6 Claus celebra el seu primer any d’existència amb una paella i un simposi

per Miquel Margalef

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El simposi entre els diversos assistents a la celebració del primer any d'existència de 6 Claus. Foto: Miquel Margalef 

El col·lectiu de La Floresta va celebrar ahir, 21 de juny, el seu primer any amb una paella popular. Aquesta havia de començar a les dues del migdia però finalment es van començar a repartir els primers plats a quarts de quatre. “No es pot lluitar conta el ritme florestà”, comenta rient un veí assistent a la celebració. Prop de 20 persones es van reunir a la part posterior de les cases dels mestres per celebrar que 6 Claus ja té un any de vida.

Amb la panxa plena i les idees clares els assistents a la trobada van obrir el simposi. Aquest tenia l’objectiu de debatre quina era la utilitat que se li havia de donar al local de 40m2 que es situarà separat de les cases dels mestres. Recordem que en el contracte que es va firmar al març, a més de les condicions de remodelació de les cases, també s’hi indicava que es construiria un local de 40m2 pròxim a les cases. La intenció és que el local sigui obert a tots els florestans i que la clau del local sigui del barri.

Després de diverses propostes i postures diferents es va arribar a un punt comú: l’espai i l’estructura del local haurà d’obeir les necessitats que aquest vulgui cobrir. D’aquesta manera es va decidir que es faria un mailing i s’enviaria a les principals associacions i veïns de La Floresta on s’explicaria què és el projecte del local d’una manera molt detallada. Amb aquest document es pretén recollir totes les propostes que vulguin impulsar els florestans. Un cop es tinguin totes les propostes sobre de la taula s’estudiaran i s’uniran amb el màxim consens possible.  Al setembre es celebrarà una assemblea on es decidirà com es construeix i quin ús se li dóna al local.

La intenció de tot aquest moviment és que el local sigui portat per persones que no tinguin que estar relacionades amb les cases dels mestres necessàriament. Aconseguir una harmonia entre els llogaters de les cases i el local, diuen, és fonamental. En el simposi també es va recalcar que és essencial que la gent es vinculi amb el projecte.

Estat actual de les cases dels mestres

Pel que fa a les cases dels mestres, tema a part del local, actualment 6 Claus ja ha rebut el permís d’obra provisional que li permetrà netejar tota la runa que hi ha acomulada actualmnet dins de les cases. Tot i això han d’esperar que Promusa faci les connexions dels subministraments de serveis. Un cop assolit això, el pas següent serà la construcció de l’escola taller. Aquesta escola impulsarà la primera fase de les obres i la col·laboració entre els treballadors de Sostre Cívic i els veïns que vulguin ajudar a remodelar les cases. “Vam insistir per aconseguir l’escola taller. No volíem que un projecte que havíem impulsat l’acabés construint Sostre Cívic. Nosaltres no volem desvincular-nos en cap moment del projecte, hi volem estar a sobre”, indica Manel Berenguer, membre de 6 Claus, un cop acabat el simposi.

D’aquesta manera un cop acabada la primera fase on es durà a terme la remodelació de l’estructura de les cases entre l’escola taller i Sostre Cívic, les cases ja estaran habilitades per viure-hi. Aleshores els masovers podran començar a remodelar el pis a la seva mida complint amb el contracte de masover. 

Organismes implicats en les cases dels mestres

En l'acord de les cases dels mestres hi ha quatre organismes implcats. L’Ajuntament està implicat perquè les cases són de propietat pública. Promusa perquè és l’empresa pública encarregada de gestionar l’habitatge a Sant Cugat i serà també qui s’encarregui de fer les primeres obres de subministrament. A més també serà qui pagarà la primera fase de remodelació que tindrà un cosa total de 170.000 euros. Sostre Cívic, associació que promou un model basat en les cooperatives d’ús, serà qui es quedarà amb la propietat de les cases durant el període de 75 anys i qui cobrarà els lloguers. D'aquesta manera amb el cobramnet dels lloguers es cobrirà la inversió inicial que farà Promusa. Finalment 6 Claus és el col·lectiu florestà que ha impulsat i ha promogut que la masoveria urbana a Sant Cugat sigui una realitat.

Pel que fa a la tria dels futurs masovers, com ja se sap des de la signatura del projecte, es basarà en un seguit de criteris establerts per les quatre parts afectades en el projecte. Els masovers pagaran un preu de 4€/m2 i obtindran un contracte de 25 anys prorrogable a 75, terminin en que s’acaba el contracte entre Sostre Cívic i Promusa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article