Punts de govern al Ple de març: Complex Esportiu de Mira-sol, Next-Generation i habitatge a Santjoanistes

33 punts de govern i cinc més incorporats d’urgència han marcat la sessió plenària del mes de març

per Jordi Pascual Mollá

Política

L'alcaldessa, Mireia Ingla
L'alcaldessa, Mireia Ingla | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

33 punts de govern i cinc més incorporats d’urgència han marcat la sessió plenària del mes de març, amb temes rellevants com el nomenament de la nova Síndica de Greuges local, la continuïtat de servei de l’abastament d’aigua i la liquidació del pressupost del 2021, entre d’altres. A continuació fem un repàs als principals punts de govern tractats a la sessió. També trobaràs les mocions i la contracrònica del Ple (a més d’una notícia específica sobre el nomenament d’Helena López Macho com a Síndica i una sobre l’abastament d’aigua).

Helena López Macho, primera dona Síndica de Greuges

Tots els grups han votat a favor del nomenament d’Helena López Macho com a nova Síndica de Greuges local un cop s’ha presentat la candidatura als consells de barri, entitats i a l’EMD de Valldoreix, tal com estipula el reglament de la institució. És la primera vegada que s’ha escollit la candidata a través d’un procés obert de presentació de candidatures. Se’n van rebre 14. Serà la primera dona a ocupar el càrrec des que es va crear la institució al 2007. Formalment el Ple insta l’alcaldessa, Mireia Ingla, a fer el nomenament. Expliquem més detalladament aquest nomenament en una notícia específica.

Elena Vila recupera les seves competències

Retornada de la baixa per maternitat, la tinenta d’alcaldia Elena Vila recupera les seves competències, que havia assumit temporalment el seu company de grup municipal Pere Soler.

Pròrroga del contracte de subministrament d’un radar a la Policia Local

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació de la primera pròrroga del contracte de subministrament d’un cinemòmetre (radar) per a la Policia Local. El cost és de 4.235 euros i amb la possibilitat d’una pròrroga d’un any més. L’empresa concessionària és Tradesegur Sistema de Seguridad Ciudadana SA.

Aprovació inicial del Document Únic de Protecció Civil

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació inicial del Document Únic de Protecció Civil, encetant així un període de 30 dies d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions. Si no es rep cap al·legació, s’aprovarà definitivament de forma automàtica. La finalitat del document és garantir l protecció física de les persones i els seus bens en situació de greu risc col·lectiu, calamitat pública o catàstrofe extraordinària. Es contempla com un document viu.

471.361,53 euros en pagaments fora de contracte

Junts, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor d’aprovar 471.361,52 euros en pagaments fora de contracte, a l’espera de regularitzar els serveis que es presten en continuïtat de servei. Novament, la neteja d’equipaments públics en mans de Clece SA és el pagament més gran amb 279.401,87 euros. Cal tenir en compte que l’Ajuntament licita aquest servei per un any amb la voluntat de municipalitzar-la al següent.

Ciutadans ha votat en contra criticant la no agilització de la regularització dels contractes mentre que Junts ha criticat l’ús polític que es va fer al mandat passat per aquest afer, amb acusacions d’irregularitats que van arribar a la Fiscalia, que va arxivar la causa tot dient que no hi havia indicis per investigar però sí deixadesa en la gestió. El govern defensa que treballa per regularitzar els contractes amb un programa concret a l’àrea de contractació: “Ens preocupa fins que ho deixem a zero”.

Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB

El govern ha donat compte del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’Àrea Metropolitana que permetre sufragar diverses obres de mobilitat sostenible i transició energètica a Sant Cugat, amb la modificació de l’import de quatre dels projectes. En total són 4,9 milions d’euros que permeten instal·lar plaques fotovoltaiques, noves actuacions al bosc de Volpelleres i les obres de la passera de bicicletes i vianants al polígon de Can Sant Joan, l’obra més cara amb més de 2,5 milions.

Menys recaptació de l’esperada al 2021

El govern ha donat compte de la liquidació del pressupost del 2021, que es va tancar amb 140 milions d’euros d’ingrés, 12 menys que la previsió inicial. Es van gastar 125 milions i n’hi ha pendents de pagar més de 12 milions. Tot i haver recaptat menys del previst, com que l’execució no ha superat els ingressos, l’Ajuntament ha obtingut un resultat pressupostari ajustat positiu, de 26 milions d’euros (totes les xifres estan arrodonides).

Fons Next-Generation per a càmeres de vigilància del trànsit de la ZBE

Junts, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de la delegació de competència a l’alcaldessa per aprovar els projectes d’obres per a executar els fons Next-Generation. Segons el govern no hi ha temps per esperar al Ple següent i per això es fa la delegació. Ciutadans s’ha abstingut. Són tres projectes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana:

– La instal·lació de càmeres als accessos de la segona anella de control perimetral (1.952.533,69 euros).

– Plataforma de gestió de vídeo (950.395,80euros).

– Noves càmeres per controlar els accessos a la Zona de Baixes Emissions (727.868,29 euros).

Posteriorment, amb la mateixa correlació de forces, s’ha aprovat la modificació pressupostària referent a aquests punts.

Sorea mantindrà l’abastament d’aigua en continuïtat de servei

Junts, ERC-MES i PSC han votat a favor de mantenir l’abastament d’aigua en mans de Sorea en continuïtat de servei mentre no es desencalli la possible municipalització, que ha de passat per l’Àrea Metropolitana, on no hi ha acord. Vam explicar els detalls d’aquesta situació al FOCUS sobre serveis públics. La continuïtat de servei suposa que Sorea seguirà gestionant l’abastament d’aigua d’acord amb el contracte ja vençut fins que no es liciti de nou el servei o se’n formalitzi la internalització. Desenvolupem més detalladament aquest afer en una notícia específica. Ciutadans s’ha abstingut i la CUP-PC ha votat en contra, tot dient que el vot contrari és pel bloqueig a l’AMB.

Segona i darrera pròrroga del contracte de manteniment dels aparells elevadors dels equipaments

Tots els grups han votat a favor de la segona pròrroga del contracte de manteniment dels aparells elevadors dels equipaments municipals. És la darrera pròrroga possible abans de licitar de nou el servei. Suposa una despesa de 49.921,17 euros amb l’empresa concessionària, Orona.

Licitació del contracte de Servei d’Atenció Domiciliària per regularitzar la prestació del servei

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació de la licitació del Servei d’Atenció Domiciliària amb una durada de tres anys i la possibilitat de dues pròrrogues d’un any. Suposarà una despesa total d’11,3 milions d’euros. Això suposa iniciar el concurs públic que, un cop adjudicat, acabaria amb la continuïtat del servei fora de contracte que fins ara manté Suara Serveis SCCL.

De fet, el mateix Ple ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups un pagament extra a Suara. L’increment ve marcat per l’entrada en vigor del nou conveni col·lectiu. La compensació a la cooperativa és de 132.271,17 euros corresponents als mesos d’octubre a desembre del 2019 i els anys 2020 i 2021.

Aprovació provisional de la modificació de plantejament que ha de permetre fer habitatges públics al carrer Santjoanistes

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació provisional de la modificació urbanística que ha de permetre fer habitatges dotacionals per a gent gran o joves al carrer Santjoanistes de #Valldoreix. No s’ha rebut cap al·legació. L’aprovació inicial es va fer al novembre i ara només cal obtenir el vistiplau de la Generalitat a una proposta que ha de culminar amb la construcció de 56 habitatges de lloguer dotacional.

El tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, explica que no hi ha acord amb l’Incasòl, propietari dels terrenys, que pretén que els habitatges es gestionin des de l’Agència d’Habitatge de Catalunya mentre l’Ajuntament defensa que ho faci Promusa. És una de les promocions incloses al Pla d’Habitatge Assequible, presentat inicialment al desembre i pendent de fer-se públic.

Desistiment d’un tràmit per fer un equipament gerontològic a Valldoreix

Tots els grups han votat a favor de la desestimació de la tramitació d’un Pla Especial per part d’un privat que tenia l’objectiu de fer un equipament gerontològic a passeig del Nard de Valldoreix.

Conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

Junts, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de l’aprovació de la minuta de conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per al foment de la conservació, manteniment i rehabilitació d’habitatges. El conveni pretén que l’Ajuntament accedeixi a la plataforma informàtica de gestió ITES, sense suposar cap despesa a cap de les dues administracions. Ciutadans s’ha abstingut.

Sentència sobre la ronda sud a la Torre Negra i inici del procés judicial de les zones verdes de Valldoreix i la Floresta, entre d’altres

En forma de dació de compte, el govern ha explicat la resolució favorable a l’Ajuntament sobre el recurs de Núñez i Navarro per la suspensió d’un pla parcial amb què es pretenia edificar a la ronda sud, a l’àmbit de Torre Negra. Segons el govern, aquesta sentència és clau en el procés per la protecció de l’entorn i només caldrà saber les resolucions de la modificació de planejament de tot l’àmbit en disputa. Aquest afer es va tractat a la taula rodona de la Comissió Pi d’en Xandri +25 en què hi va participar l’arquitecte municipal, Josep Tarragó.

Paral·lelament Tots els grups han votat a favor de la la designació de la defensa jurídica davant dels contenciosos interposats per la propietat de la Masia Rosás en el cas de les expropiacions de finques verdes de la seva propietat. Aquest va ser un dels afers urbanístics clau de finals del mandat passat arran d’una modificació de planejament que intentava pagar menys per les expropiacions a canvi de donar nous usos a la masia.

En els afers jurídics, tots els grups ha aprovat la designació de la defensa jurídica davant de diversos contenciosos presentats contra el PEPNat de Collserola. Durant els darrers plens es reben molts recursos al PEPNat i a la modificació de planejament que l’acompanya sense saber encara quants d’ells afecten al municipi de Sant Cugat. El Ple també ha designat la defensa jurídica davant d’un recurs per la instal·lació d’una benzinera al polígon de Sant Mamet, presentat per Marcove Industrial SL després del desistiment del mateix procés per l’empresa Petroprix Energia SL.

Complex Esportiu de Mira-sol

Tots els grups han votat a favor d’un punt incorporat d’urgència al començament del Ple per delegar les competències a alcaldia en els tràmits per fer el Complex Esportiu de Mira-sol. Segons el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, es tracta d’una primera fase de 6,3 milions d’euros amb què es farà l’edificació principal i la piscina, amb l’objectiu de començar les obres al 2023. La segona fase incorporarà el bar i la zona de fitness, ascendint a un total de 7,3 milions d’euros. És un nou projecte iniciat al 2018 i la construcció i la gestió es liciten per separat.

Sobrecost d’1,29 milions per licitar les obres de la Mirada

Tots els grups han votat a favor de la modificació del lot 2 de la licitació de l’escola la Mirada, amb un sobrecost d’1,29 milions d’euros que pagarà l’Ajuntament. El cost total segueix incrementant i se situa en 9,7 milions, 5,2 dels quals pagarà la Generalitat. El lot havia quedat desert per una desactualització dels preus, obligant el govern a fer una revisió d’aquest per licitar-lo de nou. Hores d’ara el govern assegura no tenir novetats de la petició de mesures cautelars i del recurs a la licitació per part de l’ADENC.

Adhesió a la Declaració de Sabadell per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire

Tots els grups han votat a favor de l’adhesió de l’Ajuntament a la Declaració de #Sabadell per un aocrd polític i social per la millora de la qualitat de l’aire. Es proposa treballar amb la Generalitat per un acord polític i social per millorar la qualitat de l’aire així com treballar per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Això passa per una planificació urbana i de mobilitat que tinguin en compte la salut pública, millorar i incentivar el transport públic i fer seguiment dels contaminants atmosfèrics, entre d’altres.

Acord marc per al Projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic de la Serra de Collserola

Tots els grups han votat a favor l’adhesió a l’acord marc de col·laboració per implementar el Projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic a Collserola. L’acord ajunta administracions i propietaris amb l’objectiu de quantificar l’impacte de la gestió forestal sobre el carboni, l’aigua i la biodiversitat en els rodals seleccionats al document. Pots veure la informació de tot el punt aquí.

El bar Catalunya esdevé Bé Cultural d’Interès Local

ERC-MES, PSC, Ciutadans i CUP-PC han votat a favor de la la desestimació de les al·legacions presentades per la propietat en la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) del bar Catalunya, el que ha de permetre preservar el conjunt arquitectònic, incorporant alguns elements de l’interior com els sostres, els terres i les persianes. En conseqüència, l’immoble passa a ser BCIL i a estar inclos al Catàleg de Patrimoni Cultural Català, una mesura de protecció que no pot conservar l’activitat. Joan Puigdomènech, regidor de Junts, grup que ha votat en contra, diu que el seu grup no comparteix els criteris de preservació de la casa pagesa adjacent i critica el govern per manca de diàleg amb la propietat.

L’OMET mantindrà el servei fora de contracte a l’espera d’un nou concurs

Junts, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de l’ampliació del termini de continuïtat del servei fora de contracte per a la gestió de l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET), en mans de l’empresa Teampartners SL. Això suposa destinar més de 350.000 euros anuals fins que es prepari i es resolgui un nou concurs, que el govern pretén fer amb un canvi de gestió per una més eficient i sostenible; pendent de realitzar-se des del 2020. Ciutadans s’ha abstingut. Junts ha criticat en retard en la redefinició del model ja que es camina cap a cinc anys de pròrroga del contracte.

Delegació del vot o vot telemàtic en cas de baixes per maternitat o paternitat, embaràs o malaltia greu

Tots els grups han votat a favor de a modificació del Reglament Orgànic Municipal per permetre la delegació del vot o l’assistència telemàtica als Plens en casos de baixa per maternitat o paternitat, embaràs o malaltia greu. Es tracta d’una aprovació inicial que obre un període d’exposició pública. El canvi no altera les dietes que cobren els regidors per l’assistència als Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article