“No a la guerra”: clam contra la invasió russa a Ucraïna i oferiment per acollir refugiats

250 persones s’han concentrat aquest dilluns en una crida contra la guerra en què també s’han recollit materials per enviar a la societat civil uncraïnesa

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Les banderes ucraïneses i russes han estat ben presents a la concentració contra la guerra aquest dilluns
Les banderes ucraïneses i russes han estat ben presents a la concentració contra la guerra aquest dilluns | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

250 persones –500 segons la Policia Local– s’han concentrat aquest dilluns per la tarda a la plaça de la Vila en una crida de la comunitat ucraïnesa i russa en contra de la invasió militar d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus. La concentració, que ha tingut el suport de l’Ajuntament i la participació de regidors de totes les formacions amb representació al Ple, també ha servit per recollir signatures per demanar el fi de la guerra a l’ambaixada russa a Madrid i per recollir tot tipus de materials per a la societat civil ucraïnesa. Pots veure la galeria de fotografies de la protesta aquí.

“Després de l’annexió de Crimea (2014) la relació entre la diàspora ucraïnesa i la russa, en el meu cas des de Russia Tomorrow, va empitjorar molt però ara, amb la guerra, hem estès que no es tracta d’odi entre nosaltres sinó que hem de treballar junts per aturar la guerra i al dictador Putin”, defensa Julia Taran, ciutadana d’origen rus, “ni jo mateixa pensava que hi havia tants russos en contra de tot açò però és que tenim la mordassa del règim que ens empresona i ens oprimeix; potser som la majoria”.

Taran ha recollit les signatures per demanar el fi de la guerra a l’ambaixada russa i, alhora, anuncia la presentació d’una carta al Tribunal Penal Internacional amb la voluntat de reconèixer el president rus, Vladimir Putin, com un criminal de guerra. Des d’aquest punt de vista, considera que no hi ha cap altra via vàlida per aturar la invasió: ni la primera reunió bilateral entre el govern rus i ucraïnès celebrada aquest mateix dilluns sense cap acord ni la possible recuperació dels Protocols de Minsk del 2014 amb què es va aturar la guerra després de l’annexió de Crimea i la proclamació de dues repúbliques prorusses a Donetsk i Lugansk.

La representant russa a la concentració demana a la societat civil catalana i espanyola que no caigui en el que qualifica de mentides del govern rus –que es refereix a l’operació militar com una desnazificació d’Ucraïna– i parla de Putin com un dictador amb pràctiques pròpies del nazisme: “Si pot, anirà a més, a per Letònia, Estònia... a per tot el món”. No és d’estranyar, doncs, que a la concentració d’aquest dilluns s’hagin vist banderes d’estats que havien estat antigues repúbliques soviètiques, com ara Letònia o Geòrgia.

Una ciutadana d'origen rus es mobilitza en contra de la guerra amb el lema "russos contra la guerra" | Jordi Pascual Mollá

Sobre l’escenari han passat diverses persones, la majoria d’origen rus i ucraïnès, que han demanat al poble rus l’enderrocament del govern de Putin i la mobilització contra la invasió per evitar una guerra nuclear. Gairebé tots els testimonis han qualificat el president rus de dictador amb pràctiques pròpies del nazisme. Alguns d’ells s’han remuntat fins a l’URSS per criticar també el model soviètic i fer un paral·lelisme amb l’actualitat. Han dit que es mobilitzen també en nom d’aquelles amistats i familiars que no poden fer-ho a Rússia.

Mentrestant, a la plaça les banderes russes i ucraïneses s’han barrejat amb cartells en contra de la guerra i de Putin, així com amb càntics com “no a la guerra” i “slava Ukraini” (glòria a Ucraïna). L’Ajuntament ha facilitat un petit escenari i els micròfons, alhora que ha il·luminat la façana de la Casa de la Vila amb els colors de la bandera d’Ucraïna.

Sant Cugat s’ofereix per acollir refugiats

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha fet lectura del manifest que l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha preparat en contra de la guerra. Posteriorment ha explicat als mitjans que l’Ajuntament s’ha oferit per prestar suport psicològic a les persones que ho necessitin i per acollir refugiats. L’acollida depèn, però, de mecanismes supralocals i per això Ingla diu que s’empraran també tots els mecanismes que faciliti el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

L’escrit de l’ACM crida a la mobilització ciutadana aquest dimarts a les 19h: “Des dels municipis de Catalunya, condemnem qualsevol tipus de conflicte, però sobretot aquell que ataca directament a persones indefenses i que, a més, ho fa amb bombardejos indiscriminats”. L’entitat municipalista demana la desescalada del conflicte, la desmilitarització de la zona i la represa del diàleg per a la construcció de la pau.

Enviament de materials a Ucraïna

La comunitat ucraïnesa ha afavorit una recollida de materials coincidint amb la concentració. Yaroslav, ciutadà d’origen ucraïnès, ha aprofitat les furgonetes de la seva empresa de reformes per començar un enviament massiu de materials a la frontera. Desenes de persones han fet cua per donar tot tipus d’aliments i objectes. Segons Yaroslav, és urgent enviar armilles antibales, roba d’hivern, utensilis de cuina per als camps de refugiats, piles i medicaments.

Recollida de materials per enviar a Ucraïna al davant de l'Ajuntament | Jordi Pascual Mollá

Es pot fer seguiment del seu dispositiu a través de Facebook, un usuari que explica la recollida de materials però també entra en el fons de la qüestió amb afirmacions com: “Russos, preneu exemple dels vostres compatriotes i demaneu perdó al poble ucraïnès tant com pugueu! Tots sou culpables de donar poder sobre el vostre poble a un mico amb una granada, i el vostre poble serà responsable de totes les seves accions!”

Comunicats de les entitats pacifistes

Mentre la mobilització ciutadana creix, les principals entitats pacifistes de Catalunya han demanat el fi de la guerra. També la santcugatenca Universitat Internacional de la Pau (Unipau) es va mobilitzar el passat 24 de febrer en la primera convocatòria contra la guerra i se suma a la que es farà el proper dimecres 2 de març a les 18:30h. a plaça Catalunya de Barcelona amb la convocatòria de la Plataforma Aturem la Guerra.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, entitat amb seu a Sant Cugat, ha emès el seu propi comunicat demanant la recuperació de la via diplomàtica, l’abandonament de la via OTAN, descartar sancions que puguin causar un dany indiscriminat a les poblacions i enfortir la interdependència entre Europa i Rússia com a forma de reduir la probabilitat d’una escalada bèl·lica, entre d’altres. En la mateixa línia s’expressa la Fede.cat, que agrupa les organitzacions catalanes per la justícia global, interpel·lant la Unió Europea, l’Estat i la Generalitat a contribuir en l’aplanament del camí per aturar la deriva bel·licista.

L’Institut Català Internacional per la Pau, presidit pel santcugatenc Kristian Herbolzheimer, apunta a l’incompliment dels Protocols de Minsk i, en conseqüència, al trencament del diàleg en el marc de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament d’Europa (OCDE) i del consens per trobar una resolució diplomàtica als conflictes. Herbolzheimer també posa en dubte l’estratègia de l’OTAN: “La Unió Europea i l’OTAN no han tingut els darrers trenta anys la visió, l’ambició i la generositat per dissenyar una arquitectura de seguretat al marge del militarisme i la idea de l’enemic extern. Però l’acció de Rússia dificulta qualsevol iniciativa crítica amb el model de seguretat imperant i, en comptes de desarmar Europa, ens aboquem a una nova cursa armamentista”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Josep u ponte y llop Barcelona
1.

Putin debe ser
Juzgado por.el.tribunal penal internacional

Comenta aquest article