El Gall ja ha pres el poder: torna el Carnaval amb les Gitanes i la rua de comparses com a actes més multitudinaris

La comissió organitzadora ha programat activitats fins el dimecres de cendra, quan el Gall tornarà el poder a l’alcaldessa

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

El Gall ja ha pres el poder
El Gall ja ha pres el poder | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des d’ahir i fins el proper dimecres Sant Cugat s’omple d’activitats pel Carnaval després que ahir el Gall del Carnaval baixés del cimbori per prendre el poder a l’alcaldessa. Després dels actes inaugurals d’ahir, la Comissió de Carnaval i el Gall ha preparat un ampli programa d’activitats que té en les Gitanes del dissabte el seu moment més multitudinari. Aquestes començaran com a cercavila a les 12h. perquè un quart d’hora abans de les 13h. es faci el ball de Velles i posteriorment de Gitanes, que seguirà amb el brou de Carnaval, enguany per primera vegada amb opció vegetariana.

L’altre acte multitudinari que s’espera aquest Carnaval marcat per la retirada de moltes de les restriccions de la pandèmia és la rua de les comparses, amb convocatòria el dissabte a les 18:30h. a la plaça d’en Coll, rua pel centre de la ciutat a partir de les 19h. i arribada a l’escenari de la plaça d’Octavià a les 20h. Al programa s’hi preveuen altres activitats com un taller de màscares, les Gitanetes i Giovenete i un sopar de disfressada pels bars i restaurants de la ciutat, entre d’altres. Pots consultar el programa complet aquí i la galeria de fotos de la presa de poder del Gall, aquí.

El Gall pren el poder

El Carnaval va començar ahir amb una presentació del programa a la plaça de Sant Pere, amb una representació d’una veïna donant la benvinguda a la festa des de la finestra. Va ser el primer moment de trencament i crítica, amb referències directes a l’encariment de la ciutat i a les restriccions de la pandèmia. Es va donar pas així al Ball dels Estirats, la representació en forma de dansa de la correcció política de la quotidianitat, trencada per un tro que anima el poble a anar a buscar el Gall al Monestir.

A la plaça d’Octavià mes de 200 persones van cridat al Gall, que finalment va baixar del cimbori, fent referència a les obres de rehabilitació com si fossin una molèstia, per acabar desfilant pels carrers del centre de la ciutat fins a l’Ajuntament. És allà on es va viure el moment clau que dona inici al Carnaval, la presa de poder del Gall fins el proper dimarts, amb la plaça de la Vila plena de gent, que posteriorment va poder brindar amb cava i menjar botifarra d’ou.

Al pregó de Carnaval el Gall va lamentar l’inici del conflicte armat a Ucraïna arran de la invasió de Rússia amb una crida en contra de la guerra. El Gall va fer bromes sobre els protocols sanitaris canviants, les mascaretes –animant a posar-se màscares de Carnaval–, a l’assalt al Capitoli, a l’arribada de la vacuna i a diversos temes locals com ara la Zona de Baixes Emissions, la rehabilitació del Monestir, el retard en l’atorgament de llicències d’obres, la proposta del Ragull Centre i la compra de la Torre Negra. També va reivindicar la conversió del Camp de Golf de Can Sant Joan en un parc interurbà entre Sant Cugat i Rubí, entre d’altres.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, davant de l’empenta de la gent, no va tenir més remei que entregar la vara d’alcaldia al Gall. Però ho va fer deixant-li uns quants encàrrecs: les multes de la ZBE, la recollida de voluminosos i els forats a les voreres. El Carnaval torna així a Sant Cugat després de dos anys sense celebració per les limitacions sanitàries de la pandèmia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article