El Pla Estratègic d'Habitatge pren forma amb un observatori

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Des que l'equip de govern va presentar a bombo i plateret el Pla Estratègic d'Habitatge, hi ha hagut la incògnita de què significaria això i, especialment, què quedaria del Pla Local d'Habitatge que es va fer el 2012 i continua vigent avui dia. El Ple d'abril ha aprovat la constitució d'un dels seus òrgans clau, l'Observatori de l'Habitatge, que ha de permetre conèixer les necessitats, demanda i oferta existent per determinar les accions concretes.

Tot i que a l'octubre, quan es va presentar el Pla, l'oposició es va mostrar reticent perquè el govern no havia compartit el contingut de la proposta amb la resta de grups municipals abans de la presentació pública; l'aprovació de l'Observatori s'ha fet per unanimitat. Si bé, hi ha reivindicacions per donar més importància al lloguer social i per tenir una diagnosi de l'execució, errors i encerts del Pla Local d'Habitatge del 2012. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Damià Calvet, va dir en el Ple d'abril que fa quatre anys, en plena crisi econòmica, era molt complicat preveure com evolucionaria la demanda d'habitatge a la ciutat.

L'Observatori de l'Habitatge es defineix, segons la presentació del govern, com “un ens destinat a l'anàlisi, recerca, reflexió, debat i formulació de propostes” al voltant de l'habitatge. Tindrà en compte les vessants social, tècnica, legal, urbanística, territorial i econòmica. Hi haurà un comitè de coordinació per vincular la tasca de la tasca tècnica i la social. Aquest comitè estarà presidit per Calvet i tindrà dos directors d'àmbit i el gerent de Promusa, Lluís Hosta.

L'Observatori Social tindrà representació de diferents entitats de l'àmbit de l'habitatge

El compromís del govern és que l'Observatori Social tingui representació de diferents entitats de l'àmbit de l'habitatge. En les seves mans estarà fer una avaluació del desenvolupament del Pla Local del 2012, fer propostes per millorar-lo, treure conclusions de les informacions que faciliti l'Observatori Tècnic i ser un òrgan consultiu i assessor. Tindrà la presidència de l'alcaldessa, Mercè Conesa, i la sotspresidència de Calvet i hi participaran tres tipus de col·lectius.

D'una banda, hi ha els representants institucionals. Hi participaran diversos tinents d'alcalde, càrrecs de confiança i un representant de l'EMD així com el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i els grups municipals. D'altra, hi haurà la representació social amb la Federació d'Associacions de Veïns, els Consells de Barri, la Taula d'Immigració, la PAH, la Creu Roja i Càritas. També hi seran el Col·legi d'Advocats, de Procuradors, Sant Cugat Empresarial i l'associació APIALIA, entre d'altres. Finalment, hi haurà tres empreses clau, Sorea, Endesa i Gas Natural.

L'Observatori Tècnic és l'altra pota i, com el seu nom indica, té una tasca d'anàlisi i adaptació de les propostes i està format només per personal tècnic de l'Ajuntament. L'aprovació de l'Observatori de l'Habitatge és clau perquè el Pla Estratègic d'Habitatge 2015-19 pugui ser una realitat i no quedi només en les bones paraules de l'octubre. Tot i la unanimitat, l'oposició ha reivindicat el seu paper com a garant del bon funcionament del nou òrgan.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article