Shakespeare a la fresca
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Presentació de l'11a edició de Lectures a la fresca. Fotografies: Jordi Pascual.
(22 de juny del 2015, 14 hores. Una taula molt llarga a la terrassa d'El Mesón amb un tapet, un micròfon de peu i un altre solt, més els dels mitjans de comunicació. Al centre de l'escena la protagonista, Dolors Vilarasau, a la seva esquerra -segons el punt de vista dels espectadors- la tinenta d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, acompanyada de la regidora de comerç, Mayte Pérez, i a la dreta l'Eduard Jener -amb barret i ulleres-.
Al voltant de la taula hi ha altres personatges importants com el Pep Codó, autor del vano de la 11a edició de les Lectures a la fresca d'Amics de Pedra i Sang; la regidora d'ICV-EUiA i actriu a una de les obres, Roser Casamitjana, i alguns dels artistes de la companyia Parking Shakespeare, que representarà Molt soroll per res, entre d'altres assistents. Comença parlant la Dolors.)
DOLORS: En aquesta nova edició de Lectures a la fresca hem volgut retre homenatge a la figura de Shakespeare ja que l'any anterior va ser el seu any commemorant els 450 anys del seu naixement. És l'autor més universal en molts aspectes. Com que aquest any no teníem un autor concret, hem decidit agafar Shakespeare ja que qualsevol any pot ser el seu.
(La gent assistent es mira el programa de representacions que conté quatre obres: Molt soroll per res que es farà el dijous 2 de juliol al Parc Ramon Barnils a càrrec de la companyia Parking Shakespeare, Giuletta -realitzada a partir de Romeu i Julieta- que es farà el 9 de juliol al Celler Modernista, Xècspir com a contrapunt a la resta i mostra de divertimento total que es farà a la Plaça Magí Bartralot el 16 de juny i Macbeth que es farà el 23 de juliol als Jardins del Monestir-Espai dels Castanyers.)
DOLORS: Com bé sabeu, Lectures a la fresca es basa en fer lectures i petites representacions a l'aire lliure. La primera de les representacions d'enguany la farà la companyia convidada Parking Shakespeare que habitualment fa representacions a l'aire lliure al Parc del Nord a Barcelona i, aquesta vegada, la faran al Ramon Barnils. Treballen molt bé les seves obres.
PEP GARCIA-PASQUAL de Parking Shakespeare: Nosaltres farem una representació, no una lectura. Fem teatre de 360º a l'aire lliure, sense escenografia i sense vestuari d'època. Aquest cop hem hagut d'incorporar il·luminació per l'hora de l'actuació (totes les representacions es faran a les 10 de la nit). De fet, pot ser que aquesta sigui la darrera vegada que fem aquesta obra perquè ja n'estem treballant altres.
PEP GARCIA-PASQUAL (continua): Nosaltres som una companyia sense director, aquest cop s'ha incorporat l'Isra Solà, que ho ha fet molt bé. El treball en equip és molt important ja que s'evita el procés d'adaptació. Posem en valor la representació en espais oberts que és molt diferent a l'espai tancat.
DOLORS: Res més a afegir?
ADRIÀ DÍAZ, un altre membre de Parking Shakespeare: No, que esperem que sigui un guatasso.
DOLORS: La segona de les obres és Giulietta amb la posada en escena de Txell Roda, que no ha pogut venir. Qui sí ha pogut venir és la Marta.
MARTA UXAN: A mi em va trucar la Txell buscant actors de l'escola [hi participen alumnes del Tallers de Sílvia Servan]. Es tracta d'explicar el romanticisme excessiu de Romeu i Julieta. La Txell no m'ha explicat gaire coses més, serà una sorpresa.
DOLORS: Xècspir i Macbeth estan dirigides per mi. La primera és un tractament festiu de diferents obres de Shakespeare. Hi participen alumnes de l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat. Es farà a la Plaça Magí Bartralot. Ens agrada molt aquest espai perquè és una plaça gairebé tancada, molt pròxima.
DOLORS (continua): Pel que fa a Macbeth sempre m'he estalviat els aspectes més morbosos però aquesta vegada vull treure-li partit al tractament estètic de la violència. Hi participen grans actors interpretant grans personatges com Joan Berlanga, Carme González o l'Encarna Adelantado, Sònia Guimerà i Marta Uxan en el paper de les tres bruixes.
(Del 25 de juny al 30 de juliol la Casa de Cultura acollirà l'exposició 10 anys llegint a la fresca, que ja es va poder veure l'any anterior. S'inaugurarà el dijous 25 a les 19:30h. Allà es poden contemplar fotografies i tots els vanos de les darreres edicions. Aquesta vegada és obra de Pep Codó).
PEP CODÓ: Al vano he incorporat personatges dibuixats, alguns reals i altres falsos.
DOLORS: Explica els plecs.
PEP CODÓ: Sí, com jo sóc escultor i no podia fer res en 3D, vaig decidir arrugar el paper. Després en imprimir-ho queda certa sensació de relleu. La resta ho he fet a mà alçada, no volia utilitzar cap eina informàtica.
DOLORS: Abans d'acabar, dono la paraula a la recent estrenada al càrrec, regidora de cultura, Carmela Fortuny.
CARMELA FORTUNY: Amb aquesta nova edició de Lectures a la fresca s'evidencia la força associativa de Sant Cugat. Un dels encàrrecs de l'alcaldessa és fer que la gent vingui a consumir cultura. És per això que felicitem a Amics de Pedra i Sang per aquesta iniciativa i instem als mitjans de comunicació a fer-ne difusió i acudir. Com dieu al vostre gremi: molta merda!
DOLORS: Això, vingueu a les representacions que passem llista. Per cert, encara no ha parlat l'Eduard Jené.
EDUARD JENER: La veritat és que no tinc gaire a dir. Simplement que és tot un orgull fer obres de Shakespeare ja que, tot i que fa molts anys que les va escriure, totes les seves obres són contemporànies.
(L'escena acaba amb aplaudiments i una fotografia de família al davant de l'oficina de turisme. Tots tornen a la taula on els espera un aperitiu. Baixa el teló fins la inauguració de 10 anys llegint a la fresca dijous vinent a la Casa de Cultura.)
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari