La mobilització del 8M se solidaritza amb les treballadores de la llar i rebutja la pressió estètica

Prop de 300 persones se sumen a la manifestació, l’acte més multitudinari del Dia de la Dona Treballadora

per Jordi Pascual Mollá

Drets

La manifestació del Comitè 8M ha estat l'acte més multitudinari de la jornada
La manifestació del Comitè 8M ha estat l'acte més multitudinari de la jornada | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 300 persones –250 segons la Policia Local– han participat a la manifestació del Comitè 8M amb motiu del Dia de la Dona Treballadora. La manifestació ha esdevingut un clam en solidaritat amb les treballadores de la llar, un dels eixos de reivindicació escollit per l’assemblea per a les mobilitzacions d’enguany. Després que el divendres diverses activistes portessin les tasques de la llar a la plaça d’Octavià i que el dissabte incloguessin la reivindicació en la jornada feminista, la manifestació ha acollit la reivindicació amb un recull de gravacions d’aquestes treballadores, moltes d’elles migrades, en què expliquen les seves aspiracions.

Consulta la galeria de fotografies de la manifestació.

Aquesta ha estat una de les dues parades que ha fet la marxa que ha travessat els carrers del centre de la ciutat aquest dimarts per la tarda. Com ja havien avançat les organitzadores, la primera aturada ha anat dedicada a la pressió estètica, que consideren que s’ha incrementat també com a forma d’intentar ocultar el malestar emocional creixent. La reivindicació ha esdevingut una parada al davant d’una clínica estètica on s’ha llegit un manifest i han enganxat cartells amb fotografies de cossos de dones. En totes dues aturades, les manifestants han esclatat en un gran aplaudiment.

Abans de començar, moment en què, segons l’organització, la Policia Local ha identificat algunes participants, s’ha llegit un manifest en solidaritat amb les set santcugatenques encausades pel tall de vies de la vaga feminista del 2018. Les investigades tenen la data de judici, l’11 de gener del 2023. Els demanen tres anys de presó i 26.000 euros. Tot criticant el corporativisme de l’empresa pública, que es tenyeix de lila pel 8M, han rebutjat el paper d’FGC en la causa i han acabat llançant ous a la façana de l’estació, on també han col·locat enganxines.

La marxa ha recorregut l'eix de vianants | Jordi Pascual Mollá

La manifestació ha acabat a dos quarts de nou a la plaça d’Octavià, on s’ha fet una performance. Amb una dona pujada sobre una estructura de ferro coberta per una faldilla enorme, diverses activistes han dibuixat el lema “feminisme ara i sempre”, sumant-se així a la proposta dels col·lectius feministes anticapitalistes dels Països Catalans. Dues activistes han desplegat una pancarta a la muralla del Monestir. La Policia Local ha impedit que més dones pugessin per fer aquesta acció, mentre el gruix de gent seguia concentrat a la plaça d’Octavià entre el fum de bengales lila.

La manifestació, com és habitual durant els darrers anys, ha estat l’acte més multitudinari del Dia de la Dona Treballadora. Durant tot el recorregut ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema “molt per defensar, molt per avançar”. Entre moltes pancartes petites amb lemes diversos en destacava una de gran en solidaritat amb les investigades: “8 mil motius per seguir lluitant”. Durant el recorregut s’han sentit càntics diversos com “visca la lluita feminista”, “patriarcat i capital, aliança criminal”, “la talla 34 m’apreta la patata” i “qui sembra misèria, recull la ràbia”, entre d’altres.

La manifestació ha estat l’únic acte anunciat prèviament pel Comitè 8M, que ha començat la jornada despenjant una pancarta des de la muralla del Monestir i cobrint la Creu de Terme amb un gran símbol feminista. Durant la jornada, de la qual n’hem fet un seguiment minut a minut, s’han realitzat altres actes, tots els recollits al programa de l’Ajuntament, essent l’acte institucional el més multitudinari. La CGT no ha fet cap acció local en motiu de la vaga durant la jornada i, segons l’Ajuntament, el seguiment ha estat d’un 9% de la plantilla municipal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article