Èxit en la primera conferència de l’Associació d’Egiptologia

per Miquel Margalef

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Aula Magna de la Casa de Cultura estava plena fins d’alt. La primera conferència de l’Associació d’Egiptologia de Sant Cugat i Valldoreix (AESC) va superar totes les expectatives previstes. El centenar de santcugatencs que omplien la sala estaven atents al que Irene Cordón, ponent de l’acte, els explicava. La doctora en historia antiga i doctora en egiptologia va voler introduir als assistents al món egipci explicant els orígens de la civilització, que van estrictament lligats amb la presència del riu Nil. Aquesta és la primera de diverses conferències que desenvoluparà la recent estrenada AESC.

Cordón va voler insistir al llarg de tota la conferència que el principal origen de l’antic l’Egipte rau en la riquesa de la fauna i la flora del riu Nil. Les representacions en els estris arqueològics de ceràmica que avui en dia encara es conserven demostren que els egipcis de l’època vivien i adoraven el riu Nil. De fet, en la seva religió politeista, el també hi havia un déu per adorar al riu que es deia Hapi. La bona relació amb aquesta divinitat havia de garantir que un cop l’any el Nil inundés part de les terres i d’aquesta manera les fes més fèrtils.

Un altre element clau que fa que l’Antic Egipte finalment fos una realitat va ser el canvi de clima que es va produirà a partir del 6.000 aC. Milers d’anys previs a aquesta data, el desert del Sàhara que ara coneixem era completament diferent. Hi havia boscos i llacs que possibilitaven la vida dels poblats nòmades de l’època. A partir del 6.000 aC un cavi climàtic va canviar el panorama i el va deixar tal i com el coneixem actualment. Això va impulsar que els nòmades busquessin la vida al costat del riu Nil.

D’aquesta manera el bressol de l’Antic Egipte es troba al sud del país actual, més concretament a Heiracómpolis. Aquest primer assentament sedentari es va establir cap als 3.400aC. Parlem que l’Antic Egipte comença al 3.100 i acaba la seva etapa al 30ac, per tant aquest primer poblat i l’origen de la civilització es considera predinàstica.  

A partir d’aquest primer assentament els egipcis van anar pujant el riu Nil fins arribar al delta. Aquest procés d’unificació va desenvolupar-se al llarg de 200 anys, situant-nos al 3.4000aC origen de l’Antic Egipci que tots coneixem. Narmen serà coronat com a primer Faraó i donarà el tret de sortida a l’època dinàstica.

Després de veure l’èxit d’assistència Francesc Carol, president de l’AESC, va expressar la seva sorpresa: “Ni en les millors de les expectatives pensàvem que vindria tanta gent i això ens indica que a Sant Cugat aquesta associació era molt esperada i necessària”. 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article