Àlex Castellarnau, Castellers de Sant Cugat: “La colla és prou madura per afrontar reptes nous”

per Xavier Boix

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge d'un moment de l'entrevista. Àlex Castellarnau, Biel Samsó i Xavier Boix

El passat 23 de febrer feia 20 anys que naixien els Castellers de Sant Cugat, els Gausacs. És per aquest motiu que ens acostem al seu local de la Rambla de Can Mora, davant de Can Quitèria, per parlar amb els seus dos caps de colla sobre la temporada passada i sobretot la que està a punt de començar. Ens reben l’Àlex Castellarnau i el Biel Samsó que repeteixen temporada en aquesta responsabilitat.

- Aquest mes va fer 20 anys que començava la seva aventura la colla i és la 20a temporada. Què ens teniu preparat?

- Àlex Castellarnau: Com a colla és un orgull fer 20 anys. Vol dir que hi ha hagut una dedicació de moltíssima gent per fer créixer la colla, l’entitat en general i per anar millorant com a persona. El 23 F vàrem entregar els estatuts a la Generalitat i el dia que ho vam celebrar dèiem que qui ho diria que ens trobaríem tant anys després uns quants que encara hi som. En pocs àmbits tens una permanència tant llarga, a mi em fa més gran com a persona, créixer personalment dins una colla és important. A partir d’aquí guardem molt bon record d’aquest primer any però només podem pensar en aquest any i el primer que vam proposar per recordar-lo és fer la mateixa actuació que vam fer fa 20 anys, el 3 d’abril, amb els mateixos padrins, que són Castellers de Barcelona i Xics de Granollers. I nosaltres som padrins de Castellers de Cerdanyola i és el primer acte important dels 20 anys: la Diada dels Padrins.

- I algun acte més de celebració dels 20 anys, teniu alguna sorpresa més?

- Biel Samsó: com a 20è aniversari en sí ja té aquesta màgia. Anirem fent actes, ens reunim cada setmana

- AC: no volem fer uns grans esdeveniments, volem que les coses que fem estiguin ben fetes, però tenim cosetes que son sorpreses per la pròpia colla

- Quanta gent quedeu del primer any?

- AC: Jo sóc fundador. Quedem pocs, entre 10 i 15 persones, dels habituals entre 5 i 10. El dia de la bufada d’espelmes érem 4. És normal, la gent té coses a fer i és una activitat que comporta temps i hi ha moments que t’impliques més.

- BS: La gent que s’implica més ja es comporta d’aquesta forma, en moments s’implica més o sigui que ja és normal que de la gent que porta 20 anys en quedin menys

- AC: Tot i així el primer any érem molta gent però ara som més que els primers anys o sigui que l’entitat ha anat creixent. Per la colla ha passat un miler de persones, mínim, és molta gent!. I tenim voluntat d’anar creixent encara més, no ens volem estancar.

- Parlem de la temporada passada. Vau acabar amb la 20a diada i si no m’erro vàreu fer la millor actuació de la vostra història. Vàreu fer el 5d8 i el pilar de 6. Quina valoració en feu? Dèieu que era fruit de la feina i la regularitat.

- BS: ha estat un molt bon any casteller. Aquest 2015 culmina la gestió dels darrers 5 anys que ha fet que la colla poc a poc entri en un engranatge de canvi de mentalitat principalment. Érem una colla que tendíem a tenir molts alt i baixos durant la temporada, a encongir-nos quan una fita no sortia, a que ens costés molt plantejar-nos objectius. Les tècniques poc a poc han anat desgranant les etiquetes que ens havíem posat i no acomplexar-nos davant d’objectius tant grans com és la bèstia d’aquí darrere, el 5d8 que imagina’t que només 13 colles l’han fet i quatre a la primera. Ens vam creure colla gran.

- AC: aquest resultat ens ha de servir d’una experiència per una cosa que és la cultura de l’esforç. El plantejament d’un objectiu, creure-te’l i aconseguir-lo i aquí la colla va fer un canvi de xip. Si altres colles ho han fet perquè no nosaltres. Evidentment aquest resultat no es fa sinó fas un esforç de les 170 persones que estaven en aquest castell aquella vegada i ens ha de servir d’experiència perquè ens ha sortit una vegada però ens ha de servir per fer aquest i altres castells. Perquè la mentalitat de la cultura de l’esforç, el compromís, continuï a la colla. Havíem tingut tendència a això, “ara la idea d’un cap de colla que ha tingut la idea i alguns el segueixen i altres no”, “ara la colla vol fer una cosa i els caps de colla no”, aquesta vegada vam dir “tots a una, ens ho creiem i vinga” i el resultat va ser fabulós

- I la temporada passada us va quedar alguna cosa que diguéssiu: llàstima que no ens ha sortit!

- BS: vam fer un error de planificació. Hi ha un castell que fa temps que el fem, des del 2012 que el portem a plaça cada any amb un resultat del 50% de descarregat versus intents i carregats que és el 2d8 amb folre. En el seu moment va ser la gran estrella per nosaltres, amb unes capacitats tècniques molt importants, amb un volum de gent molt gran, però vam fer un cert manteniment i no vam fer un estudi tècnic acurat de la gent que hi pujava. Què va passar? Que si no ens fallava per una banda ens fallava per una altra, com que sempre el portaven al límit vam decidir fer un pas enrere després de carregar-la per Festa Major, malgrat tenir-lo preparat i vam parlar amb els equips per fer un canvi i el canvi va ser radical. Segurament el 2d8f el portarem perquè es quedi a Sant Cugat

- AC: la temporada passada va ser molt profitosa pels resultats però sobretot per com vam treballar. Vam fer 100 castells i només vam tenir una caiguda, amb 26 castells de 8. La colla és prou madura per afrontar reptes nous.

- La propera temporada què? I deies tu mateix (al Biel): la temporada serà apassionant, si la colla vol podem fer un pas de gegant. Aquesta és la pregunta, després de Sant Medir, on no vam fer cap crònica castellera perquè vau fer dos pilars, però ens vàreu comentar que havia anat més gent del que és habitual i això us animava. Les preguntes són: la colla voldrà? I en que es concreta fer un pas de gegant?

- BS: fent una puntualització a aquesta declaració, no és gratuïta, en certa manera ens hem d’acabar emmirallant en colles que han fet un salt evolutiu en la seva història perquè n’aprenem dels que van un pas per davant. Totes les colles que han fet una temporada tant regular com la que vam fer l’any passat, amb el 3d8 i el 4d8,  portem un castell límit com el 5d8 al final de temporada, amb una magnitud tècnica increïble, l’any següent quan la colla els ha acompanyat han fet un salt no només amb més castells, no augmentant només la gamma, que també, sinó podent portar també el 7d8, el 2d8f i no ens enganyem, traient castells de 9. Ens emmirallem en Nens del Vendrell, en Gràcia, Sabadell en el seu moment, que la regularitat els va convertit en una colla gran i nosaltres volem mirar-nos en aquestes colles i creure que aquest any pot ser apassionant per això perquè podem fer aquest salt qualitatiu en quant a dimensions socials i tècniques

- I veieu la gent amb disposició?

- AC: sense parlar tècnicament els indicis de començament de temporada son de que arrosseguem més gent que qualsevol començament de temporada. Als inicis de temporada la gent està més “remolona” i fins inicis d’abril no comencen a passar pels assajos i aquest any tenim tres indicis que ens indiquen que la massa social està més endollada. Una és la trobada amb l’ETSAV per decidir els projectes del local, vam fer un castell de 7 en solitari. Vam fer la calçotada al mes de febrer, la més multitudinària de la història i per Sant Medir va venir més gent que mai. Això ens indica que tenen ganes de castells i vol dir que la gent s’ho passa bé socialment. Es tracta de créixer molt, encara més, en l’àmbit social

- Pot condicionar-ho que es veu que en el futur hi ha un nou local social?

- BS: crec que hi ha diferents temes, el nou local engresca però a la gent nova que no coneix el tema potser no tant. El 5d8 de l’any passat i l’ambient de la temporada passada provoca una bona sinergia a la que la gent s’hi aferra. L’altre dia vam presentar la nova planificació de la temporada amb el nostre tarannà del “partit a partit” i la gent al veure un projecte s’hi enganxa.

- A la darrera diada éreu 170 persones. Per arribar a ser una colla de “les grans”, per aconseguir els objectius que voleu, quanta gent necessiteu?

- BS: a l’assaig treballant hauríem d’augmentar en unes 40 persones. El nucli habitual de la colla l’hauríem de fixar en 150 persones a l’assaig i en les actuacions grans en 200 – 250 persones per plantejar-nos un 7d8, el 3d9, etc.

- AC: estem parlant d’objectius numèrics però necessitem varietat també, engrandir en totes les tipologies que necessites per fer castells.

- La gent de Sant Cugat que li agrada l’ambient intergeneracional, totalment inclusiu, la cultura tradicional i que ho vulgui provar, quins arguments li plantegeu perquè ho provi?

- BS: El fet casteller té una cosa molt interessant que és la cultura de l’esforç i té una recompensa i aprenentatge molt alt. Sempre dic el mateix: vine i prova-ho i t’adones que allò que fas cada dia té una evolució generalment en positiu però on també aprens a treballar la frustració. Arribes a plaça i no surt i el col·lectiu ajuda a treballar la frustració. M’agrada aportar a la gent aquesta experiència personal en el fet casteller.

- AC: És molt escola de la vida. Saber des de petit que has de treballar per guanyar-te una posició i que ho has de fer al costat d’una altra persona que potser no t’hi entendries i l’objectiu comú fa que surti endavant. A la vida hi ha moltes barreres que s’han de superar. Aprens a parlar amb la gent, a relacionar-t’hi, a gestionar persones perquè agafes responsabilitats. Hi ha moltes activitats on també ho fas això, eh? Però potser als castellers és molt visual.

Us desitgem molta sort en la nova temporada i recordem que la primera actuació serà la Diada dels padrins per recordar aquella primera actuació d’ara fa 20 anys: el proper 3 d’abril a la Plaça d’Octavià que, segons ens van confessar, és un espai on a les colles els agrada molt fer castells.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article