Sorea manté l’abastament d’aigua fins al desembre tot i el venciment del contracte

El Ple aprova una nova continuïtat de servei d’un contracte signat al 1974 i ja vençut, a l’espera d’un acord amb l’AMB sobre el model de gestió

per Jordi Pascual Mollá

Política

La competència sobre l'aigua recau sobre l'AMB
La competència sobre l'aigua recau sobre l'AMB | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Ple de març ha aprovat una nova continuïtat de servei per a Sorea, el mecanisme que permet que l’empresa concessionària mantingui l’abastament d’aigua tot i el venciment del contracte signat al 1974. La voluntat municipalitzadora del govern municipal ha topat amb els esculls de l’Àrea Metropolitana (AMB), on no hi ha consens sobre el model de gestió. Com que l’abastament d’aigua passa a ser una competència metropolitana, fins que no hi hagi un acord sobre la gestió pública, mixta o privada de l’abastament d’aigua, els ajuntaments dels municipis on ha acabat el contracte no tenen més remei que mantenir el servei en mans de la concessionària tot i el venciment del contracte.

Aquest dilluns el Ple ha aprovat una nova continuïtat de servei fins al desembre d'aquest any després que a l’abril de l’any passat ja s’aprovés una per un any. Aquesta fórmula permet que l’Ajuntament mantingui el servei amb seguretat jurídica tot i que la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, va dir en resposta a aquest mitjà a la roda de premsa prèvia al Ple que el seu grup polític (CUP-PC) tenia dubtes sobre la necessitat de formalitzar aquesta pròrroga.

“Entenem la necessitat de seguretat dels serveis tècnics, que pensen que d’aquesta manera tenen més seguretat jurídica i poden fer més actuacions amb un paraigua legal que els hi permet”, va dir Llorente, “nosaltres discrepem, pensem que això no és així”. La tinenta d’alcaldia va posar l’accent en la mirada ideològica tot dient que l’aigua no hauria de ser un bé de mercat.

Finalment, el neguit exposat per Llorente ha esdevingut un vot contrari de la CUP-PC. La mateixa regidora ha puntualitzat que el vot contrari no és per la tasca del govern municipal sinó pel bloqueig a l’AMB. En un comunicat de premsa, els cupaires proposen un conveni temporal com a solució a aquest afer: “El contracte de l’ajuntament amb Sorea està caducat i funciona gràcies a una pròrroga. Això suposa un perjudici per a la ciutat i es ressenten tant la gestió com el servei que s'acaba prestant a la ciutadania i impedeix efectuar una rebaixa en el preu final de la tarifa. Per part de l’ajuntament s’ha enviat una carta a Ada Colau, presidenta de l’AMB emplaçant-la a moure fitxa junt amb una proposta de solució a través d’un conveni temporal”.

Ja al Ple de gener es va retirar de l’ordre del dia un punt referent al manteniment de les depuradores, un concurs que havia guanyat l’empresa Aquambiente Servicios para el Sector del Agua SAU, també del grup Agbar. Finalment al febrer es va incorporar de nou el Ple, adjudicant el contracte a Agbar per un valor total de 681.865,21 euros per al període febrer del 2022 - gener del 2025 i amb la possibilitat de dues pròrrogues anuals.

Pel que fa a la continuïtat de servei debatuda al Ple d’aquest dilluns, Junts, ERC-MES i PSC han votar a favor de la continuïtat de servei, evidenciant-se així que l’escull de la remunicipalització encara no ha estat resolt. Tal com va explicar aquest diari a un especial FOCUS, els desacords dins del govern de l’AMB són el motiu del bloqueig, amb el PSC més favorable a una gestió publicoprivada i els Comuns a favor de la gestió pública. L’empresa, però, diu que la gestió pública no suposaria una rebaixa de la factura i demana que s’estudiï detalladament l’afer per escollir la gestió més eficient.

Cristina Paraira, regidora de Junts, ha reconegut que és un afer complicat bloquejat a l’AMB, on s’han posat en marxa comissions per decidir com actuar, amb una urgència especial als municipis on ja ha caducat el contracte. Ciutadans ha estat l’únic grup que ha optat per l’abstenció a la votació d’aquest dilluns. El seu portaveu, Aldo Ciprian, ha demanat més lideratge al govern per negociar amb l’AMB i lamenta que si la decisió és metropolitana s’hagin pagat informes sobre la municipalització amb el pressupost de l’Ajuntament.

L’afer ha arribat al Ple pocs dies després que En Comú Podem fes una roda de premsa criticant el govern pel no avenç de cap de les municipalitzacions anunciades. Ramon Gutiérrez, coportaveu de Sant Cugat en Comú, i Amèrico Ologaray, portaveu de Podem, van dir que la municipalització d’alguns serveis bàsics anunciats pel govern com l’aigua, la neteja d’equipaments i la grua municipals així com d’altres que no s’ha proposat internalitzar com l’atenció domiciliària o la neteja urbana suposaria un estalvi per al consistori.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article