El procés participatiu per millorar el Barri del Monestir començarà el 14 de març

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Joan Puigdomènech explica el procés participatiu en el Consell de Barri. Foto: Jordi Pascual

El Pla d'Estratègies Urbanes del Barri del Monestir tindrà tres fases de participació. La primera començarà el 14 de març amb una reunió (20h. al Xalet Negre) en què els tècnics municipals, entitats i veïns prendran el primer contacte. Entre abril i maig es farà la diagnosi amb les comissions constituïdes; espai públic, mobilitat, habitatge, comerç i equipaments. Es faran tres trobades per arribar a unes conclusions que seran la base de la fase de propostes que s'iniciarà a l'octubre.

Així ho va explicar Joan Puigdomènech, comissionat per a la participació ciutadana, en el segon Consell de Barri del Centre-Est del mandat. Preveu, a més, que el finançament pugui arribar també des de fora de l'Ajuntament a través de subvencions d'altres institucions. L'evolució de la participació i del projecte tindrà un retorn en els veïns en cada ple del consell de districte. El regidor espera que el Pla d'Estratègies Urbanes, que influirà en la redacció del nou Pla d'Equipaments municipal, estigui enllestit al novembre per poder iniciar les afectacions de cara al 2017.

Amb el procés participatiu es pretén recollir les idees dels ciutadans pel que fa a la dinamització dels entorns del Monestir, la relació amb els espais urbans, la dinamització del comerç, la falta d'equipaments, la millora de la mobilitat i la qualitat de l'habitatge. Puigdomènech ho defineix com un espai on “recollir opinions i propostes dels ciutadans que viuen en aquesta zona”.

Molt vinculat amb el Barri del Monestir, en el Consell de Barri del Centre-Est també es va explicar el funcionament de la xarxa del Pla d'Inclusió Social. Rebeca Galán, membre del projecte, va explicar que la idea va néixer al 2014 amb la suma d'entitats del Barri del Monestir per recollir necessitats sobre pobresa i exclusió. A principis de l'any següent es va constituir com a xarxa i es van fixar les propostes de cooperació entre entitats a través de tres comissions: la relacional, la de salut i la formativa. Es tracta d'apropar les persones donant els mecanismes necessaris, per exemple, cursos de català. Ara ja s'ha accedit a la tercera fase, la d'avaluació de la xarxa ja consolidada.

Es demanarà a l'Ajuntament una actuació per millorar Can Barata

L'Associació de Veïns de Can Barata va aprofitar el consell per mostrar l'estat del barri a la resta del districte. Després que el Ple aprovés la modificació del Pla General Metropolità a l'àmbit, el que significa que en pocs mesos es tornaran a donar llicències de construcció, els veïns critiquen la falta d'actuacions. La que consideren més urgent és la de l'aigua ja que a dia d'avui es depèn d'un dipòsit que es reomple amb camions cada dia però no hi ha connexió a la xarxa. Ara per ara un incendi pot representar un risc elevadíssim ja que no hi ha suficient aigua per fer-hi front.

En aquest sentit, també van demanar la millora dels parcs, la ubicació d'un semàfor o una rotonda a l'entrada –tal com s'havia previst temps enrere tot i que finalment no es va realitzar– i la connexió o instal·lació d'una depuradora. Ferran Villaseñor, president del Consell de Barri, va prendre el compromís de demanar al govern un pla integral similar al del Barri del Monestir per tal de posar Can Barata al nivell de la resta de zones del Centre-Est.

Preocupació generalitzada per la seguretat

En totes les intervencions de les associacions de veïns i ciutadans a nivell individual hi va haver alguna referència a la percepció d'inseguretat o de molèsties per l'incivisme i soroll a les nits. D'una banda va haver una dura crítica per part de dos veïns a la represa de les reunions del Pacte per la Nit i als sorolls de les terrasses a l'espera de la nova ordenança. Van fer èmfasi també els veïns del Mercat Vell que temen que amb el bon temps no es pugui descansar. D'altra banda, es va criticar els robatoris.

És per això que es va demanar més presència policial arreu però, davant de la impossibilitat per existir un nombre fix d'agents, es va acordar fer una reunió amb els Mossos i la Policia Local en el marc del grup de treball de Seguretat Ciutadana. Tot i que inicialment s'havia proposat per al 5 d'abril, Villaseñor s'ha compromès a avançar-la davant la insistència de les associacions. “Ha d'haver una intervenció policial segmentada per barris”, va dir.

També es va aprovar la creació d'una comissió de via pública, que els veïns participin en el Pacte per la Nit per dir la seva i que l'acord contempli totes les sensibilitats, la retirada de cartells d'immobiliàries en mal estat a Volpelleres i l'intent de cessió de solars del barri per a ús públic. Òmnium es va comprometre a deixar que els barris agafin la flama del Canigó per fer fogueres més enllà del centre i Ferran De Juan, representant de l'Associació de Veïns de Can Magí, va explicar la constitució de la taula sobre clubs de cànnabis.

Homenatge a Alfonso Guisado

Abans de començar el Consell de Barri es va fer un minut de silenci en memòria de l'activista veïnal Alfonso Guisado. Villaseñor va recordar que gràcies a ell ha sigut possible agermanar Sant Cugat amb el seu poble natal, La Haba (Extremadura). Pere Soler, socialista com Guisado, va agrair l'homenatge. La família de “Poncho” hi va ser present i va donar les gràcies per l'estima rebuda. Amb un “allà on siguis no et defraudarem”, va acabar el petit homenatge.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article