Només dos menjadors escolars estan gestionats per les AMPA

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tipus de proveïdor per centres. Gràfics: Jordi Pascual

Dels 23 centres públics i concertats que reben ajuts per al menjador escolar, només dos estan gestionats per les AMPA. Hi ha set serveis de menjador que depenen directament de l'escola o la fundació de la qual en formen part mentre que la gran majoria, 12, s'encarreguen empreses i organitzacions mercantils. De l'àmbit de l'economia social, hi ha una fundació i una cooperativa, la del menjador de l'Arnau Cadell.

Són les dades que es desprenen de l'acord de la Junta de Govern del 8 de març en què s'atorgaven els ajuts a menjadors escolars per al segon i tercer trimestre del curs vigent, un total de 502.000€. En l'acord no només es pot consultar la quantitat atorgada als alumnes cada centre sinó que també el proveïdor. La concessionària que més menjadors gestiona a Sant Cugat és Fundació Catalana de l'Esplai (FundEsplai), la quarta empresa que més menjadors gestiona a Catalunya, 70, segons va publicar Crític en un reportatge sobre el negoci que representa aquest servei. Si bé, a la ciutat 6 dels menjadors que als documents oficials figuren al seu nom al darrere tenen Paidos, entitat sense ànim de lucre amb més de 15 anys de trajectòria que té un acord amb FundEsplai.

També hi ha grans empreses del lleure com 7 i Tria, encarregada dels àpats dels alumnes del Ferran i Clua. És la tercera empresa més important a Catalunya amb 125 centres. També hi ha organitzacions mercantils que disten del model de grans empreses com Cuina i Lleure Pam i Pipa a l'Escola de La Floresta que té com un dels valors principals els aliments ecològics. Doble Via és l'única cooperativa present als menjadors escolars santcugatencs i, a banda de l'Arnau Cadell, només dóna servei a les escoles bressol de Molins de Rei.

Els centres concertats Avenç, Thau, La Farga i La Vall, als alumnes dels quals l'Ajuntament també atorga ajuts tot i estar ubicat a Bellaterra, són les escoles que tenen el servei de menjador en mans de fundacions d'ensenyament de les quals formen part. Les també concertades El Pinar, Col·legi Pureza de María i Escola Santa Isabel s'encarreguen del seu propi servei de menjador sense externalitzar-lo ni deixar-lo en mans dels pare si mares.

Les dues AMPA que gestionen el servei de menjador són de l'Escola Catalunya i Pins del Vallès, totes dues públiques. Només figura un centre en què l'externalització està feta a una persona i no a una empresa, l'Institut Angeleta Ferrer.

Els ajuts de l'Ajuntament

El consistori preveu cada any ajuts per al menjador escolar dels centres de la ciutat. Tot i que els atorga l'Ajuntament, part dels fons provenen del Consell Comarcal. En l'acord de Junta de Govern es fa una previsió de 502.000€ per al segon i tercer trimestre del curs present, el que representa un 50'70% del previst per al conjunt de l'exercici del 2016. Si es compleixen les previsions, per a l'únic trimestre que quedarà dins del pressupost d'enguany resten 488.000€.

La quantitat més alta en beques (69.000€) anirà a parar a l'Escola Joan Maragall i la més baixa (2.000) al Viaró. Es compleix la norma que els ajuts per a alumnes de centres públics són força més elevats que els dels concertats. Els instituts reben quantitats baixes en comparació amb les escoles que oscil·len entre els 3.000 del Leonardo da Vinci i els 7.000 de l'Angeleta Ferrer. La majoria de centres concertats, llevat del Santa Isabel, inclouen educació primària i secundària.

Els ajuts al menjador escolar han tendit a l'alça els darrers 5 anys des dels 518.069'15€ atorgats el 2013 (obligacions reconegudes netes en la liquidació del pressupost d'aquell any) fins als 811.583'06€ del 2015. Amb la previsió dels pressupostos del 2016 la tendència segueix a l'alça. A més, quan s'aprova la liquidació acostuma a haver més de 100.000€ pendents de pagament. Del 2015, en la liquidació aprovada en el Ple passat, faltaven abonar 165.175'47€, un 20'35% de les obligacions reconegudes.

Pel que fa a les aportacions del Consell Comarcal, s'ha mantingut relativament estable amb dos pics negatius al 2012 i 2014. Amb excepció dels dos anys esmentats, els ajuts provinents del Consell superen els 200.000. El 2015 eren 224.353'69€, un 27'64% del total. Per al 2016 se n'han previst 231.002'70€, un 23'33% sobre la quantitat pressupostada per a ajuts.

El conflicte de l'acord marc dels menjadors

L'actual model de menjador escolar s'havia posat en dubte després que la Generalitat impulsés un acord marc en què es pretenia canviar la regulació al Vallès Oriental i el Maresme. Les AMPA van valorar negativament la proposta de l'executiu català. Tal com va explicar la presidenta de la Coordinadora d'AMPAs, Carme Roca, l'acord introduïa ràtios d'alumnes per monitor i preus de menú pitjors que els vigents. A més, temien que s'apartés els pares i mares i petites empreses i cooperatives que aposten pel menjar ecològic i la concepció del menjador com a espai d'aprenentatge.

L'assumpte va arribar a Ple al gener. Amb el vot de tots grups municipals es va rebutjar l'acord marc i es va instar a la Generalitat a aturar el procés també a altres comarques. La moció també va ser aprovada per l'EMD de Valldoreix. Finalment, l'acord, que ja havia estat suspès al juliol, es va tornar suspendre davant de l'acceptació de part de la impugnació.

Responia així el Tribunal de Contractes Públics a la demanda de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura. Roca va explicar en aquest diari que ara el Departament haurà d'especificar els punts referents a l'alimentació de proximitat i els productes ecològics. També espera que es comenci una negociació entre el Departament, les empreses, els mestres, els directors i els pares.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article