Cal Castillo ja és de l’Ajuntament

per Anna Poquet

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografia de Cèlia Sales i Paula Cros

Cal Castillo porta 15 mesos tancat al públic per ordre de l’Ajuntament, això significa que durant aquest temps no ha rebut cap donació ni ajuda per tal de poder seguir mantenint els animals en bones condicions. El mateix consistori s’ofereix per convertir el fins el moment nucli zoològic en una granja- escola, però perquè això sigui possible, el terreny ha de passar a ser propietat del municipi.

Josep Castillo, fins ara propietari de l'espai, en cap moment s’oposa a la iniciativa de granja-escola, ja que, admet que no n’hi ha cap a Sant Cugat i que és una bona idea per tal que els nens puguin fer activitats relacionades amb els animals, així com realitzar, per exemple, teràpies amb cavalls per a nens discapacitats. Del que es queixa Castillo i no ha rebut resposta per part de l’Ajuntament és de traslladar els seus animals a altres granges escoles si l’objectiu inicial era fer del nucli zoològic la granja-escola de Sant Cugat. 

L’ajuntament justifica aquesta expropiació forçosa a causa de l’incompliment de les condicions que es van establir l’any 2010 en un acord entre Castillo i el mateix Ajuntament, entre elles, l’obligació de garantir el benestar dels animals i que no s’ha complert fins a dia d’avui, ja que els veïns es queixaven de forma continua de les males condicions en les que vivien els animals així com les males olors que els molesten.

Un cop aprovada inicialment l’expropiació de la finca propietat de Castillo en el Ple del passat 18 de gener, on l’equip de govern i el regidor de la CUP-PC, Dimitri Defranc van votar a favor; la Junta de Govern va acordar definitivament l’expropiació forçosa de dues de les finques propietat de Castillo a Sol i Aire. És una parcel·la de 8.316 m² amb una indemnització que ascendeix als 33.180,83€ i una segona parcel·la de 4.500m² per un import de 17.955€.

Tot i el descontentament per part de veïns i de diferents partits de l’oposició, com ICV-EUiA i CUP-PC que volien esperar al 2018 que és quan venç el conveni i d’aquesta manera estalviar-se la partida, l’equip de govern ha seguit endavant amb l’expropiació. Està valorada amb un import total de 51.135,84€ que es va fer efectiu el passat 1 de març amb la signatura de la primera acta de pagament i la pressa de possessió dels terrenys.

D’aquesta manera, des de primers de març, l’Ajuntament es fa càrrec de Cal Castillo amb una despesa que ascendeix als 9.075€ pel manteniment dels animals, en aquest pressupost s’incorporen despeses com el subministrament d’aliments dels animals fins al seu trasllat (2.000€) o l’assistència veterinària especialitzada en captura i trasllat d’animals (694,76€) entre altres. Totes aquestes dades han estat extretes de la Junta de Govern del del passat 16 de febrer. 

Davant de l’associació de veïns de Sol i Aire, posicionada en contra de la iniciativa proposada per l’Ajuntament de convertir el nucli zoològic en una granja escola i que opta per retornar la finca al seu estat original de zona forestal, la plataforma animalista de Sant Cugat (PAS) està portant a terme una recollida de firmes perquè aquesta iniciativa de l’Ajuntament es faci possible i Cal Castillo es torni a obrir com una granja-escola. PAS creu que és una decisió en què han de poder opinar tots els ciutadans de Sant Cugat i no només els veïns de Sol i Aire.

Conesa es va comprometre a reunir-se amb el Consorci del Parc Natural de Collserola i l’Àrea Metropolitana de Barcelona per tal de determinar les característiques que ha de tenir aquest equipament i el tipus d'animals que pot acollir. Fins el moment, l’Ajuntament ja ha retirat alguns animals que hi havia a la finca, com per exemple 50 daines que han estat traslladats a Guadalajara i 3 emús traslladats a una granja-escola no gaire lluny de Sant Cugat.

Des de que l’Ajuntament es fa càrrec del nucli zoològic hi ha una persona que es cuida dels burros, cabres, porcs vietnamites i unes gallines que queden al nucli zoològic. La despesa a favor d’aquesta persona encarregada de donar de menjar als animals i que fa el seu seguiment és de 7.500€ (IVA exclòs) i segons les fonts consultades per elCugatenc, aquesta persona és propietària de Can Raurell, una Aula d’Entorn Natural al costat de Sant Celoni. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article