Com funcionaran els pressupostos participatius?

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Constitució del Consell de Ciutat. Foto: Jordi Pascual

Al novembre se sabrà el destí dels 2 milions d'euros de pressupost participatiu corresponents als exercicis del 2016 i 2017. A partir d'aquesta primera experiència se seguirà decidint anualment en un període més breu ja que la dinàmica estarà en marxa. El Consell de Ciutat, constituït l'1 de març, serà la principal via en què es conduiran les propostes que provindran de la ciutadania.

El plantejament presentat pel govern per al funcionament dels pressupostos participatius d'un milió d'euros cada any, aproximadament un 10% de les inversions, té 6 fases. La primera, la 0, és la determinació del reglament i es farà únicament el primer any. En el proper Consell de Ciutat, a finals de març, es votarà en base a les propostes que les entitats que en formen part hauran pogut presentar.

La fase 1 servirà perquè la ciutadania presenti propostes. Segons el comissionat de participació, Joan Puigdomènech, qualsevol santcugatenc podrà fer la seva aportació de forma física o a través d'un lloc web que es crearà per a l'ocasió. Llavors s'engegarà una segona fase d'anàlisi de propostes a través de tres taules amb participació de la ciutadania. Cadascuna d'elles destriarà 12 projectes. En acabar aquestes dues operacions, seguint les previsions d'enguany, s'arribarà al juny.

Abans d'agost hi haurà un estudi tècnic i durant el mes de setembre el Consell de Ciutat es tornarà a reunir acompanyat de les persones que hagin participat en les taules per triar 24 projectes que seran els que aniran a votació oberta a tota la ciutadania a l'octubre i principis de novembre. Amb el resultat de l'escrutini se sabran els 12 projectes que finalment arribaran a la fase 5, l'execució. Hi haurà comissió de seguiment.

La dotzena de propostes que es desenvoluparan seran de dos tipus. Sis considerades projectes grans de fins a 270.000€ i sis considerades projectes petits de fins a 50.000€. A més, hi haurà una partida de 10.000€ aproximadament per a projectes d'infància i joventut. Es divideix en dues parts iguals que es treballaran al Consell d'Infants i al Consell de Joves 13-16.

Eduard Jener, sotspresident del Consell de Ciutat

La constitució de l'òrgan de participació ciutadana ha tingut un únic punt al marge dels pressupostos participatius que ha sigut la designació del sotspresident. Eduard Jené, que participa al Consell com a membre del Consell Sectorial de Cultura, ha estat l'elegit per 23 vots. L'altra candidata (ha aconseguit 4 vots) era Gabriela Pastor, ciutadana elegida a l'atzar per participar en l'òrgan, i proposada per Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, perquè demanava evitar possibles vinculacions polítiques entre la presidència, en mans de l'alcaldessa, i la sotspresidència. Altres grups han demanat que s'informi abans de fer la proposta per poder-la estudiar.

Jener s'ha reivindicat com a crític però, al mateix temps, constructiu: “Si una sola de les propostes que passi per aquest Consell s'arriba a desenvolupar, ja haurà valgut la pena”. Conesa va recordar que la tasca de control del govern depèn del Ple però que les crítiques constructives seran ben acceptades. En el Consell de Ciutat participen representants dels Consells de Barri i de cadascun dels Consells Sectorials.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article