Participació en urbanisme, de La Floresta al Col·legi d'Arquitectes

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografia emprada per les Jornades d'Arquitectura Cooperativa. Imatge cedida.

Eva Serrats és arquitecta i ha participat en el dens procés participatiu que ha determinat la pavimentació de La Floresta a través del Pla de Millora. També en el de les tres places. Des de l'inici del “nou cicle”, és sotspresidenta del Consell de Barri. El bagatge dels darrers anys d'activisme veïnal li han servit per concloure que falta molta pedagogia en el seu sector professional per entendre la participació com un element positiu.

Conjuntament amb Francesc Pla, company en l'estudi d'arquitectura leve_projects, és impulsora d'unes jornades que pretenen apropar els processos de participació ciutadana al món de l'urbanisme. “No descobrim res, després de la Segona Guerra Mundial era una pràctica molt habitual”, explica Serrats. Es tracta d'ajuntar persones preocupades per allò comú i professionals per introduir el diàleg entre afectats i tècnics en el procés arquitectònic.

Segons s'exposa en una nota informativa, les jornades pretenen donar resposta a “la creixent voluntat d'una part de la ciutadania d'integrar-se de manera activa en els processos de transformació de la ciutat i dels espais comunitaris”. Amb l'experiència de les crisis de participació viscudes en el Consell de Barri de La Floresta durant el mandat passat, Serrats espera poder reflexionar sobre els mecanismes que han de permetre fer de la participació un vehicle constructiu.

Les Jornades d'Arquitectura Cooperativa tenen el suport del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya a través del Programa de millora de la competitivitat. Com a coproductors participen diferents cooperatives d'arquitectes, entre elles Cíclica, recent guardonada en el concurs d'emprenedoria social de Sant Cugat.

La proposta es realitza del 26 al 28 de febrer a la seu del Col·legi, a Barcelona. S'hi faran ponències, sessions de treball i aprenentatge i tallers per portar-ho a la pràctica per acabar acabar amb conclusions. També s'estrenarà el documental Thoughts on participatoryi es presentarà el llibre Construir en Col·lectiu de la cooperativa La Col.

Tot i que l'acte es fa a Barcelona, la important presència santcugatenca ha animat Serrats a convidar el comissionat de participació, Joan Puigdomènech, i l'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament. També és una forma, diu, de fer veure que la participació ciutadana en urbanisme no és solament qüestió de col·lectius mobilitzats sinó també d'institucions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article