SOS Bosc Volpelleres proposa sis ubicacions alternatives per a la Mirada

L’Audiència pública de març ha estat marcada per l’ecologisme amb la unió de tots els grups polítics al manifest per la protecció de la Torre Negra

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Política

SOS Bosc Volpelleres es reunirà amb el govern
SOS Bosc Volpelleres es reunirà amb el govern | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A l’Audiència pública posterior al Ple en què s’ha aprovat la modificació del lot 2 del concurs de les obres de la Mirada, suposant un sobrecost d’1,29 milions d’euros que haurà de pagar l’Ajuntament, el col·lectiu SOS Bosc Volpelleres ha insistit en l’impacte ambiental del projecte sobre el bosc de Volpelleres. Aquesta vegada, amb Xavier Bona com a representant, han proposat als grups municipals sis ubicacions alternatives per a les escoles.

Es tracta d’un document que han entregat a tots els grups municipals abans de la cessió plenària en què apunten algunes de les ubicacions descartades pel govern municipal així com la proposta de tres més. La primera opció és tornar a la parcel·la on s’havia previst fer inicialment l’escola, just al costat del Leonardo da Vinci, descartada per estar inclosa a la franja de protecció de Renfe. El col·lectiu considera que amb la recuperació de la idea de fer un intercanviador entre Renfe i FGC es podria tornar a estudiar la viabilitat amb un possible cobriment de vies.

A més, el col·lectiu proposa ajuntar la parcel·la que el govern reserva per fer la segona residència pública de gent gran i la que acull una part dels mòduls de la Mirada per fer l’escola. La tercera opció és la d’utilitzar la masia de Can Canyameres, tot i el procés participatiu engegat per definir-ne l’ús com a casal del barri. Paral·lelament, es proposa adquirir una parcel·la privada al barri de Volpelleres o a la Guinardera, on apunten a dues possibilitats.

Al document que han entregat als grups municipals calculen que el conjunt de l’operació seria més barata en qualsevol dels emplaçaments alternatius. Així ho ha explicat Bona a l’Audiència pública, moment que ha aprofitat per preguntar si el govern estaria disposat a canviar l’emplaçament. L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha dit que no hi ha temps per canviar ni el projecte ni l’emplaçament i que algunes de les propostes fetes pel col·lectiu precisaran d’operacions que no s’han contemplat en la proposta, que revisaran en una reunió de SOS Bosc amb el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch. L’activista ha denunciat, però, que si no hi ha voluntat de canviar l’emplaçament, la reunió serà una pantomima.

Protecció de l’àmbit de Torre Negra

L’Audiència pública de març ha estat marcada per l’ecologisme també per la crida de la Comissió Pi d’en Xandri +25 (Club Muntanyenc, Fridays for Future, Pol·len Edicions i elCugatenc) perquè els partits se sumessin al manifest per la protecció de l’àmbit de la Torre Negra que van llegir per primera vegada a la caminada del dissabte. Tots els grups polítics (Junts, ERC-MES, PSC, Ciutadans i CUP-PC) s’han afegit a la proposta, que demana treballar per la protecció de l’àmbit seguint amb la via judicial, urbanística o qualsevol altra fórmula, alhora que encetant la participació ciutadana i la informació pública.

Representants de tots els grups polítics han agraït la tasca feta per les entitats que des de fa més de 25 anys pressionen per protegir la Torre Negra. Aquest ha estat, de fet, el darrer acte del 25è aniversari de l’atac al Pi d’en Xandri, promogut per la Comissió amb actes com l’entrega del Premi Torre Negra a la cooperativa l’Ortiga, una xerrada sobre la situació actual de l’àmbit i la caminada. D’ara endavant busquen suports d’entitats i persones a títol individual mitjançant els codis QR que es poden trobar als cubs informatius de la plaça d’Octavià i de la plaça Barcelona.

Representants de la Comissió Pi d'en Xandri +25 | Jordi Pascual Mollá

Altres temes de l’Audiència pública

Més enllà de la reivindicació ecologista, a l’Audiència pública han sorgit altres afers com el desacord d’una part del veïnat amb la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i els dubtes sobre com afectarà a Sant Cugat la sentència que anul·la la ZBE de Barcelona. El govern defensa que la proposta no té marxa enrere i que dona resultats. Mentre no hi hagi una sentència que afecti la nostra ciutat, seguiran implementant la ZBE.

També hi ha hagut queixes pels sorolls i la petició al govern per pressionar la Generalitat per revisar l’Indicador de Renda de Suficiència. Un representant d’una comunitats de veïns d’un habitatge de protecció oficial gestionat per una empresa privada ha acudit al Ple per demanar suport al govern i a Promusa davant de l’increment exponencial dels preus dels subministraments des que el pisos han passat a ser propietat d’un fons d’inversió. Finalment s’ha llegit un manifest per l’amnistia i contra la repressió, un afer que desenvolupem més detalladament a un altre article.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article