Netejar per conscienciar-se

per Patricia Cirera

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies de Patricia Cirera

Actualment el bosc que envolta el Casino de La Floresta està ple de brossa, plàstics, vidres, runams i escombraries diverses. En total són uns 4.000 metres quadrats. Per aquest motiu l’associació el Mussol i l’escola Tretzevents s’han posat d’acord per netejar-ho.

La neteja va començar el passat dimecres dia 3 i els alumnes de l’escola hi van participar. Ahir diumenge 7 es va fer una segona neteja amb cinc voluntaris socis d'El  Mussol. Tot i que s’ha fet neteja durant dos dies, encara queda molt per netejar.

Ahir es van recollir 9,12 kg de vidre, 36,9 de roba (entre coixins, llençols, teles, etc.), 11 kg de metall i 10,93 Kg de plàstic. En total, en dues hores es van recollir uns 100 Kg de brossa. Juntament amb el que es va recollir dimecres, ja sumen 56 Kg de vidre, 54,5 Kg de roba, 35,5 Kg de metall, 26,9 de plàstic, 3,7 Kg de material elèctric, 16 Kg de rebuig i 150 Kg aproximadament de runes. Sense tenir en compte el pes, en volum els tipus de brossa que més s’han recollit de moment han estat robes i runes.

Els alumnes de l’escola crearan una escultura amb el que s’hagi recollit. Una de les coses que aprendran també és el valor energètic que té la brossa recollida i l'emprempta de carboni que suposa. També el possible aprofitament que puguin tenir els residus. A més de realitzar la neteja, l’objectiu de l’iniciativa “ConcienciArte” és conscienciar a la gent sobre l’estat d’alguns paratges naturals i reivindicar la reutilització de materials.

“El primer que s’hauria d’haver evitat és haver creat aquest rebuig. A les administracions els hi demanaríem que s’impliquin en campanyes d’educació començant per les escoles, però també per la gent gran i que mai ens tinguem que plantejar qui ha de recollir això. Esperem que l’Ajuntament en les pròximes actuacions s’impliqui més”, afirma Daniel Gambús, soci d'El Mussol i veí de La Floresta. “El sistema de recollida d’escombraries és molt car. En el cas del plàstic, des de que es recull en els municipis fins que les fraccions arriben en els recicladors pot arribar a costar de 500 a 800 € per tonelada de plàstic recollit. Dels quals 2/3 parts del cost és en el municipi. A més paguem per partida doble, d’una banda els impostos a l’ajuntament, i per una altra quan comprem el producte envasat, ja que part dels 500-800 € ens els repercuteix Ecoembes. A sobre, com avui, ho hem de recollir nosaltres”, afegeix Gambús.

Amb aquesta acció també es vol fer un reclam a que algú es responsabilitzi del manteniment del bosc, ja que es desconeix a qui pertany ni si la persona física o jurídica està pagant l’I.B.I. Des de l’associació demanen que es solucioni per aclarir qui és el propietari i l’encarregat del manteniment. “L’ideal seria que aquest espai, que és un bosc mediterrani pugui ser un lloc on poder fer educació ambiental. Posar cartells per identificar els arbres, posar caixes niu per millorar la biodiversitat i ensenyar-li a la gent com pot ser una mena de jardí diferent”, explica Pau Fortuny, també membre de El Mussol i veí de La Floresta. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article