‘Reiniciar’ Catalunya i posar el marcador a zero

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La sala d’actes de la primera planta de la Casa de Cultura ja estava plena de gent abans de dos quarts de set del vespre. La conferència de pre-presentació de Reinicia Catalunya havia despertat la curiositat de molts santcugatencs. Reinicia és una plataforma que aplega 14 entitats i que porta un any i mig en marxa explorant com podria dissenyar-se la convenció constituent que ha de canviar el futur de Catalunya.

L’entitat és un grup impulsor que treballa per la potenciació del procés constituent amb el màxim consens possible i l’exploració de totes les sensibilitats hagudes i per haver. Per tal de potenciar la convenció constituent proposa una idea general sobre com hauria de ser el procés amb una metodologia molt marcada, concreta i alhora preparada per ser desballestada per aquell que la vulgui millorar.

Entre les 14 entitats que aplega Reinicia hi ha organitzacions tant diferents entre sí com l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Súmate, Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Drassanes, Sobirania i Justícia, etc. “No volem ser protagonistes, sinó els promotors i impulsors del procés ciutadà que creiem que ha de ser clau per conèixer les sensibilitats i necessitats de tots”, explicava Jaume López, portaveu de Reinicia Catalunya i presentador de la conferència.

Totes les entitats que fan realitat Reinicia estan d’acord en el principi de la sobirania dels pobles i a més indiquen que l’Estatut ja no és un marc jurídic sòlid sinó que es cosa del passat. Per tal d’aconseguir la nova base jurídica pròpia l’entitat ha dissenyat quatre passos fonamentals. El primer és la orientació a través de propostes amb iniciatives ciutadanes –o altrament dit convenció constituent ciutadana– i la segona recolliria les propostes ciutadanes i les evolucionaria amb un suport institucional. Aquests dos primers passos es situarien sota del paraigües de la democràcia participativa.

El tercer tempo a seguir seria una proposta de Constitució amb elaboració mixta amb els partits i la ciutadania, pas realitzat a través de democràcia representativa. Finalment el quart i definitiu pas, que confirmaria el reset de Catalunya, seria un referèndum de la constitució a través de democràcia directa i amb la possibilitat de votar la Carta Magna per blocs.

D’aquests quatre passos imprescindibles Reinicia es centra de manera esplaiada i quasi en exclusiva en el primer (la convenció constituent ciutadana) de la qual se’n desenvolupen quatre subapartats que defineixen punt per punt la participació ciutadana en el procés de Catalunya. “La primera etapa ja ha donat el seu tret de sortida i és l’última eina que queda per eixamplar la base social independentista i serveix per pensar de manera conjunta el nou país”, afirmava López.

En el primer subpunt l’entitat té l’objectiu de recollir els anhels i valors que tingui la gent a nivell individual del que voldria ser el nou país i també recollint totes els documents d’altres entitats que ja estiguin realitzats i comprovats. Un cop realitzat aquest primer contacte, que ja s’està duent a terme, s’aglutinaran tots els documents en 14 grans àmbits temàtics – drets i deures, benestar, comunicació, coneixement, medi ambient, etc. D’aquests 14 grans blocs en sortiran 14 documents que aglutinaran totes les sensibilitats presentades anteriorment.

Els documents temàtics es portarien en un debat territorial on a més d’acabar de polir-los també es posaria a sobre els documents que parlarien de manera més estricte sobre la constitució i la forma d’estat. Finalment, com a últim pas, de tots els passos que s’haurien anat duent a terme es prioritzarien aquells documents i acords que tinguessin el consens més ampli de tots els participants.

“L’horitzó temporal de la convenció encaixa perfectament amb els 18 mesos que planteja el Parlament”, recalcava López. “Es més, es planteja que quan es faci efectiva la desconnexió la convenció constituent, és a dir el primer punt, la iniciativa ciutadana ja estigui realitzada”.

L’acte, organitzat per l’ANC i Òmnium de Sant Cugat, ha estat una pre-presentació de la feina feta fins al moment per Reinicia, la posada en escena davant el conjunt de Catalunya es farà el pròxim 5 de març. “Permeteu-me que us digui que avui vosaltres sou uns privilegiats però també els meus conillets d’índies de cara a la presentació que farem a Barcelona el proper mes de març”, bromejava en l’inici de la xerrada López. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article