Eva Baltasar, premi de poesia Sant Cugat: “La mirada de gènere és inevitable”

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Eva Baltasar, premi de poesia Sant Cugat. Foto: Jordi Pascual

La 14a edició del premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater ja té guanyadora, Eva Baltasar. La barcelonina ha estat guardonada amb 7.250€, una escultura de Pep Codó i la publicació de l'obra que va presentar al concurs, Animals d'hivern. Explica que els poemes es recullen en dues parts, Animals d'hivern i Canòdrom, on el gran tema és el seu interior. “Hi ha una mirada de gènere no buscada, és inevitable”, puntualitza. És la tercera dona en guanyar el premi.

L'obra, que es presentarà el 20 de maig a Sant Cugat coincidint amb els premis del XVII concurs literari Gabriel Ferrater per a centres de secundària, explica la realitat des de la perspectiva de la seva autora, “un món glaçat amb gent llunyana que s'ha quedat el seu rebost per passar l'hivern”. Jordi Cornudella, membre del jurat i editor del Grup 62 que publicarà l'obra, considera que Animals d'hivern “empra un llenguatge capaç de colpir-nos emotivament”.

Baltasar és pedagoga i ha estudiat filosofia, unes influències que es poden veure clarament en la seva obra. “La primera part conté poemes curts escrits des de l'emoció i la segona és una recerca interna que no sabia com sortir-me'n”, explica. No és el primer premi que rep per la seva obra poètica. Al 2008 va guanyar el Premi Miquel de Palol amb Laia, al 2010 el Màrius Torres amb Medi Aquàtic i al 2013 el Miquel Àngel Riera amb Vida limitada, entre d'altres.

El jurat de la 14a edició està format per Empar Moliner, Marc Romera, Xavier Folch, Jordi Cornulleda i Marta Pessarrodona. El premi és iniciativa de la Comissió ciutadana Gabriel Ferrater i té la participació de l'Ajuntament i la Institució de les Lletres Catalanes. La directora d'aquest organisme, Laura Borràs, diu que es treballa per apropar el premi i el Festival Nacional de Poesia que se celebra a la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article