Valldoreix és doble protagonista al Consell de Barri de Mira-sol

per Xavier Boix

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Consell de Barri de Mira-sol del 2 de març. Fotografia: Xavier Boix

Una trentena de persones van assistir al segon Consell de Barri de Mira-sol. L’ordre del dia augurava una llarga nit i no va fallar la previsió. Si alguna intervenció s’ha de ressaltar de la trobada d’ahir va de ser la d’un dels vocals, Josep Lluís Lolo de Mas Gener ¡, a diferència del Consell anterior, va afirmar que “és la primera vegada en la que l’ajuntament de Sant Cugat sembla que finalment es posa a fer els deures de debò i parla de coses concretes”.

Les informacions

A tots els Consells de Barri s’informa de qüestions que es tracten en Grups de Treball  de temes sectorials. En aquest cas de Mira-sol s’han creat un de Via Pública, un de Cultura, un de Seguretat i un d’especial pel Complex Esportiu. Dels quatre grups s’han fet reunions i se’n voldran fer com a mínim dues setmanes abans de cada Consell de Barri.

En el cas del de Cultura, aquest agafa el paper de la coordinadora que funcionava fins ara. En el cas del de seguretat va tenir lloc una trobada amb els màxims responsables de seguretat  del territori – els inspectors dels Mossos i la Policia Local – i es van extreure dos compromisos: el manteniment d’un policia local al Casal el segon i quart dimecres de mes de 17 a 18:30 h per atendre els veïns i la possibilitat de fer xerrades sectorials per part dels Mossos en l’àmbit dels consells de seguretat.

Pel que fa al Grup de Treball del Complex Esportiu “es pretén que tingui vida pròpia, que tingui més vitalitat”, segons Calvet, ja que a través d’un acord amb ERC i la participació dels membres del Grup de Treball ha de confeccionar una proposta pel complex esportiu.

Com a formalitats, el sots-president Xavier Barbany serà el representant al Consell de Ciutat, a proposta del president – ERC no va votar perquè defensa que la proposta la facin les entitats – i les dates dels propers consells estan en discussió entre d’altres qüestions perquè la representant de les AMPES va comentar que el dia indicat és el de la reunió de la coordinadora.

S’obren més processos de participació

En aquest Consell es van donar a conèixer fins a 4 processos de participació (per participar que no quedi!). El primer dels quals va ser un d’extraordinari per tractar el torrent Xoriguer i Can Cabassa que es convocarà el proper 30 de març.  També es va informar del procés engegat pel Consell de Ciutat pels pressupost participatius tal i com explicàvem.

A més es va concretar el procés de participació sobre Can Cabassa i entorns. Aquest procés tindrà el seu moment de treball més important durant el mes d’abril i maig quan es farà la diagnosi, propostes i conclusions amb la participació dels veïns d’aquest barri i dels propers. Aquesta feina es farà amb la col·laboració de l’ETSAV que ajudarà a fer una intervenció integral més enllà de l’espai del Pla de Millora Urbana suspès davant el posicionament veïnal. En aquest moment hi va haver un punt de confrontació donat que tant la representant veïnal – que semblava no estar massa interessada en anar més enllà del barri en la mirada – i en Xavier Huguet de la CUP – que va posar en dubte la viabilitat urbanística de la proposta atès que venia condicionat per altres expedients – van qüestionar el procés plantejat més enllà de l’àmbit de Can Cabassa. Calvet va tancar el debat amb un “no posarem condicionants d’entrada” – sobre els condicionants urbanístics -.

Per finalitzar amb les propostes de participació es va donar a conèixer el procés per urbanitzar l’Avinguda del Baixador. Donat que la major part d’aquesta via pertany a l’EMD de Valldoreix, el procés el liderarà aquesta però tot i així hi participaran també els veïns de Mira-sol. Es planteja el procés amb una proposta de sortida de l’EMD que hauria de ser com a “via amable, de prioritat invertida, amb prioritat per vianants”, segons Calvet. En aquest sentit, el vocal de l’EMD Xavier Gavaldà va participar per explicar aquest projecte que constarà d’una fase de reunions per trams – abril –, una fase d’informació i avantprojecte – maig i juny – i un procés de participació.

Esquema del procés de participació per la urbanització de l'Avinguda Baixador de Valldoreix / Mira-sol. Fotografia: Xavier Boix

Pel que fa al finançament de la urbanització es preveu que es faci per la via de les contribucions especials, com s’ha fet en la majoria d’urbanitzacions del barri, i que els veïns aportin un 80% del cost de les obres i l’ajuntament el 20%. Això però quedarà condicionat pel que va afirmar en Calvet: “no es vol que els veïns surtin perjudicats pel fet que la via és més ampla que un carrer normal, pel que no suposarà més costos pels veïns que els d’un veí d’un carrer estret”. Només hi va haver una petita diferència entre l’EMD i l’Ajuntament: mentre Calvet afirmà que l’obra hauria d’estar feta durant aquesta legislatura per fases, Gavaldà fa afirmar que es faria en 4 anys “sense que es trenqui la regla de despesa”.

Els temes concrets

En aquest consell de barri es va presentar el projecte pilot d’hort comunitari que es construirà al costat del Casal de Mira-sol. Aquest projecte, amb un cost de 57 mil euros d’implantació, serà dinamitzat en un principi per Cíclica, coneguda al barri per nombroses intervencions com ara “Mira-sol Ambient”, però ha d’acabar sent una concessió a una entitat amb un projecte comunitari. Es va presentar però quina serà la fesomia de l’espai, un espai de més de 3 mil m² que tindrà 50 parcel·les individuals de 20 a 40 m², un hort comunitari de 387 m², una pèrgola – hivernacle, una zona de compostatge, un pou i una bassa. Aquest equipament es destinarà a formació ambiental, a producció agrícola d’autoconsum, a formació. El més important és que si funciona el projecte, que ja és una realitat en altres localitats com a Terrassa, es replicarà en altres solars buits de la ciutat. El model dels horts de Can Matas és “insostenible per la ciutat” des del punt de vista del regidor Puigdomenech.

També es va donar compte de les obres d’urbanització del sector de la Capella de Sant Joan, on ja s’han plantat els darrers 200 arbres i només queden per retirar les línies d’Endesa i Telefónica que es preveu que sigui per finals de març, quan s’acabaria el procés amb la liquidació de l’obra i la devolució als contribuents d’almenys un 8% del total.

El barri del Bell Indret va ser una vegada més protagonista del Consell ja que el proper mes de maig es començarà a urbanitzarà el quatre carrers que quedaven per ser-ho. La qüestió serà debatuda en un Grup de Treball ad hoc i els veïns seran notificats.

Damià Calvet va explicar les darreres novetats sobre les demandes al Ministeri de Foment dels accessos a la B-30. Després del darrer ple, on es va donar compte de l’aprovació a la Junta de Govern, s’ha enviat una carta de la Delegació de Catalunya. De moment però, segons el president del consell de barri “ja s’està treballant en la il·luminació d’aquests trams”. Pel que fa al punt negre entre la nostra ciutat i Rubí, la trobada entre ambdós ajuntaments va ser fructífera segons el regidor Calvet i s’espera que els canvis incorporat en criteris de mobilitat donin fruits immediatament.

El regidor Joan Puigdoménech va presentar un estudi acústic de la zona propera a l’autopista AP-7 i B-30. Es tracta dels habitatges de Mas Gener sobretot. En aquest estudi, realitzat a finals del 2013, es confirma que els valors estan per sobre dels límits legals i en aquest cas el responsable és el propietari de la infraestructura, el Ministeri i Abertis. La cronologia posterior va ser la següent: el 24 de febrer del 2014 es demana per carta que s’actuï, el maig del mateix any es respon que amb asfalt sonoreductor es pot disminuir els efectes. A finals del 2014 havia d’estar solucionat el problema però es va tornar a mesurar del 13 al 27 d’abril del 2015 i els valors en decibels en els mateixos punts – Carrer Guadalajara, 1 i Folch i Torres – segueixen estant per sobre del que marca la llei –. Davant d’aquest fet l’ajuntament ha demanat que s’apantalli l’autopista en el tram de Mas Gener.

En aquest punt de l’ordre del dia hi van intervenir veïns del barri afectat en dos sentits: el primer per tal de recordar que el barri existia abans de la construcció de l’autopista i que aquesta ja es va fer sense tenir en compte l’impacte ambiental i, en el segon cas, per queixar-se del soroll dels trens, sobretot de mercaderies, que passen pel ramal de Renfe. En aquest segon cas, Puigdomenech va informar que el problema venia donat per una pantalla que estava mal col·locada i que havien demanat que es posés bé.

Per finalitzar amb els temes concrets que més concret que els diners de lliure disposició del barri. Fins el 2015 Mira-sol compta amb 190 mil euros i pel 2016 amb 80 mil euros més. Imma Valderrama, de l’Associació de Veïns Sant Joan, va reivindicar que ja s’haurien d’haver executat feia temps. Calvet va plantejar que després de setmana santa hi haurà una reunió extraordinària per definir la destinació dels diners de lliure disposició.

La participació del públic

Com sempre, el públic participa al final del Consell de barri i aquest cop van sortir quatre qüestions d’interès. La primera va ser la sensació d’inseguretat, sobretot a la zona de Mas Gener i Can Cabassa, concretada amb alguns fets concrets, a la que es va respondre amb la invitació a participar en les iniciatives plantejades en el punt de seguretat. La segona va ser la proliferació del mosquit tigre a causa de la situació de la riera de Mas Gener i les seves conseqüències en la salut de la gent. La tercera fou una proposta de millora del transport públic per tal que la gent de Mira-sol pugui arribar al Centre Comercial. La persona que ho va proposar va concretar-ho en la línia 11. I una darrera: des que a Valldoreix va començar la recollida porta a porta cada cop hi ha més escombraries a Mira-sol, doncs segons el veí molta gent que viu en “la frontera” enlloc de deixar-ho a casa ho llença en el millor dels casos en els contenidors de Mira-sol.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article