Can Quitèria, una dècada d'incertesa

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Façana de la masia. Foto: Jordi Pascual

Com han sigut els acords i les negociacions per convertir Can Quitèria en el Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil? Quin projecte hi ha? Què s'exposarà? Hi ha estudi de viabilitat econòmica? Serà rendible a nivell cultural? Totes aquestes preguntes busquen resposta en la moció que presenta ICV-EUiA en el proper Ple. Els ecosocialistes han abanderat la defensa de l'edifici ubicat al centre de la ciutat des que ara fa 10 anys demanaven tractar l'espai de forma participativa en el marc del Pla d'Equipaments.

La portaveu del grup municipal, Roser Casamitjana, va criticar l'equip de govern quan va fer l'anunci d'ubicar l'obra de l'artista santcugatenc en aquest espai. En un article proposava mantenir l'exposició a la Casa Aymat i “així podríem deixar Can Quitèria com a equipament pel barri tal i com s'havia previst fins ara”. La regidora es mostra favorable a fer un reconeixement a l'artista però diu que el Museu del Tapís únicament ha rebut la visita de 20 persones durant el mes de gener i, per això, creu s'hauria d'estudiar si realment és viable la proposta del govern. “Em temo que no es tirarà enrere tot i que estan obligats a repensar detalls perquè la realitat canta”, explica.

Malgrat això, en la moció que es debatrà en la sessió plenària de febrer únicament es demanen explicacions, també sobre els projectes d'altres espais com l'antic Ajuntament, el Celler Cooperatiu, els baixos de la plaça del Rei i Villa Felisa. L'ecosocialista qualifica que la informació que tenen avui dia és insuficient i critica que l'oposició s'assabenti dels projectes del govern a través dels mitjans. Espera rebre més dades en el marc de la comissió informativa de cultura.

En cas d'aprovar-se, la revisió del Pla d'Equipaments aprovada al desembre serà un vehicle clau per a la comunicació de l'estat d'execució i previsió dels espais. Encara no s'ha reunit la comissió informativa prèvia al Ple però en el marc de la Junta de Portaveus tota l'oposició ha acollit positivament la proposta d'ICV-EUiA. Casamitjana encara no sap què farà l'equip de govern mentre que de l'oposició únicament ERC-MES s'ha sumat per fer-la conjunta. En cas que únicament el govern votés en contra, hi hauria majoria suficient per aprovar-la.

L'Aplec Jove també ha utilitzat Can Quitèria com a símbol en la seva campanya Recuperem espais. Demanen ubicacions per a entitats davant la saturació de la Casa de Cultura. Tot i que el govern reivindica la seva aposta per ubicar-les a Villa Felisa com a nou edifici de l'Ateneu, els joves veuen amb preocupació l'existència d'edificis municipals buits on es podria cobrir la demanda d'espais.

10 anys canviant l'ús

L'Ajuntament té la titularitat de la masia des del 2003. A finals de l'any següent la llavors tinent d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, va anunciar el concurs públic per a la rehabilitació de l'edifici amb la finalitat d'ubicar-hi un equipament cultural destinat a gent gran. S'esperava que al 2005 s'adjudiqués l'obra i s'iniciessin els treballs. En el Pla de Cultura del mateix any no apareixia Can Quitèria per enlloc i les referències a Grau-Garriga solament destaquen l'acollida de la seva obra al Museu.

Dos anys després, el llavors portaveu d'ICV-EUiA, Xavier Boix, va demanar un procés de participació ciutadana per a la definició de l'ús de l'espai i la introducció en el Pla d'Equipaments ja que cap empresa s'havia presentat al concurs. El govern va desestimar la proposta dels ecosocialistes i es va comprometre a fer nous concursos.

Arribats al 2008 es va iniciar el procés participatiu per a la definició del Pla d'Equipaments on quedava encabida Can Quitèria. En l'informe realitzat per l'empresa Iniciatives i Dinàmiques Comunitàries es pot veure que els veïns van proposar fins a tres possibles usos per a la masia: un casal de cultura amb tallers i mediateca, un centre social i una residència per a la gent gran.

El document definitiu, però, preveia ubicar-hi un Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (DAPSI). Es definia com un projecte a mig termini amb una despesa d'1'2 milions d'euros. Es preveia com un equipament sociosanitari amb centre obert, espai familiar i centre de dia tot i que la comissió de seguiment de març del 2009 ja introduïa matisos: “Prioritzar la ubicació d'algun equipament d'ús ciutadà o cultural a l'antic Ajuntament o Can Quitèria per tal de dinamitzar el barri”. Aquest és el Pla d'Equipaments (2008-2018) que està en revisió. En el Pla d'Equipaments Culturals 2010-2020 desapareix qualsevol esment a la masia.

El Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil

La proposta de situar un museu Grau-Garriga a Can Quitèria va arribar al febrer del 2015 amb un anunci de l'anterior govern i la resposta d'ICV-EUiA i la CUP demanant més espais per a entitats. El projecte va prendre forma quan al juliol es va adjudicar, d'entre 10 empreses, a Urcotex Immobiliària, SL. La licitació té el valor de 650.000€, gairebé la meitat del que hagués costat el DAPSI, dels quals l'empresa en rebrà 537.000 (sense IVA). La majoria de la partida està destinada a les obres però gairebé 30.000€ són per a la redacció dels projectes bàsic i executiu.

Al novembre es va adjudicar la direcció d'obres a Guitart Arquitectura i Associats, SLP d'entre les tres empreses que es van presentar al concurs. El contracte té una durada d'any i mig i un valor de 52.800€ (sense IVA). Des de llavors no s'ha fet cap altre anunci públic al respecte. Serà a través de la moció d'ICV-EUiA com es retornarà el debat en el marc del Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article