El Síndic de Greuges manté el repte de fer un pla de divulgació a Valldoreix tot i el lleuger repunt d’atencions del 2021

El Ple ordinari posterior a la presentació de l’informe incorpora la presentació d’Helena López Macho com a nova candidata al càrrec

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Drets

Ramon Palacio ha presentat el seu darrer informe anual com a Síndic de Greuges
Ramon Palacio ha presentat el seu darrer informe anual com a Síndic de Greuges | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

De 7 queixes del 2020 a 11 del 2021. El Síndic de Greuges ha incrementat molt lleugerament l’atenció a la ciutadania de la vila de Valldoreix, evidenciant-se de nou la necessitat de donar a conèixer la institució. Amb aquest propòsit l’any passat ja es va acordar la implementació d’un pla de divulgació que ha de permetre donar a conèixer la institució, amb atenció presencial a la Casa de la Vila cada segon dimecres de mes.

Per ara el Pla ha suposat la distribució de fullets informatius amb l'InfoValldoreix i tenir-ne a la Casa de la Vila. Està pendent fer entrevistes i reunions amb entitats de la vila. Segons Ramon Palacio, actual Síndic de Greuges, aquestes mesures han comportat un increment d'atencions al 2021, una tendència que preveu que creixi al 2022.

No és l’única reivindicació que es manté a l’informe anual del 2021, presentat en un Ple extraordinari aquest dijous per la tarda. Palacio torna a recollir a l’informe que “no es respon amb la celeritat correcta a la petició d’informació”, tot reconeixent que la situació és més greu a l'Ajuntament. En conseqüència, recull l’informe, l’Oficina del Síndic de Greuges ha fet “reiterades reclamacions de resposta durant aquest any, tal com ja passava al 2020”, una situació que torna a recollir-se per segon any consecutiu a l’informe anual de la institució.

De les 11 queixes de la ciutadania valldoreixenca, tres van ser desestimades per no haver esgotat la via administrativa. De les vuit restants, cinc feien referència a competències de l’EMD de Valldoreix: (1) desacord amb el nou doble sentit de circulació del passeig del Nard, (2) la intensificació dels problemes de circulació a l’avinguda Baixador arran de les obres al passeig del Nard, (3) la manca de resposta durant cinc anys a la petició de neteja d’un solar abandonat, (4) la manca de resposta a una petició de bonificació de l’IBI per la instal·lació de plaques solars i (5) la caiguda d’un mur de separació entre dos habitatges per la inclinació de dos arbres.

Les tres queixes restants feien referència a l’Ajuntament: (1) manca de resposta pel tracta inapropiat d’un agent de la Policia Local, (2) endarreriment en la documentació per tramitar una llicència d’obres i (3) l’incompliment de l’ordenança de soroll, vibracions i olors per part d’un veí. Durant el 2021 Palacio també va fer tres assessoraments a veïns de la vila sobre la bonificació de l’IBI en cases catalogades, la mediació davant del desacord amb les obres efectuades per un veí i la devolució del pagament de dues mensualitats en un gimnàs privat, derivat a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC).

L’informe anual de tot el municipi, que Palacio va presentar al febrer a Sant Cugat, repassa altres afers com ara l’adhesió a la campanya iniciada per la Coordinadora d’AFAs, la Unipau i altres entitats ecologistes contra de la presència d’armes als centres escolars. També es contempla com a objectius assolits el manteniment de la implicació del Fòrum de Síndics de Greuges de Catalunya, l’actualització de la carta de serveis, la presència als districtes, l’organització de les jornades del Síndic i la incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La renovació del càrrec

Seguint allò recollit al reglament de la institució, el Ple extraordinari per presentar l’informe anual està seguit d’un Ple ordinari amb un punt per donar compte de la candidatura d’Helena López Macho com a candidata a ocupar el càrrec. La candidata ja ha estat presentada en un acte a públic a representants d’entitats i de Consells de Barri, tal com recull el reglament, pas previ a la presentació al Ple de Sant Cugat, on s’ha de fer el nomenament. És la primera vegada que s’ha escollit mitjançant la presentació de candidatures i no com a proposta única de l’alcaldia. Vam explicar amb més detall la candidatura de López Macho en aquest article. Es preveu fer el nomenament al Ple de Sant Cugat del proper dilluns tot i que la competència final és de l'alcaldia i, per tant, després del Ple haurà de fer la designació formal.

El mandat de Palacio acabaria a l’octubre però el govern tripartit té el compromís d’acabar-lo abans després d’haver engegat un procés de presentació de candidatures per al seu relleu després de la jubilació de Palacio. El desacord sobre com resoldre la relació laboral amb l’Ajuntament arran de la jubilació de Palacio va accelerar la tramitació per buscar una persona que el substitueixi. Els representants de tots els grups polítics han aprofitat la presentació de l'informe per agrair la tasca feta per Palacio al capdavant de la institució.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article