Llibertat o opressió, el Ple dividit per la prostitució
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Hora Bruixa va obrir el debat en l'Audiència Pública. Foto: Jordi Pascual
Convergència feia una passa més en la seva crítica a la prostitució com una forma d'opressió patriarcal i portava una moció conjunta amb el PSC al Ple d'abril per tal d'adherir Sant Cugat a la Xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució. Se sumava així a les reivindicacions del Moviment Democràtic de Dones, que pretén abolir la prostitució i en què l'alcaldessa ha participat activament, per aturar la proposta d'Ada Colau a Barcelona de regularitzar el treball sexual.
El punt de partida dels diferents grups municipals era tan diferent que ICV-EUiA, CUP-PC i Ciutadans portaven una moció alternativa com a esmena a la totalitat. Un intent de gran part de l'oposició de descriminalitzar el treball sexual voluntari i diferenciar-lo del tràfic de dones i les màfies que majoritàriament el permeten. La contra-moció va ser rebutjada amb els vots contraris de Convergència, PSC i PP. L'absència de Ramon Piqué, de la CUP-PC, va evitar l'empat que, en qualsevol cas, s'hagués superat amb el vot de qualitat de l'alcaldessa. La moció original, per tant, va quedar aprovada amb els vots invertits llevat de l'abstenció d'ERC-MES que va al·legar tenir diferents sensibilitats en els partits que conformen la coalició.
Si bé, el regidor republicà Èric Gómez va ser el més bel·ligerant en la seva intervenció obrint un debat que transcendeix la prostitució per recriminar a Mercè Conesa l'ús que ha fet dels seus càrrecs d'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona en contra de la proposta de Colau. Conesa va negar l'ús partidista perquè en cap cas la Diputació ha convocat els actes del Moviment Democràtic de Dones tot i que ella hi figurava com a presidenta i alcaldessa. Diu que si això es considera ús partidista, també ho és la seva aposta pel dret a decidir a nivell municipal.
Mercè Conesa ha fet campanya activa en contra de la regulació de la prostitució. Foto: Localpress
El debat sobre el treball sexual havia començat ja a l'Audiència Pública quan el col·lectiu Hora Bruixa va llegir un escrit en què criticava la moció. “Criminalitzar el client no aboleix la prostitució”, deia la portaveu. Les feministes van dir que la proposta de Convergència i PSC era incorrecta perquè no diferenciava el tràfic de dones del treball sexual i ignorava la veu de les prostitutes en el debat. Consideren que l'abolicionisme augmenta la clandestinitat i el risc de violència.
En el mateix sentit es van expressar en el debat de la moció la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana; la de la CUP-PC, Núria Gibert, i la de Ciutadans, Múnia Fernández-Jordán. L'ecosocialista va fer el discurs més complet criticant l'abolicionisme i exemplificant-ne el fracàs amb l'ordenança del civisme a Barcelona que, segons ella, va permetre l'arribada de violència institucional. “No podem convertir en cosa opinable la mateixa dona que volem alliberar”, va sentenciar.
Des d'una perspectiva feminista i anticapitalista, Gibert va ironitzar agraint a Convergència i al PSC que situessin el sistema econòmic com a part del problema de l'opressió patriarcal: “Ens alegra que abandonin el neoliberalisme”. Va criticar el to moralista de la moció i va dir que no està en mans de ningú dir si la prostitució és un treball més digne que qualsevol altre.
La intervenció de la regidora de Ciutadans es va centrar, principalment, en l'absurd que considera que és presentar una moció per adherir-se a una Xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució. “Ningú pot estar d'acord amb el tràfic”, va dir. Tot i la crítica de l'abolicionisme, els grups proposants i el PP van permetre l'aprovació de la moció presentada per Convergència i el PSC. Per tant, Sant Cugat passarà a formar part de la xarxa.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari