El mercat acompanyat d'un supermercat

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Infografia de l'exterior del futur Mercat Municipal de Volpelleres. Imatges: Promusa

L'intent de donar vida als mercats provoca que cada cop es barregin més conceptes. El Mercat Vell és el clar exemple de reconversió amb la combinació de compra i restauració. També ho és el de Torreblanca, envoltat de bars, botigues i, fins i tot, un supermercat. No és un model únic santcugatenc sinó que molts altres municipis també han intentat, amb més o menys èxit, no tenir els edificis de mercats buits. Promusa ha publicat les imatges, plànols i condicions per presentar-se a la licitació pública per a la redacció del projecte del nou Mercat Municipal de Volpelleres. En aquest cas, la innovació ve de sèrie perquè s'ubicarà just al costat del Mercadona, fins i tot compartint un dels accessos.

El nou espai comercial anirà situat en l'edifici comprès entre l'Avinguda de la Clota, el carrer de vianants de Benet Cortada i l'Avinguda de Can Graells. Seguirà, com a base, les indicacions fetes per l'Estudi Massip-Bosch Arquitectes en el Projecte Executiu de l'immoble, on ja es projectava l'ús mixt amb habitatges públics, espais comercials, aparcaments i, concretament, un supermercat i un mercat. En aquest document es preveia que el sostre del Mercat Municipal de Volpelleres fos de 3.000 metres quadrats però en la licitació s'inclou una petita ampliació al voltant dels accessos.

La sala central del mercat en què hi haurà la majoria de les parades –30 segons el projecte inicial– serà just a sobre del Mercadona i s'accedirà a peu pla des del passadís que separa el bloc C, el del supermercat, i el B, d'habitatges principalment. Per arribar-hi caldrà entrar des del carrer Benet Coartada o des de l'espai de vianants comprès entre l'immoble on anirà el mercat i el que queda just davant de la petita rotonda que dóna accés a l'Avinguda Can Graells i l'Estació de Volpelleres. L'altre accés serà compartit amb el Mercadona i, segons els plànols de l'edifici, inclourà cinc parades.

Respecte a la projecció inicial, els plànols de la licitació vigent inclouen la integració d'un nou espai al mercat. Es tracta de la zona a l'aire lliure que separa els blocs A i B de l'edifici. És una mena de petita plaça que es cobrirà perquè els vuit locals comercials s'integrin en el mercat. Hi haurà una escala que connectarà aquest espai, situat una planta per sobre, amb el passadís que dóna accés a la sala de vendes principal. A falta de conèixer el projecte guanyador definitiu, el Projecte Executiu de l'immoble preveu 35 parades i 7 locals comercials que formarien el nou Mercat Municipal de Volpelleres.

Procediment restringit en la primera licitació

Promusa ha tret a concurs la presentació de projectes i la direcció d'obra que ha de permetre posteriorment l'adjudicació d'obres. El valor del contracte és de 108.294'44€ (amb IVA) i empra procediment restringit, és a dir, l'empresa pública proposarà entre 5 i 10 empreses d'entre les que presentin sol·licitud per participar en el concurs. S'inclou la signatura del contracte, l'avantprojecte, el projecte bàsic, l'executiu i la direcció facultativa.

La mesa triarà l'oferta guanyadora en dues fases valorant els mèrits professionals de les empreses, l'experiència en construccions similars, l'adequació del mercat a l'entorn i l'estalvi energètic per l'ús de materials eficients des d'una perspectiva ambiental. També s'afavorirà aquells equips que tinguin arquitectes menors de 35 anys. En la fase final es valorarà l'adequació a l'edifici, l'eficiència ambiental i la racionalitat. Hi participarà un membre de l'oposició com a vocal.

En les condicions tècniques s'inclouen accions concretes que no s'aprecien sobre el mapa com la instal·lació d'un muntacàrregues, un ascensor, la cobertura de l'accés des de Benet Cortada, l'adaptació dels aparcaments del soterrani, dels accessos i del moll de càrrega. En total 2.557'14 metres quadrats de superfície construïda. Les empreses podran presentar sol·licituds fins al 8 d'abril.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article