acte hi va ser present també el portaveu de la Fundació Vicente Ferrer a Catalunya, Lancy Dodem, el primer nen apadrinat per Vicente i Anna.

El president del Santcu explicà que durant aquests primers tres anys s’havien aconseguit dos objectius: ensenyar a jugar a futbol als infants d’Anantapur i, el que és més important, integrar en els valors de l’esport tant pel que fa a la igualtat de gènere com socialment. En el primer any es va introduir el futbol com a esport al districte d’Anantapur entre els nens de la casta dalit i obert tant a nois com a noies. En el segon any es va fer un aposta per la millora dels tècnics de la zona, quedant-se allà en Miquel Lladó. I l’any passat es va fer un pas més garantint una lliga regular entre els nens i nenes. Aquesta darrera qüestió no és menor si, com va afirmar el president del Santcu, tenim en compte que de 170 infants, 48 eren nenes en la darrera edició.

Al finalitzar el darrer campus, el director de la Fundació, Moncho Ferrer, els va demanar si es podia ampliar a altres esports, específicament al bàsquet. I arrel d’aquest fet la directiva del club santcugatenc va pensar que era el moment d’obrir-lo a la ciutat, tant a la resta dels clubs de futbol com també convidar a sumar-se als de bàsquet. I així s’ha fet. Pel que fa als clubs de futbol, el CFU Mira-sol Baco participarà en el projecte anant de la mà del Santcu. El Júnior també ha estat cridat a participar però de moment no podrà incorporar-se al mateix nivell tot i que també col·laborarà. El Santcu aportarà 8 cooperants i el Mira-sol 6.

Pel que fa al bàsquet, la presidenta de la UESC i també de la coordinadora d’entitats esportives, Mònica Mateu, va afirmar que se sentien molt satisfets que un club lideri un projecte com aquest. També va manifestar que a nivell de clubs de bàsquet les tres entitats que hi ha a la ciutat hi participaran, tot i que a diferents nivells. La UESC, que treballa el projecte des de la seva Fundació, i el Qbasket ho faran a un nivell similar i l’Europa Sport Center hi col·laborarà. En total aportaran els dos primers 14 cooperants, pendents encara de saber quants aniran per cadascun dels dos clubs.

L'alcaldessa Mercè Conesa s'adreça al portaveu de la Fundació Vicente Ferrer, Lancy Dodem. Fotografia: Xavier Boix

Des del punt de vista del projecte solidari, el portaveu de la Fundació, Lancy Dodem, va tenir paraules d’agraïment tant pels clubs com per la ciutat. Dodem va afirmar que “cal ajudar amb l’educació però l’esport aporta valors i ajuda a somniar i representa també una sortida”, l’esport en aquest cas supera castes i gènere. L’alcaldessa Mercè Conesa va afegir que aquest projecte “és molt important per a la ciutat perquè implica a diferents entitats i és d’aprenentatge i servei, fa la funció de correspondència perquè també ens enriqueix amb els seus valors (de la gent que rep el projecte)”.

En total aquest projecte arribà a 500 infants en la darrera edició perquè quan l’expedició està allà no només s’ocupa dels 170 que resideixen a la seu de la Fundació sinó que fan uns campus itinerants. Aquest any segur que arribarà a més perquè s’hi sumarà el nou esport. El proper dissabte 6 de febrer, el Santcu organitza un torneig solidari, adreçat a finançar el projecte de l’Índia, en el que participen els millors equips en les categories prebenjamí, benjamí i aleví. Hi participaran el Barça, l’Espanyol, la Damm, el Cornellà, el Martinenc, el Sant Gabriel i altres clubs. Podeu veure en aquest enllaç la graella de partits.

De ben segur que els nanos que participaran en aquest torneig tindran algun moment per pensar perquè el juguen, de la mateixa forma que els joves que, en aquestes tres edicions del projecte, han obert els ulls a una nova realitat diferent a la que viuen cada dia a la nostra ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article