Reivindicació per la protecció de la Torre Negra 25 anys després de l’atac al Pi d’en Xandri

Una xerrada sobre la situació actual, una caminada i un manifest impulsats per la Comissió Pi d’en Xandri +25 mantenen la lluita ecologista

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

D'esquerra a dreta: Jordi Pascual, Mireia Ingla, Alba Gordó i Joan Bel
D'esquerra a dreta: Jordi Pascual, Mireia Ingla, Alba Gordó i Joan Bel | Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Comissió Pi d’en Xandri +25, participada pel Club Muntanyenc, Fridays for Future, Pol·len Edicions i elCugatenc, ha preparat un programa d’activitats per mantenir la pressió ciutadana per la no-urbanització de l’àmbit de la Torre Negra. 25 anys després de l’atac al Pi d’en Xandri i de les grans mobilitzacions ciutadanes per preservar el seu entorn, les entitats han preparat una xerrada sobre la situació actual de l’àmbit, un manifest perquè s’adhereixin partits i entitats i una caminada.

Així ho han explicat Joan Bel, president del Club Muntanyenc i Jordi Pascual, periodista d’elCugatenc, en una roda de premsa aquest dijous per la tarda. Els impulsors reconeixen la força simbòlica de la compra de la finca de la Torre Negra però apunten que des d’una perspectiva urbanística no suposa un canvi substancial i que, per tant, cal refermar el compromís social i polític per protegir l’àmbit.

A la presentació també ha acudit l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó. Ingla ha posat en valor la qualitat de vida de Sant Cugat, tot dient que bona part d’aquesta està donada pel seu entorn i la voluntat de la ciutadania per preservar-lo: “La compra de la Torre Negra ajuda a l’imaginari perquè suposa un retorn per a la ciutat”.

Entrega del premi i explicació de la situació actual

La commemoració començarà el 18 de març a la seu del Club Muntanyenc. A les 18:30h. es donarà a conèixer el col·lectiu o persona guardonats en la tercera edició del Premi Torre Negra en reconeixement de la tasca ecologista i que hores d’hora es troba en període de presentació de candidatures. Just a continuació (19h.) es projectarà el vídeo dels actes que la mateixa Comissió, llavors impulsada exclusivament pel Club Muntanyenc, va fer ara fa cinc anys en motiu del 20è aniversari de l’atac al Pi d’en Xandri.

Un cop projectat el vídeo, la jornada del divendres seguirà amb una xerrada sobre la situació actual de la protecció de la Torre Negra, tant des d’una perspectiva urbanística com dels recursos interposats pels propietaris dels terrenys de l’àmbit per evitar que esdevingui sòl no urbanitzable. Hi participaran Josep Tarragó, arquitecte municipal, i Kristian Herbolzheimer, membre de la comissió i activista ecologista històric en aquesta causa, amb la moderació de Jordi Pascual, periodista d’elCugatenc. La taula rodona, a més, s’emetrà en directe per les xarxes i el canal de YouTube del diari.

Reivindicació caminant

El dissabte 19 de març la reivindicació seguirà amb una caminada popular per l’àmbit de la Torre Negra. Començarà a les 10h. del matí a la seu del Club Muntanyenc i acabarà a les 12h. a l'esplanada de la Torre Negra, moment en què es llegirà un manifest en defensa de la protecció de l’àmbit. La caminada servirà per inaugurar l’exposició Pi d’en Xandri 25 anys, un recull de fotografies històriques que es podran veure a dos cubs instal·lats a la plaça de Barcelona i a la plaça d’Octavià.

Un manifest per buscar adhesions

Els organitzadors han informat de l’elaboració d’un nou manifest, recollint i actualitzant les idees que ja es van aprovar al Ple ara fa cinc anys, amb l’objectiu que els grups polítics, entitats i persones a títol individual facin suport a la protecció de la Torre Negra. El manifest es farà públic per primer cop a la caminada i es llegirà el dilluns 21 de març al Ple municipal per demanar l’adhesió dels grups polítics. Posteriorment s’obrirà un espai per sumar adhesions individuals i d’entitats.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article