MINUT A MINUT: 8M 2022

Seguiment dels principals esdeveniments de la jornada de mobilitzacions pel Dia de la Dona Treballadora

per Jordi Pascual Mollá

Drets

MINUT A MINUT: 8M 2022
MINUT A MINUT: 8M 2022
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant tota la jornada fem seguiment a través del compte de Twitter d'elCugatenc. A continuació publiquem (i actualitzem durant el dia) els principals esdeveniments de la jornada a Sant Cugat.

20:44h. | Acaba la manifestació del Comitè 8M amb mostres de solidaritat a les santcugatenques encausades per la vaga del 2018

Des de les 19h. i fins les 20:30h. aproximadament prop de 300 persones han participat a la manifestació organitzada pel Comitè 8M, una marxa que ha començat a la plaça Lluís Millet amb llançament d’ous a l’estació d’FGC com a mostra de rebuig a l’encausament de set santcugatenques pel tall de vies de la vaga feminista del 2018. Ja tenen la data de judici, l’11 de gener del 2023. Els demanen tres anys de presó i 26.000 euros.

La marxa ha seguit per l’eix de vianants amb dues parades més. La primera a un centre d’estètica, on han rebutjat la pressió estètica amb la lectura d’un manifest, càntics i l’enganxada de cartells. La segona en solidaritat amb les treballadores de la llar, moltes d’elles migrades, amb gravacions de dones que s’hi dediquen.

La manifestació ha acabat a la plaça d’Octavià, amb una performance en favor de la lluita feminista i la lectura del manifest unitari de les feministes anticapitalistes dels Països Catalans. Han desplegat una pancarta des de la muralla del Monestir. Segons les convocants, hi ha hagut identificacions al principi de la manifestació. Amb aquesta actualització acabem el minut a minut de la jornada. Properament desenvoluparem més a fons la informació de la manifestació amb una crònica.

19h. | Comença la manifestació feminista del Comitè 8M

Amb inici des de la plaça Lluís Millet, comença la manifestació feminista convocada pel Comitè 8M. En fem seguiment al nostre Twitter i posteriorment actualitzarem aquest minut a minut amb un resum de la mobilització, que explicarem més detalladament amb una crònica.

17:55h. | Un 9% de seguiment de la vaga, segons l'Ajuntament

Segons les dades facilitades per la institució, a les 15h. el seguiment de la vaga a l'Ajuntament havia estat d'un 9% sobre una plantilla de 622 persones convocades.

12:39h. | Acaba l’acte institucional amb una crida per la igualtat amb la implicació dels homes i l’elaboració de polítiques públiques

Prop d’un centenar de persones han acudit a l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones organitzat per l’Ajuntament al Celler Cooperatiu. L’acte ha comptat amb la participació de la cantant Clàudia Bardagí, acompanyada del músic Joan Carles Marí, que han interpretat el tema Luna, de Judit Nedderman. A més també han interpretat Samurai Cop, de Dave Matthews, i Cançó de fer camí, de Maria Mercè Marçal.

L’acte simbòlic ha estat la creació d’una piràmide amb les tasques de cures, tema central del programa d’activitats del 8M d’enguany. La piràmide s'ha ensorrat quan s'han tret els blocs que representen les tasques no reconegudes a nivell social i econòmic. L’alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, han llegit un manifest en què es reivindica que els drets de les dones han estat guanyats per l’organització col·lectiva i la mobilització: “Els drets de les dones encara no estan plenament garantits, no són una realitat per a moltes dones i estan subjectes a retrocessos”. Finalment també han participat a la lectura representants de tots els grups polítics amb representació al Ple.

Al manifest s’apunta a les relacions de poder de gènere amb la reproducció d’estereotips, rols socials i jerarquies. Fa esment directe a les desigualtats materials, amb la feminització de la pobresa i l’assignació de les cures no remunerades a les dones així com a les jerarquies generals que provoquen les violències masclistes com el sexisme, la misogínia, la pressió estètica o la hipersexualització.

“Totes aquestes injustícies de gènere interaccionen amb el classisme, el racisme, la cisheteronormativitat, el capacitisme, l’edatisme o la situació administrativa, i produeixen formes específiques i agreujades de subordinació de les dones”, s’apunta al manifest, que fa una crida als homes per identificar i rebutjar tots els tipus de violència masclista així com a implicar-se en les tasques que permeten sostenir la vida. També s’apunta a les administracions com a responsables de crear estructures i polítiques feministes transversals “per impulsar una veritable transformació feminista que, posant la vida al centre, s’adreci a les necessitats pràctiques més immediates i que, simultàniament, impulsi canvis estructurals per enderrocar el patriarcat”.

12h. | Acte institucional del Dia Internacional de les Dones

El Celler Cooperatiu acull l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones amb la lectura d’un manifest i una actuació musical a càrrec de Clàudia Bardagí.

8:10h. | La Creu de Terme esdevé un símbol feminista

El Comitè 8M, encarregat d'organitzar la mobilització de les 19h. en motiu del Dia de la Dona Treballadora, ha comunicat una acció reivindicativa al Monestir. Han cobert la Creu de Terme caiguda per un acte vandàlic per convertir-la amb un gran símbol feminista.

La Creu de Terme convertida en un símbol feminista | Comitè 8M

A més, han penjat una pancarta amb el lema 8M. Feminisme ara i sempre a una de les torres de la muralla del Monestir.

Pancarta a la muralla del Monestir | Comitè 8M

S'hi preveuen activitats durant tot el dia. Abans de les 12h., quan es farà l'acte institucional al Celler Cooperatiu (proper acte que cobrirem en aquest minut a minut), hi ha la xerrada La dona a la societat actual, organitzada pel Sant Cugat Futbol Club i la Fundació Ivan Mañero i activitats esportives al PAV3 de la rambla del Celler. Consulta el programa complet aquí.

8h. | Sense piquets de la CGT però amb comunicat del personal de les biblioteques municipals

La CGT informa que no preveu piquets a Sant Cugat ja que se sumaran a les accions en clau nacional i a municipis veïns. Tot i això, els treballadors de les biblioteques de la secció sindical a l'Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC) han emès el següent comunicat cridant a la vaga:

En motiu del la celebració del 8M, el personal de les Biblioteques de Sant Cugat del Vallès s'adhereix a la vaga convocada pel sindicat CGT.

Les biblioteques som un sector altament feminitzat. Tradicionalment, degut a la divisió sexual del treball, ha estat una feina realitzada sobretot per dones i precaritzada. El percentatge d'interins a les biblioteques de Sant Cugat supera els d’altres sectors de l'Ajuntament i de l’OAMCCSC. En aquest moment onze de les dotze tècniques auxiliars de biblioteques i les tres directores són interines.

A més, malgrat se'ns demana el mateix nivell de formació que per a una categoria C1, els tècnics auxiliars de biblioteques de Sant Cugat encara estem a la categoria D dins de l’OAMCCSC.

I la conciliació personal està lluny de ser una realitat, amb setmanes de feina de dilluns a dissabte. I tot això, sense una borsa de substitutes des de fa més cinc anys i, per tant, sense cobrir-se les baixes durant llargs períodes. Els problemes associats a la falta de personal són una constant: sobrecàrrega de treball, dificultat per fer torns de vacances, etc.

Per això creiem que ens sobren els motius per sumar-nos a aquesta vaga.

7:55h. | Serveis mínims de la vaga

La vaga general feminista convocada per la CGT té els següents serveis mínims municipals:

– 1 auxiliar de suport logístic als centres de primària, excepte a la Mirada (amb dos conserges).

– 1 conserge a la Casa Mònaco, al Casal de Mira-sol, al Casino de la Floresta, al Centre Sociosanitari de la Floresta, al Centre Cívic de les Planes i a la recepció de l’Ajuntament.

– 2 conserges a la biblioteca Gabriel Ferrater i a la consergeria de l’Ajuntament.

– 1 persona a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, a la brigada, a Protecció Civil, al servei municipal d’informàtica, a comunicació i a l’àrea de territori.

Als centres educatius municipals:

– 1 persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla a l’Escola de Música, l’Escola d’Art i el Taller Triangle.

– 1 persona de l’equip a PFI.

– La direcció i la meitat de la plantilla a les escoles bressol.

Pel que fa a la resta de serveis:

– 85% al transport públic.

– 50% a educació infantil.

– 33% a educació primària.

– Cap afectació als hospitals.

Prèvia

El 8M es presenta com una jornada de mobilitzacions, amb una vaga feminista convocada per la CGT, que anuncia piquets al matí. El Comitè 8M també ha organitzat una manifestació a les 19h. a la plaça Lluís Millet. L'acte institucional està previst per a les 12h. al Celler Cooperatiu. També hi ha altres activitats organitzades per entitats que s'allargaran durant gairebé tot el mes. Pots trobar la informació sobre les activitats aquí.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article