Es perdrà l’essència del Mesón?

La nova propietat assegura que mantindrà les activitats culturals tot la preocupació d’entitats com l’Associació Gabriel Ferrater

per Jordi Pascual Mollá

Cultura, Economia

El Bar Mono mantindrà la façana del Mesón | Jordi Pascual Mollá
El Bar Mono mantindrà la façana del Mesón | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

FOCUS. La conservació del patrimoni local.

Més de 600 persones han signat la campanya iniciada per l’Associació Gabriel Ferrater ara fa dos mesos amb l’objectiu de conservar el nom i l’esperit del Mesón després del seu traspàs. Des de llavors el debat ciutadà ha crescut, ha mort la seva impulsora original, la filla predilecta de Sant Cugat Carmen Rojo, i les obres a l’edifici han seguit el seu ritme amb l’objectiu d’acollir el bar Mono, que ja té un establiment al Palau Fivaller del barri Gòtic de Barcelona. Encara pendents de l’obertura, que es preveu al mes de març, l’interrogant segueix sobre la taula: Es perdrà l’essència del Mesón?

“El Mesón es va convertir en un centre cultural importantíssim gràcies a l’arribada d’intel·lectuals i professors a Sant Cugat i, especialment, gràcies a Gabriel Ferrater”, explica Joan Tres, president de l’entitat que ha iniciat la recollida de signatures, “també hi anava gent de la cultura de l’època, el que va permetre que l’esperit seguís després de la mort de Ferrater”. Aquest restaurant ha estat el centre d’activitats de l’entitat des del seu naixement fa poc més de quatre anys. Ara lamenten no poder fer allà cap de les activitats de l’any Gabriel Ferrater.

Però Tres és prudent perquè el nou gerent, Francesc Fernández, es mostra disposat a mantenir l’activitat cultural i també explica que farà un petit racó en memòria del poeta. “Mantenir l’esperit del Mesón dependrà d’ells i, si diuen que ho faran, no puc posar-ho en dubte; en qualsevol cas, ho veurem quan obrin”, diu Tres, que es fixa en els possibles canvis estructurals a l’edifici i el seu impacte sobre les activitats culturals, “no ens podem resistir als canvis però també hem de saber conservar el patrimoni”.

Xavier Vendrell, l’antic gerent, lamenta la transformació de l’interior del local però confia en la nova propietat ja que té un projecte definit: “Estan en el seu dret de fer el que creguin. Quan vaig entrar-hi fa 12 anys m’hi vaig enamorar però entenc que ells volen fer un canvi. La història ha de perdurar però, si canvia totalment el concepte, no sé si té sentit mantenir el nom amb fórmules híbrides com ‘el Mesón del Mono’”.

Obres al Mesón. Consulta la galeria completa aquí | Jordi Pascual Mollá

La nova propietat del Mesón assegura que mantindrà les activitats culturals

Enmig del rebombori, el nou gerent demana comprensió i rebutja les opinions precipitades: “A l’escala hi haurà una placa en record del Mesón i de Ferrater. Entenc que l’associació tingui incertesa però nosaltres volem fer iniciatives conjuntes i, a més, mantenim les sales de la planta superior per poder acollir aquestes iniciatives. El restaurant es queia a trossos però seguirem la filosofia de restauració que vam fer al Palau Fivaller, és a dir, treure les parets vives i les bigues de fusta”. Fernández també pretén fer un canvi gastronòmic cap a una cuina “de qualitat, divertida i xula”.

El nou gerent assegura que no es canviarà la façana i es mantindran molts dels elements propis del Mesón com el cartell, la fusta de l’entrada, la xemeneia del primer pis, la barra i alguns mobles restaurats: “Hem cedit moltes coses al Museu per si volen reproduir un espai Mesón”. Tot plegat s’ha fet amb reunions amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, a qui han explicat les intencions, han parlat dels neguits de l’associació i han definit com serà i com s’inaugurarà l’espai de memòria a Ferrater.

Així ho confirma la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que per ara no avança detalls de com serà aquest espai: “Podem arribar a enteses per preservar el sentiment del Mesón”. El gerent lamenta que bona part del rebombori s’ha produït sense haver parlat amb ell. “Al final, amb articles com No al bar Monos’apunta a una empresa de tres socis i quaranta treballadors, inclosos tots els que fins ara treballaven al Mesón”, argumenta Fernández, “sembla que l’interès era generar polèmica”. Tot i això, reconeix que la millor forma d’esvair els dubtes és posar-se a treballar: “Anirem fent perquè l’exemple és anar fent”.

Francesc Fernández, gerent del Bar Mono | Jordi Pascual Mollá

Es pot protegir el patrimoni sentimental?

Domènec Miquel, historiador i membre del Grup d’Estudis Locals, considera que el Mesón ha estat un patrimoni sentimental per a una generació, no només al voltant de les tertúlies de Ferrater, però també recorda que l’esperit, en tot cas, ha anat evolucionant. La qüestió és, per tant, què és patrimoni al Mesón: l’edifici o el sentiment d’aquesta generació?

Ho explica Helena Minuesa, responsable del servei educatiu dels Museus de Sant Cugat: “Hi ha un patrimoni quotidià amb el qual la gent se sent interpel·lada: el bar Catalunya, el Mesón, el Bohèmia... És possible que molta gent s’identifiqui més amb el Cata que amb la Creu de Terme, salvant totes les distàncies. És a dir, el patrimoni és allò que crea identitat i sentiment de pertinença d’un lloc”.

És evident que el Mesón ha generat identificació col·lectiva i ningú pot assegurar que el nou bar Mono no ho farà. Qui sap si en unes quantes dècades es recolliran signatures per conservar el seu esperit. El dubte és com conservar aquest patrimoni immaterial perquè perduri. Per ara el nou gerent diu que farà el possible per mantenir-lo. Ho sabrem a partir de l’obertura.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article