La prevenció de lesions i el comportament ètic a l’esport, nous projectes europeus de SantCugatCreix
Per primera vegada l’entitat santcugatenca és la coordinadora d’un dels projectes europeus en què participa
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Sonar Injuries, amb 400.000 euros, i SportBoard, amb 250.000 euros, són els dos projectes participats per SantCugatCreix finançats per la Unió Europea mitjançant el programa Erasmus +. El primer pretén fer una recollida de dades massiva de les lesions d’esportistes entre 10 i 21 anys per posteriorment afavorir la formació dels entrenadors en base a les lesions més habituals de cada esport. El segon és una evolució del programa Ethics 4 Sports, que seguirà recopilant dades de males praxis des d’un punt de vista ètic però aquesta vegada amb la voluntat d’arribar als governs i federacions per fer plans en conseqüència.
Totes dues iniciatives, ha reivindicat Mauri Benito, president de SantCugatCreix, estan obertes a totes les entitats de la ciutat. Esperen poder convidar-les individualment i a través de l’Ajuntament i de la Coordinadora d’Entitats Esportives. L'entitat agrupa el Patí Hoquei Club, el Club Voleibol, el Club de Rugby, el Junior FC i el Club Handbol. Els projectes es desenvoluparan entre el 2022 i el 2025.
SportBoard
Per primera vegada l’entitat santcugatenca serà la coordinadora d’un d’aquests projectes, l’SportBoard, que es realitza conjuntament amb la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport de la Blanquerna, el Club Anderlini (Itàlia), l’Ajuntament de Mòdena (Itàlia) i el laboratori d’idees Sport and Citzenship (França). El programa permetrà definir indicadors de conducta ètica, registrar-los, fer-ne seguiment i gestionar-los per oferir una autorregulació a les organitzacions esportives de base.
Els organitzadors preveuen tenir indicadors d’assetjament, discriminació (incloent l’origen, el color, el gènere, la religió, la discapacitat i l’orientació sexual), el dopatge, l’abús (incloent el sexual), la violència i l’arranjament de partits. Els indicadors encara estan per definir però es marquen l’objectiu d’arribar a 150 entrenadors i professors utilitzaran l’aplicació, a 70 participants al curs educatiu a representants d’administracions i òrgans de gestió i a 50 representants d’estructures i òrgans de govern. Es marquen el repte de superar els 800 registres a l’aplicació amb què es recopilen les dades.
Sonar Injuries
Amb 8 organitzacions de 7 països (Bulgària, Croàcia, França, Alemanya, Països Baixos, Noruega i Espanya) i el lideratge del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic, el Sonar Injuries pretén recollir dades de les lesions que es produeixen en infants i joves d’entre 10 i 21 anys. Posen èmfasi en l’esport femení.
Amb una eina multimèdia que n’ha de permetre el monitoratge, es proposa tenir constància de quin tipus de lesions són majoritàries a cada esport. D’una banda, cada club tindrà un recull de les lesions registrades per poder actuar en conseqüència amb millores de les instal·lacions, canvis als entrenaments... D’altra, la recollida de totes les dades també permetrà millorar la prevenció de lesions de manera global. L’aplicació ja està disponible i és oberta a qualsevol entitat.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari