Eloi Rovira: “Els adolescents tendeixen a voler fer esports més reglats”

per Anna Poquet

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Eloi Rovira durant l'entrevista al seu despatx. Fotografies: Anna Poquet

Sant Cugat ha estat escollida enguany com a ciutat representant del Dia Mundial de l’Activitat Física per la seva llarga trajectòria esportiva. L’any 2015 es va fer a Mollerusa i aquest any, des del Consell Català d’Esports han proposat Sant Cugat com a ciutat exemple, per tal de fomentar la pràctica d’activitat física a totes les edats per prevenir possibles malalties.

Sota l’eslògan d’aquest any “Infant actiu=adult saludable” es pretén conscienciar a la ciutadania, de la importància de portar a terme un estil de vida saludable des de ben petit, per tots els beneficis que això comporta, com per exemple, afavorir el creixement i el benestar emocional o millorar el rendiment acadèmic, entre altres.  

El Dia Mundial de l’Activitat Física és celebra a tot el món des de l’any 2002, però a Catalunya no és fins l’any 2010 que s’impulsa aquesta iniciativa pel Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES). Aquest Pla el que pretén és lluitar contra el sedentarisme, millorar la salut i la qualitat de vida de les persones per mitjà de l’activitat física. A Catalunya, el 22,2% de la població entre 18 i 74 anys té un comportament sedentari.

 

– Sant Cugat ha estat escollida, aquest any, per representar el Dia Mundial de l’Activitat física, en què es basen per escollir la ciutat representant d’aquest dia?

– El Consell Català d’Esports ens va fer la proposta ara fa uns mesos. Busquen aquelles ciutats on hi ha una bona representació esportiva per poder fer una gran difusió, perquè el que interessa es poder fer molt ressò dels beneficis i de la importància de l’activitat física i Sant Cugat té un recorregut sobretot esportiu, però també d’activitat física, molt important. Quan van començar a pensar amb la seu d’aquest 2016 ara fa uns mesos, vam decidir que no podíem dir que no i aquí estem avui, en el Dia Mundial de l’Activitat Física.

– Creus que Sant Cugat és una de les ciutats on més esport es practica?

– La veritat és que sí, tenim una població molt jove i molts anys de trajectòria esportiva de moltes entitats que tenen més de 20 anys, així com la pròpia estructura de la Oficina Municipal de l’Esport i l’esport extraescolar, que també té més de 20 anys, això vol dir que hem aconseguit que les entitats i l’ajuntament creéssim aquesta cultura de l’esport a la nostra ciutadania i això és reflexa amb el nombre de participants que tenim a l’esport escolar, els federats, els usuaris dels centres de fitness, tot l’entorn de Collserola, que afavoreix la pràctica d’esport a l’entorn natural, com pot ser anar amb bicicleta, BTT o hípica entre altres. Tot això ha anat quallant al teixit associatiu i entre la ciutadania de Sant Cugat.

És estrany sortir al carrer i no veure gent practicant esport o fent activitat física als parcs o a l’entorn de Collserola i també veure a les entitats, la quantitat de demanda de gent que tenen i que volen fer esport, no només des de la base sino també en edat més gran, això es fruit de les entitats, de l’ajuntament i que avui en dia es reflexa en una pràctica esportiva amb un percentatge molt elevat a totes les edats.

"És estrany sortir al carrer i no veure gent practicant esport"

– Quan parles d’activitat física, tots els esports valen?

– De fet l’activitat física és el concepte general, l’esport en sí és activitat física i aquesta potser no té perquè sé esport, l’esport és una activitat més reglada, amb unes normes i un compromís d’equip o individual, ja que, hi han diferents formats.

L’activitat física com a tal, com a concepte, engloba també aquella activitat que és esport-salut, esport-oci, esport-social, tota aquella activitat que serveix d’alguna manera per prevenir algun tipus de dolor, de malaltia o si ja la tens per disminuir els efectes.

Per tant, l’activitat física pot ser des de caminar, sortir a córrer, en bicicleta, jugar a futbol o bàsquet. L’activitat física és el paraigües que engloba totes aquestes activitats més esportives o més de salut.

– Per tant, quin seria l’objectiu en sí del Dia Mundial de l’Activitat Física?

 L’objectiu és el foment de l’activitat física, ja et dic que pot ser en aquest sentit més de caire esportiu perquè els adolescents o les nenes tendeixen a voler fer esports més reglats i de competició perquè, a més a més aporten altres coses, però el que és important i el lema central del Dia Mundial de l’Activitat Física és: infant actiu = adult saludable.

"Iniciar des de ben petits un estil de vida actiu" 

És a dir, que tots aquests hàbits que agafem com a infants, referents a la pràctica esportiva, sigui més competitiva o no, l’important és moure’s a que quan siguem grans mantenim, malgrat el treball, les obligacions familiars o formatives, un espai per poder fer una pràctica esportiva, que com comentàvem, podria ser sortir a passejar, sortir a córrer o fer alguna activitat més dirigida, però fer-la, perquè tots aquests beneficis que aporta, afavoreixen o ens ajuden a estar més saludables i per tant, a preveure malalties del tipus d’obesitat o diabetis, ajuda a regular algunes dolències que milloren amb una pràctica esportiva adequada per cada pacient o simplement millora el teu estat de salut i físic en una persona normal.

 Quines són les activitats que es faran durant el dia d’avui?

 Moltes. Hi havia una web que estava a disposició de tothom perquè totes aquelles entitats, clubs o municipis que és volien sumar per tal de promoure aquesta activitat física saludable poguessin fer-ho.

Han pogut registrar les seves activitats per fer ressò, des de l’ajuntament vam enviar un comunicat a totes les entitats dient que totes aquelles que volguessin fer algo en concret durant els dies anteriors, el dia d’avui o els posteriors, entorn al Dia Mundial de l’Activitat Física, ens ho fessin arribar i encara avui fem coses, el cap de setmana passat vam fer alguna activitat de gimnàstica, “la gimnastrada” que vam fer el diumenge, la vam introduir en aquest context i ara l’activitat central d’aquest dia és la Marxa Infantil.

Consisteix en una marxa de regularitat on no hi ha un factor de competició, el temps no és determinant, en el sentit que qui corre més o qui ho fa en menys temps és qui guanya, sinó que es tracta de que els nens i nenes puguin fer activitat física en un entorn natural amb un compromís i respecte a l’entorn natural. A més, aquesta marxa té mes de 50 edicions.

També tenim avui les ‘masterclass’ que hem organitzat amb el fitness municipal i amb l’Oficina Municipal d’Esport per a tothom. També tindrem la trobada  comarcal de dansa al Pavelló 3 el diumenge, una marxa per a pares i mares, paral·lel a la Marxa Infantil, per fomentar també en els adults la pràctica d’activitat física entre altres, ja que, la llista és bastant llarga.

– A nivell de tot Catalunya el 67,8% de persones de 15 a 69 anys assoleixen uns nivells d’activitat física saludables tot i que el percentatge en homes és més elevat, es podria aplicar a Sant Cugat?

– Crec que aquí anem en la línia d’equilibrar els percentatges, des de fa molt temps, sobretot en la ciutat de Sant Cugat s’ha aconseguit revertir i igualar aquests percentatges. En l’esport escolar hi ha hagut anys que el percentatge de participació femenina era major que la masculina, en el cros, per exemple, i en algun altre campionat extraescolar, com la natació, on hem tingut més participació femenina que masculina.

La idea és fomentar i donar oferta i sortida a les demandes dels nois i noies perquè tothom practiqui esport i hem de saber trobar la oferta que requereix la demanda en aquest sentit, saber adaptar els esports.

"A Sant Cugat la participació femenina i masculina està bastant equilibrada"

Aquí a Sant Cugat, a més tenim entitats que històricament han treballat amb el col·lectiu femení per dir-ho d’alguna manera, com podria ser el volei, l’hoquei herba, l’hoquei patins, el bàsquet, la rítmica, l’artística, la sincronitzada … són molts esports els que hi participen moltes noies.

Aquí a Sant Cugat la veritat es que estem molt bé a nivell de percentatges, per sobre de mitges de molts municipis de Catalunya i en aquest cas, també tenim percentatges molt igualats, tot i així el que volem és seguir treballant i seguir fomentant l’esport en els infants, en els adolescents amb el canvi d’institut, els nous reptes a nivell de formació fan que a vegades els joves es plantegin o replantegin l’estructuració del temps i a vegades l’esport o la cultura es pot veure perjudicat, però nosaltres intentem seguir treballant perquè aquests hàbits que han assolit des de la infància els allarguin al llarg de l’adolescència i joventut i quan són més gran que continuïn fent esport.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article