Ple de març a l’EMD: Ucraïna, Jocs Olímpics d’Hivern i urbanització del carrer Nard

L’EMD també se suma a la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix (imatge d'arxiu)
Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix (imatge d'arxiu) | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tres mocions, tot i que una retirada, i nou punts de govern, entre els quals destaquen una modificació pressupostària i la presentació de la candidatura a Síndica de Greuges, han marcat la sessió plenària de març a l’EMD, precedida de la presentació de l’informe anual del Síndic de Greuges. A continuació repassem els principals punts del Ple.

L’EMD demana el fi de la guerra a Ucraïna

En forma de moció institucional, tots els grups polítics (Junts, ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC) s’han posicionat en contra de la guerra a Ucraïna i han mostrat suport al poble ucraïnès. En aquest es condemnen els atacs contra la població i els territoris ucraïnesos així com el desplegament militar, es demana l’aturada de la guerra, es mostra suport a les entitats que treballen sobre el terreny, es posa èmfasi en la democràcia local i la diplomàcia de les ciutats i es fa suport a la integritat de la República d’Ucraïna i a les mesures preses per la comunitat internacional en defensa del poble ucraïnès. A més, es diu que l’acció bèl·lica no pot ser la solució als conflictes i es mostra el compromís de l’EMD de posar recursos a disposició de al comunitat ucraïnesa i per facilitar l’acollida. Pots llegir la declaració completa aquí.

Rebutjada la moció de la CUP-PC en contra dels Jocs Olímpics d’Hivern

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de la CUP-PC per demanar l’aturada de la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 als Pirineus. La proposta recull l’argumentari del manifest de la plataforma STOP Jocs Olímpics d’Hivern i del Manifest Científic Independent amb què es rebutja la candidatura per la seva inviabilitat en plena emergència climàtica. La moció pretenia, per tant, adherir-se als dos manifestos, demanar al govern de la Generalitat un gir en les polítiques per no buscar el guany immediat i tenir en compte l’impacte sobre el medi ambient, retirar la candidatura i posar en marxa una campanya de debat i sensibilització en defensa del territori.

ERC-MES retira una moció sobre la gestió sostenible de les colònies de gats

ERC-MES ha retirat una moció amb què es demanava acordat amb l’Ajuntament la construcció d’un refugi de gats públic a Valldoreix per tenir-lo enllestit abans d’acabar el mandat. També es demanava impulsar la delegació de la competència de benestar animal a l’EMD, emprendre una campanya ètica d’esterilització de gats i fer copartícip de la gestió al Consell Sectorial de Medi Ambient de Valldoreix.

Modificació pressupostària per urbanitzar el carrer Nard, la climatització de la piscina del Complex Esportiu i la reforma del col·lector d’aigües residuals del Torrent de Can Badal

Junts, ERC-MES, CUP-PC i PSC han votat a favor de la quarta modificació pressupostària de l’any on s’incorporen diversos complements salarials. Si bé, les principals partides són la dotació de 866.500 euros per a la segona fase del projecte d’urbanització del carrer Nard, de 482.000 euros per al projecte de reforma estructural i climatització de la piscina del Complex Esportiu, de 357.500 euros per al projecte de reforma del col·lector d’aigües residuals del Torrent de Can Badal i de 107.500 euros per la segona fase de la reforma de l’enllumenat públic (xifres arrodonides).

També s’incorporen partides més petites com 17.200 euros per l’ampliació del carrer Nard (primera fase), 13.000 euros per a la revisió del projecte i direcció d’obres de reforma de la plaça Sant Jaume i 2.500 euros per al servei de topografia. S’incorporen també les següents subvencions: 2.000 euros per al Fons Català de Cooperació, 1.000 euros per a Polseres Candela, 1.000 euros per al Woman Evolution i 300 euros per al Rotary Club. El conjunt de modificacions suposen 1,89 milions d’euros provinents del romanent de tresoreria acumulat.

L’oposició ha criticat que no s’han explicat els detalls de les propostes abans de portar la modificació al Ple. Tot i això, l’única abstenció ha estat de Ciutadans.

Valldoreix s’adhereix a la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat

Tots els grups han votat a favor de l’adhesió de l’EMD de Valldoreix a la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat, una xarxa creada al 1997 amb l’objectiu de ser un instrument de treball per a l’administració local i un espai de torbada dels càrrecs electes com a lloc d’intercanvi per posar en comú problemes, experiències i promoure projectes d’interès comú. Als estatuts es marquen altres reptes com la creació d’un laboratori d’experiències en el camp de la sostenibilitat en l’àmbit local, facilitar eines informatives o desenvolupar projectes concrets. L’adhesió suposa l’aprovació dels estatuts i el nomenament del president, Josep Puig, com a representant.

Modificació de les retribucions de la plantilla de l’EMD

Tots els grups han votat a favor de l’increment d’un 2% de les retribucions de la plantilla de treballadors de l’EMD d’acord amb allò recollit als Pressupostos Generals de l’Estat.

Compatibilitat laboral del cap d’Urbanisme

Tots els grups han votat a favor d’atorgar la compatibilitat laboral al cap d’Urbanisme de l’EMD, que ha demanat poder exercir d’arquitecte fora del seu horari laboral a l’administració. La compatibilitat està avalada per un informe del secretari-interventor, Jaume Miró.

Presentació d’Helena López Macho com a candidata a Síndica de Greuges

Seguint el tràmit recollit al reglament del Síndic de Greuges, el Ple de març ha servit per donar compte de la candidatura d’Helena López Macho com a candidata a la Sindicatura de Greuges local. La candidata ja ha estat presentada en un acte a públic a representants d’entitats i de Consells de Barri, tal com recull el reglament, pas previ a la presentació al Ple de Sant Cugat, on s’ha de fer el nomenament. És la primera vegada que s’ha escollit mitjançant la presentació de candidatures i no com a proposta única de l’alcaldia. Vam explicar amb més detall la candidatura de López Macho en aquest article.

Liquidació del pressupost del 2021

El Ple de març també ha servit per donar compte de la liquidació del pressupost del 2021, que es va tancar amb 10,98 milions d’euros d’ingrés i unes despeses de 8,61 milions, per tant, amb un resultat positiu de 2,28 milions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article