El projecte de reurbanització del carrer Grèvol obre la porta a una promoció privada i a la segona d’HPO de la Floresta

El veïnat es mostra preocupat per l’accés rodat i per l’afectació sobre el bosc mentre el govern assegura que no es recuperarà la promoció del carrer Estel

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

El govern es compromet a fer una nova revisió del projecte per garantir l'accés rodat a un tram del passatge Sant Salvador
El govern es compromet a fer una nova revisió del projecte per garantir l'accés rodat a un tram del passatge Sant Salvador | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una proposta de reurbanització del carrer del Grèvol i del passatge Sant Salvador posa les bases de la construcció d’una promoció d’habitatge privat i d’una de les promocions d’habitatge públic previstes al Pla d’Habitatge Assequible a la Floresta. És la segona promoció d’HPO que es farà al barri, que hores d’ara només té la de les Cases dels Mestres, per ara en construcció. La proposta genera dubtes al veïnat d’aquest carrer, que en les reunions mantingudes amb l’Ajuntament durant els darrers mesos han demanat revisar la proposta i han mostrat la seva preocupació per l’afectació sobre el bosc.

El terreny fita al nord amb l’avinguda Verge de Montserrat i al sud amb el carrer Grèvol. La parcel·la dividida en una part privada (la que té l’accés pel carrer Grèvol) i una de pública (la que té l’accés per l’avinguda Verge de Montserrat). Davant de l’interès d’un promotor de desenvolupar la part privada i acollint-se als convenis urbanístics signats anys enrere, Promusa ha preparat un projecte d’urbanització que correrà a càrrec de l’empresa pública d’habitatge.

En aquest es preveu un canvi del traçat del carrer Grèvol ja que hores d’ara discorre per l’interior de la parcel·la privada i la conversió del passatge Sant Salvador en un camí d’escales. Si bé, la definició del passatge està per concretar ja que diversos veïns de la zona han advertit que si es fa així, perden l’accés rodat des del passatge, el que seria tècnicament viable perquè totes les cases tenen també un accés des del passeig de la Floresta tot i que les de la part més alta del carrer salven el desnivell amb moltes escales. És per això que el tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, diu que es revisa la proposta per intentar habilitar una rampa en ziga-zaga per garantir l’accés rodat però on no es podrà aparcar.

Les trobades amb el veïnat també han servit per ajustar la definició del carrer del Grèvol, que passarà a ser de plataforma única, amb una escullera de blocs al primer tram i una placeta a la cruïlla amb el passatge Sant Salvador per garantir el gir dels vehicles. Aquesta definició del projecte és una segona versió després que els veïns advertissin que si el carrer del Grèvol passava a ser de vianants algunes parcel·les perdrien l’accés rodat, condició sine qua non ser parcel·la legalment. Tota l’obra es preveu amb paviment de peces i llombardes de formigó.

Les preocupacions del veïnat

Imma Pujol i Jordi Reixach, veïns de la zona, adverteixen que el projecte inicial deixava sense accés rodat 16 habitatges. Després de les trobades amb l’Ajuntament han aconseguit la zona de gir però encara lluiten per redefinir l’accés pel passatge Sant Salvador. Es mostren preocupats per l’afectació de possibles emergències ja que, diuen, si ha d’accedir un camió de serveis, un de bomber o una ambulància, la zona de gir és ajustada i, en qualsevol cas, no podrà haver-hi dos vehicles si un dels dos no surt del carrer fent marxa enrere.

Reixach adverteix, a més, que si l’obra d’urbanització s’executa en paral·lel a la de la promoció privada, deixaria sense accés rodat alguns dels habitatges i, per tant, podria ser declarada nul·la de ple dret. Per això demana a l’Ajuntament que no es facin les obres al mateix temps per garantir l’accés del veïnat. Cal tenir present que una de les sortides del passatge Sant Salvador és a les escales del Tarruell i, per tant, algunes parcel·les no tenen més accés rodat que des del carrer del Grèvol.

Pujol, per la seva banda, adverteix que el terreny on es farà la promoció privada i la d’HPO hi ha més d’una trentena d’arbres, amb roures, alzines i pins, principalment. Tot i ser un terreny que queda fora del Parc Natural de Collserola i de la Xarxa Natura 2000 i, per tant, sense cap limitació legal per edificar-hi, la veïna adverteix que suposa un constrenyiment del bosc i una agressió al medi natural que s’hauria d’evitar. Duch explica que el trasplantament d’arbrat depèn de la llicència urbanística, un punt de la tramitació al qual, assegura, encara no s’ha arribat.

El passatge Sant Salvador té sortida a les escales del Tarruell | Jordi Pascual Mollá

Davant la preocupació veïnal, Guillermo Gallego, en representació de l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta, explica que pressionaran per aconseguir una zona de gir més gran, la possibilitat d'incorporar rampes per garantir l'accés rodat a un tram del passatge i perquè la promotora privada compleixi les mateixes normes de replantació d'arbrat que es fixen a la resta de veïns. Es mostra especialment preocupat per l'accés a les parcel·les mentre durin les obres, motiu pel qual demana que quedi ben estipulat abans que entrin les màquines.

Algunes claus de la proposta: segona promoció d’HPO a la Floresta

“Amb el conveni urbanístic vigent el promotor privat tenia l’obligació de fer un estudi volumètric del conjunt”, explica Duch. Per tant, mentre Promusa ha de pagar la reurbanització, el promotor privat ha creat un estudi de volumetries que també afecta a la parcel·la pública i, per tant, posa les basses del que al Pla d’Habitatge Assequible presentat inicialment al desembre tot i que encara no fet públic en el seu conjunt es recull com una promoció de 33 habitatges públics. A la part privada es faran 27 habitatges.

Encara no hi ha concrecions de la promoció privada i tampoc de la pública, per a la qual Duch diu que caldrà buscar el consens amb el veïnat: “Es podrà començar aviat però primer hem de buscar el consens i definir si la fem amb règim de lloguer per a la gent gran, joves...” Aquesta proposta, defensa el tinent d’alcaldia, també servirà per soterrar la línia d’alta tensió.

Un dels terrenys conveniats amb l’IMPSOL i del debat sobre la urbanització del carrer Estel

La promoció d’HPO que es derivarà d’aquesta operació es troba ubicada a un dels terrenys que Promusa havia conveniat amb l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl (IMPSOL) com una operació de préstec que podia acabar amb la seva definitiva a l’institut metropolità. Finalment, després que al 2018 el govern anterior anunciés una possible renovació del conveni, el tripartit va promoure una ampliació de capital a l’empresa pública amb la voluntat de retornar els diners pagats per l’IMPSOL i així recuperar els terrenys conveniats a la Floresta.

Aquests són uns terrenys que havien portat polèmica veïnal al 2013 amb la previsió de la seva edificació. La parcel·la més compromesa per la seva proximitat a la Xarxa Natura 2000 era la que preveia urbanitzar el carrer Estel, hores d’ara un camí que va des de l’avinguda Verge de Montserrat fins a la plaça del Centre. Es preveien 75 habitatges en total però la mobilització ciutadana va aturar la promoció, que al 2017 el llavors tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Damià Calvet, va anunciar que es recuperaria.

Actualment Duch diu que la parcel·la del carrer Estel queda descartada. A més, al camí per on hauria de fer-se el carrer s’ha previst un projecte d’arranjament per millorar la connexió entre l’estació i la plaça del Centre sorgit dels pressupostos participatius. El tripartit sí que té la voluntat de desenvolupar les altres dues parcel·les ubicades a l’avinguda Verge de Montserrat, unes promocions que encara trigaran a realitzar-se. L’altra promoció anunciada a la Floresta era la de la plaça Miquel Ros, amb lloguer per a gent gran, però el govern negocia amb les propietats per comprar el conjunt dels terrenys i poder fer una promoció totalment pública, el que dificulta fer una previsió de calendari.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article