El govern presenta Helena López Macho, primera dona candidata a la Sindicatura de Greuges

El passat 28 de febrer es va presentar la candidatura a representants d’entitats i dels Consells de Barri, pas previ a la votació al Ple

per Jordi Pascual Mollá, Clàudia Arrufat Serrano

Drets

Per primera vegada, el nomenament de la nova Síndica es farà mitjançant un procediment obert
Per primera vegada, el nomenament de la nova Síndica es farà mitjançant un procediment obert | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’advocada Helena López Macho serà la nova Síndica de Greuges local, convertint-se en la primera dona a ocupar aquest càrrec, sempre que el Ple municipal en doni el vistiplau. Així ho ha donat a conèixer el govern en una reunió telemàtica amb entitats i representants dels Consells de Barri celebrada el passat 28 de febrer.

Després de la jubilació de Ramon Palacio, que manté el càrrec de manera provisional, el municipi va iniciar per primera vegada una convocatòria oberta per escollir una nova persona per a aquest càrrec. Palacio va posar fi al seu mandat a inicis de l’any 2021, renunciant al càrrec per desacords amb el govern sobre com regularitzar la seva situació laboral un cop jubilat.

En el seu lloc van postular-se 14 persones per ocupar el càrrec de Síndic de Greuges local, un procés de presentació de candidats que va finalitzar el 30 de setembre. Posteriorment el govern va anunciar que buscaria un acord polític amb l’oposició per escollir la candidatura a portar al Ple.

Segons el reglament del síndic, l’alcaldia ha de fer la proposta de nomenament al Ple, que ha d’aprovar-se amb una majoria de tres cinquenes parts en una primera votació o per majoria absoluta en segona votació. En el cas López Macho, el govern preveu obtenir el vot favorable de totes les forces polítiques. Abans del Ple, però, el govern municipal haurà de presentar la candidata a l’EMD de Valldoreix.

La reunió del passat dilluns forma part del tràmit abans de sotmetre el nomenament al Ple. Tot i el que el govern va convocar les entitats i representants dels Consells de Barri, tal com recull el reglament del Síndic, el reglament de participació ciutadana estipula que als Consells de Barri pot participar qualsevol veí i, per tant, era una convocatòria oberta a qualsevol persona de la ciutat, esdevenint el primer acte públic en què es va donar a conèixer la decisió de proposar el nomenament de López Macho al Ple.

Helena López Macho és advocada i mediadora. El perfil de lletrada pot ser profitós per a molts dels processos d’un Síndic de Greuges. López també té experiència en qüestions socials i de mediació en administracions com el Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) o el servei de la dona de Rubí, també d’orientació a l’Oficina Municipal d'Informació a les Persones Consumidores (OMIC).

La lletrada ha estat vinculada tota la seva vida professional al municipi i diu que pretén “restar a disposició de qualsevol veí o veïna que disposi dels seus serveis”. Així doncs, López Macho es postula com a possible futura Síndica anunciant que vol dur a terme la tasca de manera “independent, neutral i imparcial”. El fet de ser la primera dona que segurament ocuparà aquest càrrec l’enorgulleix i afirma que pensa que les dones “han d’ocupar llocs que tinguin més visibilitat”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Nina Sant Cugat
1.

Segur que ho farà genial. Un orgull que sigui la primera dona al càrrec

Comenta aquest article