Sense les cures, cau la piràmide

L’acte institucional del 8M ha esdevingut una reivindicació de les cures amb una crida per fer polítiques públiques transformadores en clau feminista

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Una piràmide de cures ha simbolitzat com sense elles el sistema no es pot sostenir
Una piràmide de cures ha simbolitzat com sense elles el sistema no es pot sostenir | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’acte institucional del 8M, celebrat aquest migdia al Celler Cooperatiu davant de prop d’un centenar de persones, ha situat les cures al centre del debat polític. Una piràmide feta amb capses ha estat l’element simbòlic. Les capses inferiors simbolitzaven les tasques de cures menys reconegudes a nivell social i econòmic. Les superiors representaven les més visibles. Quan dues activistes han eliminat les cures no reconegudes, tota la piràmide ha caigut perquè sense les cures és impossible de sostenir el sistema.

El simbolisme, d’acord amb el tema central escollit per l’Ajuntament aquest 8M, ha estat acompanyat de la lectura de la declaració institucional, llegida per representants de totes les forces amb representació al Ple –excepte la regidora no adscrita, present a l’acte–. Tot l’acte ha estat amenitzat per la música de Clàudia Bardagí i Joan Carles Marí, que han interpretat Luna, de Judit Nedderman; Samurai Cop, de Dave Matthews, i Cançó de fer camí, de Maria Mercè Marçal.

La visibilització de les cures ha estat patent també a la declaració institucional, que comença reivindicant l’organització col·lectiva i la mobilització com a formes d’aconseguir drets en un moment en què, s’explicita, hi ha retrocessos. Al manifest s’apunta a les relacions de poder de gènere amb la reproducció d’estereotips, rols socials i jerarquies. Fa esment directe a les desigualtats materials, amb la feminització de la pobresa i l’assignació de les cures no remunerades a les dones així com a les jerarquies generals que provoquen les violències masclistes com el sexisme, la misogínia, la pressió estètica o la hipersexualització.

Clàudia Bardagí a l'acte institucional del 8M | Jordi Pascual Mollá

A més, s’ha demanat la implicació dels homes tant per identificar i rebutjar les violències com per renunciar als seus privilegis i participar a les tasques de cures que permeten mantenir el sistema. Alhora, s’ha apuntat a les institucions, amb un esment especial al Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, per demanar estructures i polítiques públiques transversals que permetin una transformació feminista i canvis estructurals que enderroquin el patriarcat. La reivindicació de posar les cures al centre ha estat ben present.

Al manifest també es rebutgen les jerarquies generals, el sexisme, la misogínia, la pressió estètica i l’hipersexualització i s’incorpora una mirada interseccional: “Totes aquestes injustícies de gènere interaccionen amb el classisme, el racisme, la cisheteronormativitat, el capacitisme, l’edatisme o la situació administrativa, i produeixen formes específiques i agreujades de subordinació de les dones”.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha fet una breu intervenció abans de la lectura del manifest tot dient que les cures no haurien de tenir gènere i que actualment les desigualtat sí que en tenen. Segons l’alcaldessa, les dones assumeixen una doble feina: la de mà d’obra barata i la de les cures sense reconeixement ni retribució. Tot i això ha reivindicat que el futur és de les dones: “Volem un futur on estigui garantida la justícia social i la igualtat d’oportunitats”. Ha acabat la intervenció recordant les 16 dones assassinades en casos de violència masclista durant el 2021 a Catalunya i la que ho ha estat durant el que portem de 2022.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, també ha dedicat unes paraules més enllà del manifest per explicar el simbolisme de la caiguda de la piràmide, evidenciant que les cures són bàsiques per al sosteniment de la vida. L’acte s’ha desenvolupat amb la presència de desenes de treballadors de l’Ajuntament i amb el repartiment de bosses, enganxines i altres objectes amb lemes feministes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article