Ingla, condemnada a pagar 500€ setmanals pels cartells independentistes a l’Ajuntament

El TSJC considera que els símbols que es veuen a la façana són una forma d’incomplir la sentència per retirar la pancarta que demanava la llibertat dels presos

per Jordi Pascual Mollá

Política

Mireia Ingla considera la resolució com una mostra de repressió
Mireia Ingla considera la resolució com una mostra de repressió | Lali Puig
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’alcaldessa, Mireia Ingla, haurà de pagar 500 euros setmanals del seu propi patrimoni com a màxima responsable municipal pels cartells independentistes i a favor dels presos a la façana de l’Ajuntament. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho ha ordenat, tal com ha informat en primícia el TOT Sant Cugat i ha pogut contrastar elCugatenc amb el requeriment judicial, en considerar que Ingla no ha acatat la sentència que l’obligava a retirar la pancarta sobiranista de la façana de l’Ajuntament perquè “s’ha substituït la pancarta exterior per múltiples pancartes penjades des de les finestres amb el mateix contingut”.

Les pancartes són cartells que els treballadors municipals han penjat al costat de les seves taules de treball, el que el TSJC considera que manté l’incompliment de la neutralitat institucional. “La substitució de la pancarta inicial per múltiples cartells amb el mateix missatge al mateix Ajuntament és una voluntat deliberada i d’explícita mala fe, de no executar la resolució judicial”, considera el TSJC, que també obliga l’Ajuntament a pagar les costes de 300 euros.

La retirada de la pancarta va ser ordenada inicialment al novembre del 2020 arran d’una sentència del contenciós-administratiu número 10 de Barcelona en base a una demanda interposada pel grup municipal de Ciutadans. Un any més tard, el TSJC va desestimar el recurs d’apel·lació presentat pel govern municipal refermant així la primera resolució amb què s’obligava a retirar la pancarta amb el lema “llibertat presos polítics” i un llaç groc que penjava a la façana de l’Ajuntament. Llavors el consistori ja va haver de pagar 1.500 euros per les costes judicials.

L’argumentació recollida per desestimar el recurs d’apel·lació interposat pel govern municipal repassava alguns dels elements de la sentència anterior i refermava idees com que la llibertat d’expressió és un dret constitucional referit a persones físiques i no a les administracions públiques. Llavors el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, va anunciar que intentarien que l’alcaldessa es fes càrrec de les costes judicials amb el seu patrimoni.

Davant la resolució i el revol mediàtic generat, Ingla ha respost per Twitter dient que es tracta d’una repressió continuada: “Primer amenacen, després actuen contra els drets més elementals, prohibint una pancarta. Avui un pas més, actuant de manera arbitrària. Però cap amenaça podrà acabar amb els meus principis i compromisos democràtics. Gràcies per totes les mostres de suport!” L’alcaldessa ampliarà la resposta aprofitant la visita de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, aquest divendres a Sant Cugat.

Una moció per tornar a instal·lar una pancarta

El revol coincideix amb la presentació d’una moció per part de Junts per Sant Cugat a instància de l’ADIC, Aministia i Llibertat, l’ANC, Free Romeva i Òmnium Cultural amb l’objectiu de tornar a instal·lar una pancarta a la façana de l’Ajuntament. La moció s’ha de debatre al Ple ordinari del proper dilluns. Tot i que el missatge no està acordat, es preveia fer referència a la repressió, l’amnistia i la llibertat, en base a un escrit titular Prou repressió a Catalunya. Reivindiquem l’amnistia per viure en llibertat.

Davant d’aquest fet, el PSC va fer una roda de premsa específica per desmarcar-se dels seus companys de govern, ERC-MES i CUP-PC, favorables a la proposta segons els socialistes. El primer secretari i portaveu del grup municipal, Pere Soler, va dir aquest dimecres que calia respectar la neutralitat institucional, que la repressió no és certa perquè les condemnes són per il·legalitats demostrades en seu judicial i que és el moment de “passar pàgina”.

El portaveu socialista va posar com a línia vermella que no es gastessin diners públics i s’emprés personal municipal per comprar i instal·lar la nova pancarta, una petició que confia que es complirà. En cas d’incomplir-se no va especificar quina seria la reacció tot defensant que el govern va acordar seguir unit deixant de banda les diferències en clau nacional. També va descartar obrir la via judicial per evitar la judicialització de la política.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article