Sant Cugat amb el poble ucraïnès: recollida de materials, acollides i mobilitzacions

La ciutat acull més d’una desena d’iniciatives per recollir fons, materials i acollir els refugiats de la guerra d’Ucraïna

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Les recollides de material esporàdiques i mitjançant entitats han estat ben presents a la ciutat durant les darreres setmanes
Les recollides de material esporàdiques i mitjançant entitats han estat ben presents a la ciutat durant les darreres setmanes | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

FOCUS. No a les guerres!

El 8 de març Anna Nardi Fontanals, catalanoucraïnesa, era al punt de recollida de materials per enviar a Ucraïna al Mira-sol Centre. Al dia següent es va trobar amb Svitlana Voytovych, una santcugatenca d’origen ucraïnès, al Casal de Torreblanca, un altre dels punts de recollida de material actius en aquell moment. Van aprofitar la trobada per fer una entrevista que publicarem en aquest especial. Expliquen que hi ha un altre punt de recollida impulsat per la comunitat ucraïnesa, al centre de jardineria Masó-Navarro de la carretera de Rubí, i que durant els dies previs no paraven de rebre tot tipus de voluntaris i iniciatives amb qui treballar.

Ja abans, el 28 de febrer, la manifestació organitzada per les comunitats ucraïnesa i russa al davant de l’Ajuntament va esdevenir un punt de recollida de materials, on Kocbasniuk Yaroslav, barceloní d’origen ucraïnès, va aprofitar les furgonetes de la seva empresa de reformes per enviar materials a la frontera amb Ucraïna, unes accions reconegudes pel consolat amb certificacions de voluntariat. També els materials recollits per la comunitat ucraïnesa local, amb voluntàries com Nardi i Voytovych, es gestionen a través del consolat.

“Des de la frontera, venen camions ucraïnesos que fan ajut humanitari i distribueixen el material recollit”, expliquen les voluntàries, “el transport del material depèn de voluntaris, que poden entrar dins d'Ucraïna però prefereixen quedar-se a la frontera perquè ja tenim constància de dos camions que han entrat i han desaparegut”. Paral·lelament, l’onada de solidaritat també ha mobilitzat persones sense vincles familiars a Ucraïna, com Sílvia Solanellas, Laia Riera, Jaume Ibars, Núria Fernández i Pere Canadell, que s’han encarregat de recollir material i conduir-lo fins a la frontera. Posteriorment han recollit 12 persones per portar-les a Catalunya i tramitar l’asil. També el Sant Cugat FC i el Patí Hoquei Club han iniciat una recollida de material i una campanya de donatius a l’ONG TANU.

Les administracions públiques han anunciat accions concretes, com ara l’acceleració dels tràmits per reconèixer l’asil a les persones que venen del conflicte per part de l’Estat, la preparació de 2.000 noves places per a l’acollida per part de la Generalitat, la publicació d’un correu electrònic on les famílies es poden oferir a acollir refugiats o el pla Sant Cugat amb Ucraïna. Tot plegat també carregat de missatges de precaució i recomanacions sobre com solidaritzar-se amb la població ucraïnesa, posant èmfasi en la necessitat de seguir els mecanismes establerts per a l’acollida i ajut i evitar iniciatives individuals que poden complicar la gestió de la crisi.

La furgoneta dels voluntaris santcugatencs que s'han desplaçat a la frontera amb Ucraïna per portar material i recollir persones refugiades | Sílvia Solanellas

Com i on ajudar

A continuació repassem les iniciatives de suport al poble ucraïnès que hores d’ara hi ha a Sant Cugat. Els punts de recollida d’aliments són:

– Mira-sol Centre, punt de recollida impulsat per la comunitat ucraïnesa: 15, 16 i 19 de març

– Centre de Jardineria Masó-Navarro, punt de recollida impulsat per la comunitat ucraïnesa: matins de 10 a 14h. i tardes de 16 a 20h. (diumenges i festius només als matins)

– ZEM Jaume Tubau, punt de recollida impulsat per Sant Cugat FC i el Patí Hoquei Club: fins el 18 de març

Les formes de fer ajuts econòmics són:

– ONG TANU, en el marc de la campanya del Sant Cugat FC i del Patí Hoquei Club: Caixa Bank, codi IBAN: ES97 2100 3164 7122 0015 0426. L'entitat també ha iniciat una recollida de fons en línia vinculada a l'acte del proper 17 de març a les 19h. a l'hotel Qgat, on projectarà el documental Sasha, sobre l'acollida d'un nen ucraïnès a Catalunya. L'entrada té un cost de 15€, que es destinaran a seguir la tasca d'acollida d'infants ucraïnesos que fa 23 anys que desenvolupa l'entitat.

– Per ajudar Solanellas, Riera, Ibars, Fernández i Canadell en la seva marxa a la frontera per portar material i recollir persones refugiades en col·laboració amb l'Associació Ucraïnesa Djerelo, pots enviar diners a través de Bizum als telèfons: 678 65 08 41, 647 11 29 17 i 651 82 98 75.

Fons Català de Cooperació, recomanat per l'Ajuntament: BBVA, codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531 / Caixa Bank, codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627 (en tots dos casos amb el concepte Campanya 3699-Crisi Ucraïna).

– Metges Sense Fronteres, recomanat per l'Ajuntament: mitjançant el seu web.

– Creu Roja, recomanat per l'Ajuntament: mitjançant el seu web.

– ACNUR, recomanat per l'Ajuntament: mitjançant el seu web.

– Altres entitats recomanades per la Generalitat.

Les opcions per ajudar les persones refugiades són:

– Ofereix un pis buit a l'Ajuntament (ciutadania@santcugat.cat) o directament a la Generealitat (telèfon 012 o comiteacollida.igualtat@gencat.cat).

– Ofereix-te per acollir un infant mitjançant la Generalitat (icaa.dso@gencat.cat).

Refugees Welcome, entitat amb presència local que fa anys que treballa per l'acollida a casa mitjançant un lloguer social d'una habitació a persones refugiades durant la tramitació de l'asil. Treballen amb persones refugiades de totes les nacionalitats.

Recomanacions de l'Ajuntament

En un context d'iniciatives múltiples per fer suport a la població ucraïnesa, l'Ajuntament ha creat un espai web on es recullen recomanacions i un altre amb preguntes freqüents. D'una banda, posa a disposició de la ciutadania algunes de les possibilitats d'ajut explicades a aquest article. D'altra, adverteix de possibles riscos. "No es recomana fer crides de recollida de material, ja que suposa una despesa de diners en el transport i una problemàtica per emmagatzemar-los", recomana l'Ajuntament, que demana prioritzar les campanyes de sensibilització i de recollida de fons així com l'assistència a les concentracions per la pau.

L'alcaldessa va dir que l'Ajuntament faria suport a la comunitat ucraïnesa en tot allò que calgués a la concentració contra la guerra del 28 de febrer | Lali Puig

A la concentració en contra de la guerra del passat 28 de febrer, organitzada per les comunitats ucraïnesa i russa amb el suport del consistori; l'alcaldessa, Mireia Ingla, va anunciar que l'Ajuntament empraria tots els mecanismes facilitats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que també oferiria suport psicològic a les persones que ho necessitessin. Dues setmanes després d'aquell anunci, el govern ha presentat el pla Sant Cugat amb Ucraïna.

Aquest document preveu atorgar ajuts d’emergència a qui ho necessiti amb la creació d’una Oficina d’Atenció a les Persones Refugiades d’Ucraïna que atendrà a la Casa Mònaco, amb la necessitat de cita prèvia a través del correu electrònic ucraina@santcugat.cat. Està gestionada mitjançant un conveni amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. El pla previst per l'Ajuntament contempla l'escolarització de tots els menors de 18 anys, la inscripció i als casals d'estiu, així com altres tràmits pel que fa a serveis sanitaris i socials. Des de l’inici de la crisi, explica l’alcaldessa, s’han rebut més de 200 trucades i es té constància de l’arribada de 86 persones d’Ucraïna a la ciutat.

El Pla, a més, compta amb la col·laboració de diverses entitats, com Refugees Welcome i la Creu Roja. Lluís Carreras, president de la Creu Roja, ha posat l’accent en la necessitat de seguir les vies marcades per les administracions i evitar les mostres de solidaritat individual per garantir una bona gestió de la crisi. En el mateix sentit s’expressa la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que demana especialment que es comuniqui a la DGAIA l’acollida de menors.

Els recursos residencials d’emergència dependran de la Generalitat i també es comptarà amb el suport d’entitats com Refugees Welcome per a la fase d’arrelament. Cal tenir en compte que l'acollida és indefinida i que hi pot haver problemes de convivència i per això és important tenir el suport de l’administració i d’entitats especialitzades. "Nosaltres no renunciarem al nostre protocol, que preveu entrevistes prèvies amb les demandants d'asil i les famílies que volen acollir, per assegurar-nos que les persones encaixen i poder actuar quan hi ha algun problema", defensa Pablo Alonso, membre de l'entitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article