Què és i què vol el PAM per a Valldoreix?

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El president de l'EMD, Josep Puig, en la possessió del càrrec. Fotos: Jordi Pascual

El Pla d'Acció Municipal 2015-2019 és un document que marca les línies mestres de l'actuació de l'EMD de Valldoreix durant el present mandat. Es tracta d'un recull d'idees sobre nou eixos (persones, ensenyament, cultura, esport, urbanisme i sostenibilitat, oportunitats, seguretat, transparència i equip humà) que, amb la participació dels veïns de la vila, marcaran les accions del govern abans de les properes eleccions municipals.

En el darrer Ple, el vocal de CiU-Actuem Xavier Gavaldà va fer marxa enrere i va cedir a les peticions dels veïns que havien acudit a l'audiència pública deixant sobre la taula l'aprovació del PAM. Els assistents van demanar que l'aprovació es postposés per a després del següent Consell de la Vila, òrgan de participació en què s'acordarà un decàleg de línies d'actuació i criteris ètics que han de seguir les polítiques de l'EMD i, per tant, poden alterar el contingut del document o la seva execució.

Tot i que la retirada del punt de l'ordre del dia no va anar acompanyada de cap compromís específic de terminis ni accions, el PAM guanya temps en benefici de mantenir el debat obert. L'oposició tampoc veu clar el document. La CUP-PC, cap de l'oposició, hagués votat en contra si no s'hagués retirat el punt. Consideren que no hi ha hagut prou participació dels partits de fora del govern i tampoc hi ha garanties perquè s'apliquin les propostes de la ciutadania.

Tot i que encara no s'ha aprovat el PAM, hi ha accions que ja s'han realitzat

De fet, malgrat que el PAM encara no s'ha aprovat, hi ha accions recollides en el document que s'havia previst votar el passat 31 de març que ja s'han començat a executar. Un dels exemples paradigmàtics és l'adquisició del Garden ubicat just al costat de la Casa de la Vila. Una acció que per al govern significa tenir més espais i poder fer un projecte de centralitat no només al voltant del Casal de Cultura.

Un altre dels punts totalment executat, ja que de fet es va aprovar amb els vots favorables de tothom llevat de l'abstenció de la CUP-PC, és la creació d'un logotip per a l'EMD. El disseny pren com a base l'escut de la vila i el varia lleugerament. A partir d'ara els documents oficials portaran la nova insígnia.

El procés participatiu

La línia definida pel propi PAM per a la seva redacció preveia un procés participatiu. Si bé, prèviament a l'inici de la implicació veïnal en sentit ampli ja s'havien realitzat set fases en què es determinaven les línies estratègiques d'actuació a partir de comissions, anàlisis i determinació d'objectius. Tal com s'indica en el document, cada vocalia presenta una proposta treballada pel responsable polític i tècnic de l'àrea.

L'anomenat procés participatiu constava de dues fases, la difusió de la proposta i els debats públic amb priorització de línies d'actuació. Al final de tot, apareixia l'actual document del PAM que, en no aprovar-se de moment, potser inclourà algun canvi segons el que s'acordi en el decàleg. Un cop estigui aprovat, el Consell de la Vila s'encarregarà de fer el seguiment per ajustar-lo a l'evolució de Valldoreix i la disponibilitat econòmica de l'EMD.

Les propostes d'actuació

A falta de l'aprovació, el PAM recull actuacions multisectorials i multigeneracionals. S'inclouen compromisos com ara més espais de trobada per a joves i més concerts, millorar la relació de l'EMD amb el Casal d'Avis i crear el Senat de la Gent Gran com a òrgan de participació o crear un espai comunicatiu amb famílies i crear el Consell d'Infants de Valldoreix emulant l'existent a Sant Cugat.

El document marca com a línia arribar als 5.000€ destinats a benestar social amb línies d'actuació des de l'intent de reducció de l'atur a continuar el treball amb els horts solidaris. A més, s'instal·laran desfibril·ladors i es faran més programes per prevenir la drogodependència. En quant a ensenyament, es plantegen polítiques per millorar l'escola de música, com cedir la sala de plens, i treballar amb l'escola bressol i el Ferran i Clua, on es planteja fer un concurs de pintura.

La dignificació de la Nau de Cultura queda marcada com a compromís de l'EMD

En l'àmbit purament cultural s'aposta, literalment, per una Nau de Cultura “digna”, millorar el Biblioaccés i crear el Consell de Cultura i Arts com a espai de participació. Es pretenen fer accions divulgatives de la cultura i l'esport de forma conjunta amb entitats, artistes i esportistes de la vila. Si bé, el PAM indica propostes però no quina serà l'aplicació concreta.

Participació i transparència

Entre les accions amb més punts es troba tot allò referent al propi funcionament de l'EMD i la imatge que dóna a la ciutadania. Es vol potenciar el portal de transparència, ara força aturat amb seccions que no s'actualitzen des de fa 4 o 5 anys. S'hi inclourien, entre d'altres, les actes dels plens municipals i s'incorporaria el vot electrònic per a processos participatius.

De portes enfora també es planteja redefinir el gabinet de comunicació i donar resposta més ràpida als mitjans. De portes endins es planteja fer un pla de recursos humans, millorar la comunicació interna amb butlletins digitals i treballar per la satisfacció dels treballadors de l'EMD.

La transparència també hauria d'arribar a l'economia, segons el document, ja que es proposa fer una audiència pública prèvia a l'aprovació dels pressupostos. A més, es prenen compromisos per pagar els proveïdors en menys de 30 dies, destinar un 10% de les inversions a pressupostos participatius i fomentar trobades d'empresaris i emprenedors.

El PAM inclou una consulta sobre la independència de Valldoreix respecte a Sant Cugat

Entre les accions de participació ciutadana s'apunta a quatre grans processos: la urbanització de l'Avinguda Baixador, el nou projecte de de centralitat, una consulta sobre la independència de Valldoreix repecte a Sant Cugat i el seguiment del PAM.

Una mobilitat cap al vehicle elèctric

Una de les grans apostes recollides en el pla és la de treballar perquè els vehicles elèctrics, ja siguin cotxes o bicicletes, guanyin presència a Valldoreix. S'acompanyarà de dues accions en transport públic: tornar la VDX2 al recorregut anterior i crear la VDX4. També s'apunta a la modernització de la imatge dels autobusos. Afectant sobre la mobilitat tot i que en l'àmbit de l'urbanisme, es preveu adequar les avingudes principals (també el Castell de Canals) tot i que no s'especifica quina actuació.

En el sentit de la mobilitat ecològica, es proposa completar l'anella verda per connectar Sant Cugat i Valldoreix. En l'àrea de medi ambient hi ha altres objectius complexos com que les parcel·les no ocupades siguin netejades pels propietaris, fer una ordenança contra els abocaments incontrolats, treballar en el concepte smart i portar la biomassa al Ferran i Clua.

El PAM és un gran contenidor de propostes entre les que s'inclou, per exemple, augmentar els efectius policials. Més enllà del debat sobre com s'ha consensuat i quins passos ha de seguir abans de l'aprovació definitiva, en si és un simple document que ara per a ara té poc valor. És en l'execució i les prioritats quan es veurà si les aportacions ciutadanes realment són efectives o esdevé paper mullat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article