Els veïns de Sol i Aire diuen "no" a la granja escola

per Anònim (no verificat)

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els veïns de Sol i Aire van votar sobre la proposta del govern. Foto: Paula Cros i Cèlia Sales

Paula Cros i Cèlia Sales

Els habitants de Sol i Aire s’han reunit el diumenge 14 a les 12 hores al local social del barri i han dit "no" a convertir el nucli zoològic de Cal Castillo en una granja escola. Entre els assistents hi havia el regidor de Medi Ambient i Comissionat de Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech; el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Damià Calvet, i membres de l’Associació de Veïns i Propietaris del barri de Sol i Aire, entre els quals no hi era present en José Castillo, el propietari de la finca.

La sala on ha tingut lloc la reunió s’ha omplert de gom a gom. Dels aproximadament 80 veïns del barri, 65 han participat en la votació. En començar l’assemblea, el regidor Puigdomènech ha plantejat la situació en què es troba actualment la finca de Cal Castillo. Des de l’Ajuntament han volgut deixar clares les tres qüestions en què s’emmarca el problema: la primera és de tipus urbanístic o d’emplaçament, la segona està relacionada amb els efectes col·laterals soferts pels veïns (entre d'altres, la distribució i condicions d'evacuació) i, finalment, el benestar dels animals.

“La prioritat de l’Ajuntament és resoldre els tres problemes”, ha destacat Calvet. Les possibilitats per solucionar-ho, segons han comentat els dos representants del govern, són dues: d’una banda, conservar els animals com a col·lecció privada (una opció que no es contempla) o, d’altra, fer la granja escola. La segona opció, tal i com expliquen, solucionaria els problemes de salubritat i condicions dels animals.

Puigdomènech i Calvet van parlar amb els veïns. Foto: Paula Cros i Cèlia Sales

Els representants de l’Ajuntament han parlat també d’una carta enviada de forma privada a José Castillo on es posava una sèrie de condicions, entre les quals la prohibició d’exhibir els animals. Cal destacar que els ingressos que obté el Castillo i inverteix en la cura dels animals prové de les donacions que fan els visitants i, amb la prohibició d’exhibir-los, aquest ingrés ha desaparegut. Si bé, hi continuen havent visitants.

A més, la majoria no respecta les senyals de tràfic del veïnat, cosa que provoca una obstrucció de la via pública. Constantment hi passen les autoritats i no fan complir les senyals de trànsit, segons ha explicat un veí. També n’estan assabentats que la finca no ha respectat les condicions establertes per l’Ajuntament i tampoc en fan res.

Per tal de concloure l’explicació, el regidor ha plantejat als veïns la següent pregunta: “Creuen vostès que una activitat controlada, pública, de contacte amb la natura i amb les garanties de resoldre temes logístics (que són els que els preocupen a vostès) no seria bo per Sol i Aire, fins i tot, per consolidar un cert futur del barri?” Els veïns assistents a l’assemblea han rigut irònicament perquè, tal i com han afirmat, ja en sabien la resposta. “No farem res en contra del veïnat, penseu-vos-ho”, ha inquirit.

Els veïns opinen i decideixen

Després de l’exposició de la proposta per part de la Junta de Govern s’ha obert el torn de preguntes als veïns que ho desitgessin. Algunes persones han expressat que el debat no era “expropiació sí o expropiació no”, sinó que l’únic punt de partida era l’expropiació. A més, no han ofert altres alternatives que no fossin la granja escola. Els veïns han sortit de l’assemblea quasi desinformats sobre el projecte de la granja escola i això ha quedat reflectit als resultats de la votació.

Per a ells, hagués estat necessària una explicació de què comportaria aquesta granja escola. Una altra qüestió que han recriminat a l’equip de govern és que no se’ls hagués consultat abans –una veïna ha recordat que fa 15 anys que el problema està latent– i que ara anessin amb tanta pressa. Un altre suggeriment ha estat que és preferible una restauració ambiental de la zona abans que no pas fer una granja escola que atragués a més persones.

Un gran nombre de veïns va participar en l'explicació del govern i la votació. Foto: Paula Cros i Cèlia Sales

Una veïna assenyala que li preocupa fer una “demonització de Castillo” i recorda que una de les fonts d’obtenció d’animals és que els ciutadans li porten, a banda de la compra. Aquesta opinió no és compartida per tots els veïns que han assistit a la reunió. Un darrer aspecte que interessava era per què quan es va celebrar el Ple de l’Ajuntament que tractava aquest tema alguns dels partits van votar en contra o es van abstenir. Per respondre aquesta pregunta hi havia en Ramon Piqué, president del Consell de Barri de La Floresta i regidor de la CUP-PC. Va explicar que el seu grup municipal va preguntar a l’equip de govern si havien comentat aquesta proposta amb els veïns i, en no ser així, ells ho van fer.

Després del torn de paraules, els veïns s’han quedat sols en la sala durant uns quants minuts i, a continuació, s’han dirigit a fer la votació. L'urna de cartró s’ha col·locat a la biblioteca i, un per un, han depositat el seu vot. Finalment, el recompte ha sortit favorable al “no” per una majoria aclaparadora. Queda clar, doncs, que l’Ajuntament no ha aconseguit convèncer amb la seva proposta als ciutadans de Sol i Aire. Durant la reunió un dels veïns ha preguntat: “Si tots votem ‘no’, què passarà? Es respectarà tot i que hi hagi un canvi de govern?”. El govern ha respòs amb un “sí” contundent. Segons aquestes declaracions la granja escola no tindria cabuda a dia d’avui al barri.

Cal Castillo

Aquesta finca hi és des dels anys 50 i Castillo hi acull animals des d’abans del 1995. Era necessari regular aquesta situació, on diverses espècies d’animals eren qualificades d’exòtiques. El 2 d’abril de 2002 la Direcció General de Producció i Indústria Agroalimentàries de la Generalitat inscriu la finca en el Registre de Nuclis Zoològics. El 9 d’octubre del mateix any es cancel·la aquesta inscripció però, gràcies a un recurs contenciós administratiu presentat pel Castillo, la inscripció torna a ser vigent.

El 31 de gener de 2005 l’Ajuntament de Sant Cugat demana que se li negui la llicència ambiental, però no és fins l’any 2008 que la Directora de Serveis Territorials del Medi Natural cancel·la la inscripció de la finca en el Registre de Nuclis Zoològics. Dos anys més tard, el Castillo arriba a un acord amb l’Ajuntament on s’imposen una sèrie de condicions. Se li atorga un termini de 8 anys (per tant, fins el 2018) i queda obligat a garantir el benestar dels animals, entre d’altres. Segons han informat els veïns, però, Castillo no ha complert cap d’aquestes condicions.

 

 

En l’anterior Ple, el govern va aprovar l’expropiació de la finca Cal Castillo amb la intenció de convertir-la en una granja escola. Aquesta proposta va tirar endavant amb els vots favorables de Convergència i el regidor de Procés Constituent, Dimitri Defranc. La CUP, C’s, ICV-EUiA i PSC van votar en contra. D’altra banda, ERC i PP s’hi van abstenir. En el Ple del dia 15, l’equip de govern plantejarà fer un estudi sobre l’impacte ambiental. A més, es votarà també la cessió de la gestió forestal de parcel·les de titularitat municipal, com són les de Can Boba, Can Cases i Can Julià, al Parc Natural de Collserola. Les finques continuaran essent públiques però la gestió serà competència del Parc Natural.

El nucli zoològic, propietat del Sr. Castillo, és una molèstia per a molts veïns del barri. “Hi fa pudor, hi ha mosques, els animals estan en males condicions...”, explica Montserrat Martínez, una de les veïnes. Segons ella, l'única manera de solucionar-ho és l’expropiació de la finca, ja que Castillo no viu allà. Una altra veïna, Charo Gil, resident a una zona propera on hi ha els animals, parla dels problemes de salubritat i les condicions dels animals: “Quan plou i quan neva es mullen, i a l’estiu moren de calor”. Un altre dels problemes que destaca la veïna és el de les pròpies instal·lacions, és a dir, les tanques que envolten el recinte “cauen cada dos per tres” i això suposa un risc tant per als animals com per a les persones que els visiten (la majoria amb nens petits).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article