La ciutadania desconeix els objectius de l'Ajuntament

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Coneixença dels objectius estratègics de l'Ajuntament segons l'Observatori. Gràfic: Jordi Pascual

Més de la meitat dels santcugatencs no coneix els objectius estratègics del consistori i prop d'un 30% diu estar poc o gens informat de les actuacions de la institució segons la darrera onada, referent a novembre del 2015, de l'Observatori Sociològic Municipal. Mentre l'equip de govern treu pit del 89% de satisfacció de viure a la ciutat i de la millor dada de coneixença de l'alcaldessa, Mercè Conesa, des que va entrar al càrrec el 2011, hi ha xifres que mostren un estancament o empitjorament de la concepció de l'Ajuntament.

Fitxa de l'Observatori

L'onada de novembre del 2015 de l'Observatori Sociològic ha estat realitzada per l'Institut Opinòmetre. Els resultats es basen en 1.000 entrevistes telefòniques a majors de 17 anys amb un mostreig estratificat per sexe, edat i zona. El marge d'error és del 3'14%. La realització de l'enquesta costa 59.532€ anuals a l'Ajuntament.

La dada clau, que condiciona la interpretació de totes les referents a la institució, és que la ciutadania atorga un 2 sobre 10 en el nivell de coneixença dels objectius estratègics, 0'6 punts per sobre que al desembre del 2013. Un 56% dels santcugatencs els coneix poc o gens. Les zones de Can Mates – Volpelleres i La Floresta – Les Planes són les que millor nota atorguen amb prop d'un 3. Els ciutadans autodefinits de dretes són els que millor puntuen el coneixement d'aquests objectius amb un 2'55.

L'Ajuntament també suspèn pel que fa al nivell d'informació de les actuacions amb un 4'93. La majoria dels enquestats, un 38%, se situen en el terme mig tot i que la suma de gens i poc informats supera en quatre punts els bastant o molt informats. Allò més destacable de la xifra és que representa una caiguda de gairebé un punt respecte el mes de juliol, just després de començar el mandat vigent.

Grau d'informació sobre les actuacions de l'Ajuntament segons l'Observatori. Gràfic: Jordi Pascual

Els nivells de coneixement de les actuacions municipals venen determinats pels mitjans a través dels quals s'informa la ciutadania. El lider indiscutible, segons l'Observatori, és el TOT Sant Cugat amb un 68'40%. Estranyament el segon mitjà local amb més audiència, Cugat.cat, solament obté un 2'72%, per sota de la Televisió de Sant Cugat (7'92%) i lleugerament per sobre de Ràdio Sant Cugat (2'36%).

En aquesta pregunta no apareix cap altre mitjà sinó que queden encabits dins de categories amples com Internet en general, televisió o publicitat. De fet, els percentatges no són clars ja que alguns mitjans encaixen en diverses categories. elCugatenc, per exemple, podria formar part d'Internet en general, premsa local, altres i, fins i tot, com la resta de mitjans digitals, xarxes socials.

Vies d'informació sobre la ciutat segons l'Observatori. Gràfic: Jordi Pascual

Menys facilitats i transparència

El 40% dels ciutadans considera que l'Ajuntament és bastant o molt transparent. Si bé, la nota mitjana se situa en un 6'11, 0'4 punts menys que en l'estudi de dos anys abans i 0'2 menys que el de juny del 2012. Hi ha gairebé un 30% d'enquestats que qualifica com a regular la transparència. Existeix davallada tot i que no és gaire forta malgrat els casos de Teyco i la Costa del Golf que esquitxen el consistori i han provocat la creació de comissions informatives especials.

Percepció de transparència segons l'Observatori. Gràfic: Jordi Pascual

Els ciutadans donen menys puntuació a l'ús de tecnologies que en l'Observatori de l'any anterior. Tot i que més d'un 40% fa una valoració positiva de la gestió tecnològica de l'Ajuntament, la nota és de 6'32, com al juny del 2013. Això es relaciona amb la davallada d'un punt respecte al 2014 pel que fa a la facilitat de realitzar tràmits de forma electrònica. Tot i que el 50% dels enquestats consideren que és bastant o molt fàcil, un 6'4 és la nota més baixa de les darreres tres enquestes en què es va preguntar sobre aquest assumpte.

Malgrat les dades negatives, la valoració del suport institucional al tercer sector (6'59), la concepció de la ciutat com a educadora i creativa (7'17) i la satisfacció de viure-hi (8'04) es mantenen estables. No té la mateixa sort la percepció de la promoció de l'ètica i dels valors per part de la institució. La nota ha caigut un punt respecte al 2014 i se situa en un 5'37. Més d'un 20% de ciutadans considera que l'Ajuntament ho fa malament.

El canvi de mandat no ha alterat la nota de l'equip de govern, un 6'3. És, novament, el grup polític (no es diferencia Convergència del govern) amb més nota. La CUP (4'5) perd mig punt; ICV (4'2), 0'7; el PSC (3'8), 0'3, i el PP (2'3), 0'6, respecte al 2013. Ciutadans i ERC-MES tenen la primera nota amb un 3'3 i 4'7 respectivament. L'Ajuntament continua sent la institució que més confiança desperta entre els santcugatencs.

Percepció de risc econòmic

El 44% dels enquestats considera que la situació econòmica de Catalunya és dolenta. És la millor dada dels darrers anys però aquest cop no solament augmenta la percepció de milloria sinó que, després de quatre anys de davallada, la percepció de l'estat econòmic com a molt dolent creix fins a un 15%. En total, un 60% considera que la situació és dolenta o molt dolenta. Malgrat tot, la mitjana queda igual que al juliol i representa la millor dada des del maig del 2009.

Gairebé el mateix passa amb l'avenir. La majoria de ciutadans (36%) creu que l'economia quedarà igual d'aquí a un any. Creix, però, l'empitjorament en 8 punts respecte al juliol. La mitjana queda una dècima per sota dels darrers tres observatoris que mostraven la millor xifra des de l'inici de la crisi.

Percepció econòmica segons l'Observatori. Gràfic: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article