Mocions del Ple de març: Ucraïna, antiracisme i refugiades afganeses

Una declaració institucional, una més incorporada d’urgència, tres mocions institucionals i una de Junts per Sant Cugat han marcat la sessió plenària de març

per Jordi Pascual Mollá

Política

Gairebé totes les mocions han esdevingut institucionals
Gairebé totes les mocions han esdevingut institucionals | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una declaració institucional, una més incorporada d’urgència, tres mocions institucionals i una de Junts per Sant Cugat han marcat la sessió plenària de març a Sant Cugat. A continuació repassem els principals punts debatuts. També trobaràs un recull dels punts de govern i la contracrònica de la sessió (a més d’una notícia específica sobre el nomenament d’Helena López Macho com a Síndica i una sobre l’abastament d’aigua).

Condemna de la invasió russa a Ucraïna

Amb una declaració institucional, el Ple demana la fi de la invasió militar russa a #Ucraïna amb una declaració en què es condemnen els atacs i es demana l’aturada i retirada immediata de les accions contra la població ucraïnesa. A la declaració també es reivindica la tasca d’entitats que treballen sobre el terreny, l’aposta a favor de la democràcia local i la diplomàcia de les ciutat i a la integritat de la República d’Ucraïna així com a les mesures a favor del poble ucraïnès. L’Ajuntament es posiciona contra l’acció bèl·lica com a solució als conflictes i es posa al servei de la comunitat ucraïnesa i de l’acollida de persones refugiades. Recordem que durant la setmana passada elCugatenc va publicar un FOCUS especial sobre la crisi a Ucraïna en clau local.

Compromís antiracista i per la regularització

Incorporat d’urgència, el Ple ha fet una declaració pel dia internacional per l’eliminació de la discriminació racial. Es preveu rebutjar qualsevol tipus d’odi racista, xenòfob o feixista i es pren el compromís de garantir la igualtat de tracte i de denunciar davant dels jutjats qualsevol actuació constitutiva de delicte d’odi. Paral·lelament es parla de garantir l’acollida digna, la coordinació amb els cossos de seguretat per combatre la criminalització així com amb el teixit associatiu per afavorir la inclusió. Es fa suport a la ILP #RegularizaciónYa i es demana als grups polítics que no assumeixin discursos ni narratives pròpies de l’extrema dreta.

El Ple es compromet a garantir el benestar dels animals de companyia, en especial, dels gossos

El Ple, en forma de moció institucional a proposta inicial de Ciutadans, es compromet a treballar pel benestar dels animals de companyia, en especial els gossos. La proposta recull l’estudi de la millora dels equipaments per a gossos amb la possibilitat d’ampliar el nombre de circuits d’agility, de canviar el terra dels pipicans, millorar-ne la il·luminació i no tallar el subministrament d’aigua d’aquests durant els mesos més freds, entre d’altres. Un cop fet l’estudi es proposa consensuar les accions amb el veïnat i pressupostar-les. Paral·lelament es demana preparar campanyes de civisme per recollir els excrement i evitar la compra impulsiva d’animals.

Mesures energètiques per lluitar contra el canvi climàtic

El Ple, en forma de moció moció institucional a proposta inicial de Junts, es compromet a adoptar mesures energètiques per lluitar contra el canvi climàtic. Es proposa estudiar àmbits de millora a les ordenances arran de les modificacions legals que permeten incrementar les bonificacions per la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics als domicilis i empreses. Amb la moció es proposa estudiar altres possibles modificacions i elaborar una proposta a aprovar al Ple abans del 30 de juny.

Petició de reconèixer les dones i nenes afganeses com a refugiades

El Ple, en forma de moció institucional a instància d’Amnistia Internacional, es posiciona a favor dels drets de les dones i nenes a l’Afganistan. L’Ajuntament es compromet a demanar als governs espanyols i català a influenciar en les negociacions amb les autoritats talibanes per abordar els drets de les dones i nenes així com a donar veu a les defensores dels drets humans. Es demana reconèixer la condició de refugiades a les dones i nenes que han fugit d’Afganistan i fer suport a les vies segures per fugir del país. S’insta els governs espanyol i català a destinar els fons econòmics suficients per finançar projectes de promoció i protecció dels drets humans a l’Afganistan.

Debat sobre la instal·lació d’una nova pancarta per l’amnistia a l’Ajuntament

Finalment s’ha retirat la moció de Junts, ERC-MES i CUP-PC a instància de l’ADIC, Amnistia i Llibertat, l’ANC, Free Romeva i Òmnium per demanar la instal·lació d’una nova pancarta a l’Ajuntament. Tot i que no es prefixa el lema, es basa en un manifest que parla d’aturar la repressió a Catalunya així com demanar l’amnistia i la llibertat. Cal tenir en compte que la moció es debat pocs dies després que el TSJC condemnés l’alcaldessa, Mireia Ingla, pel que considera un incompliment de la sentència que obligava a retirar la pancarta anterior. Tot i això s’ha arribat a debatre, tal com expliquem a la contracrònica de la sessió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article