L’arquitecte municipal defensa que les darreres sentències sobre Torre Negra apropen la consolidació del planejament

Encara no s’ha resolt el recurs de Núñez i Navarro i la resta de sentències es poden recórrer al Tribunal Suprem

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

D'esquerra a dreta: Jordi Pascual, Josep Tarragó i Kristian Herbolzheimer
D'esquerra a dreta: Jordi Pascual, Josep Tarragó i Kristian Herbolzheimer | Pol·len Edicions
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Josep Tarragó, arquitecte municipal, ha explicat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat gairebé tots els recursos interposats en contra de la darrera modificació del Pla General Metropolità (PGM) per declarar no-urbanitzable tot el sòl de l’àmbit de la Torre Negra excepte aquell on ja hi ha edificacions. Segons l’arquitecte, falta per resoldre’s el contenciós més complex, el presentat pel grup Núñez i Navarro, propietari principal de la zona i impulsor de diversos plans d’urbanització que han estat denegats pel govern, obrint-se així nous recursos judicials, el darrer dels quals s’ha resolt favorablement per a l’Ajuntament, segons ha avançat el tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Francesc Duch, en la roda de premsa prèvia al Ple del dilluns.

Si el TSJC també dona la raó a l’Ajuntament en el recurs presentat pel grup immobiliari, els propietaris dels terrenys només podran seguir el procediment judicial i arribar al Tribunal Suprem. Malgrat això, Tarragó confia que el Suprem també donaria la raó al consistori ja que assegura que els arguments del TSJC són sòlids. Si el Suprem acabés donant la raó definitivament a l’Ajuntament, la modificació del PGM esdevendria consolidada i indefinida tot i que podria ser modificada pel Ple municipal. L’arquitecte explica que no haver pogut justificar els valors naturals de la Torre Negra arran de les sentències anteriors que desestimaven aquests arguments suposa menys garanties de protecció a perpetu ja que ara un canvi de qualificació dependrà només de la voluntat política de cada moment.

Aquestes i altres apreciacions són les que ha fet Tarragó en el marc de la taula rodona La situació actual de l’espai natural de Torre Negra i rodalies, organitzada per la Comissió Pi d’en Xandri +25 (Club Muntanyenc, Fridays for Future, Pol·len Edicions i elCugatenc) en el marc de les activitats en commemoració del 25è aniversari de l’atac al pi i de les mobilitzacions ecologistes per la protecció de Torre Negra. L’acte s’ha fet aquest divendres per la tarda al Club Muntanyenc i s’ha emès en directe a través del canal de YouTube d’elCugatenc.

Kristian Herbolzheimer ha estat l’altre membre de la mesa. L’activista ecologista implicat en la mobilització per la protecció de la Torre Negra des dels seus inicis, ha explicat que hi ha hagut un canvi de paradigma: al 1997 parlar d’ecologisme era estrany mentre ara és una reivindicació assumida per uns sectors amplis de la societat. Amb Tarragó també ha reflexionat sobre l’oportunitat que s’obre arran de la compra de la finca de la Torre Negra per part de l’Ajuntament, el que té un impacte d’un 1,8% sobre els terrenys en disputa urbanística però alhora una càrrega simbòlica important.

L’acte ha estat precedit de l’entrega de la tercera edició del Premi Torre Negra en defensa del Medi Ambient, convocat per la mateixa comissió i que ha recaigut sobre la cooperativa l’Ortiga. Posteriorment s’ha projectat un vídeo sobre el Pi d’en Xandri +25 i ha intervingut el fins fa poc cap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l’Ajuntament, Jordi Torrijos, per recordar l’actuació que es va fer arran de l’atac al pi al 1997. Les activitats seguiran aquest dissabte a les 10h al Club Muntanyenc, amb una marxa a peu per la Torre Negra seguida de la lectura d’un manifest –que es portarà a l’Audiència pública del dilluns per buscar les adhesions dels partits– i la inauguració d’una exposició.

Pots recuperar la taula rodona completa a continuació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article