El Ple debat mesures sobre la transsexualitat, el Pla Hidrològic, la Conselleria d'Afers Exteriors i el dret a vot dels estrangers

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Membres de l'Associació Multicultural de Sant Cugat van mostrar el cartell amb el lema "La Catalunya que volem". Foto: Jordi Pascual

L'Ajuntament no té la competència de les propostes de les 5 de les 14 mocions presentades en la sessió plenària de febrer. Malgrat tot, mitjançant instàncies a la Generalitat es van aprovar totes a l'espera que administracions superiors escoltin la crida. Ciutadans va criticar dues d'aquestes cinc propostes per representar un “cost d'oportunitat”.

Justament, Ciutadans era el proposant d'una de les mocions que finalment es va presentar com a institucional. Es tracta d'instar a la Conselleria d'Ensenyament perquè creï un protocol sobre l'assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere. Mentre la Generalitat no desenvolupi el programa, l'Ajuntament recollirà les aportacions dels consells escolars en aquest sentit. La regidora de Ciutadans Munia Fernández-Jordán va agrair les aportacions d'Èric Gómez, regidor d'ERC-MES, per enriquir la proposta que va en la línia de l'aprovada al gener de condol a la mort d'Alan Montoliu i contra la transfòbia.

El consistori també va donar suport a la Generalitat en matèria d'aigua per la defensa dels cabals ecològics aprovats per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Al mateix temps es manifestava el rebuig al Pla Hidrològic presentat pel govern espanyol en funcions així com defensar les mobilitzacions dels darrers dies. Tots els grups hi van donar suport llevat de Ciutadans que s'hi va abstenir i el PP que va votar en contra.

El mateix va passar amb una moció similar sobre la Conca Fluvial de Catalunya. S'insta a la Generalitat a revisar el Pla de Gestió 2016-2021 per garantir l'ús eficient i abastiment de tots els municipis. També es demana l'actualització del Pla estratègic de disponibilitat de recursos hídrics, la creació d'alternatives d'abastiment com l'aigua de pluja o desalanitzadores, fer de l'Agència Catalana de l'Aigua l'òrgan regulador del cicle de l'aigua, fer acompanyament en la remunicipalització, actualitzar el Pla d'usos d'aigua de Catalunya, encetar el Pacte nacional de l'aigua i la introducció de la participació ciutadana en aquest debat.

El Ple també va aprovar la moció per rebutjar el recurs del govern espanyol davant del Tribunal Constitucional per la creació de la Conselleria d'Afers Exteriors i la Comissió d'estudi del procés constituent (finalment suspeses el passat dimarts). Els acords es van votar per separat ja que el secretari havia emès un informe contrari al cinquè acord per anar en contra de la legalitat vigent. En aquest, Convergència es va abstenir tot i ser grup proposant. Al final, es va aprovar la moció amb els vots en contra del PP i l'abstenció del PSC en tots els acords. ICV-EUiA va votar a favor a tots menys al que deia donar suport a l'organigrama del govern de la Generalitat. Ciutadans va abandonar la sala com a protesta per no haver retirat la moció tot i l'informe desfavorable. Ja ho va fer en el Ple de novembre.

La darrera moció en què l'Ajuntament no podia aplicar mesures directes tractava el dret a vot de les persones amb NIE. Presentada per la CUP-PC i defensada per l'únic regidor nascut fora de Catalunya, Dimitri Defranc, s'insta a la Generalitat a donar el vot a aquestes persones. Es va aprovar malgrat l'abstenció del govern de perdre la votació de les seves esmenes per introduir un període de residència continuada de 5 anys perquè els estrangers puguin votar. “Si apliquéssim aquesta mesura jo no podria ser regidor avui dia”, va dir Defranc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article