La condemna a l’alcaldessa postposa el debat sobre la reinstal·lació de la pancarta a l’Ajuntament

Els grups independentistes retiren la moció instada per les entitats tot i que la proposta s’ha arribat a debatre deixant de banda la pancarta en si

per Jordi Pascual Mollá

Política

Diversos membres de les entitats independentistes han acudit al Ple amb cartells
Diversos membres de les entitats independentistes han acudit al Ple amb cartells | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Com un moviment per a evitar un maldecap més a l’alcaldessa, Mireia Ingla; Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC han optat per retirar la moció amb què pretenien posar les bases de la reinstal·lació de la pancarta sobiranista a la façana de l’Ajuntament. La proposta, promoguda per l’ADIC, Amnistia i Llibertat, l’ANC, Free Romeva i Òmnium, ha quedat aturada temporalment després que el dijous l’alcaldessa fos condemnada a pagar 500 euros setmanals per l’incompliment de la sentència de la retirada de la pancarta. O bé, això és el que diu el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Perquè a l’Ajuntament no hi ha cap pancarta que demani l’amnistia, la llibertat dels presos ni la independència. Fa temps que Ingla, arran de la sentència del TSJC, va retirar aquest element però, a ulls del tribunal, l’existència de cartells més petits penjats per treballadors de la casa suposa un incompliment de sentència i, en conseqüència, Ingla, com a màxima responsable de la institució santcugatenca, ha de pagar amb el seu patrimoni.

És evident que era arriscat arribar així a un Ple i demanar que es torni a col·locar una pancarta amb un lema per definir al voltant dels termes amnistia, llibertat i repressió. Més encara quan ha estat aquest mateix dilluns que Ingla ha rebut la notificació oficial de la condemna, que atribueix directament a Ciutadans com a grup municipal que va promoure la denúncia: “Vostès sense els tribunals no són res però no permetrem que decideixin què ha de fer l'alcaldessa, això ho han de dir les urnes”. Per això no s'ha debatut sobre si cal instal·lar la pancarta o no, només en termes més generals: repressió i neutralitat institucional.

Els grups independentistes han fet pinya al voltant d’Ingla. Núria Fernández (Junts) ha reivindicat que el debat és sobre llibertat, equiparant la col·locació de la pancarta a qualsevol altre símbol com una bandera LGTBIQ+. Núria Gibert (CUP-PC) s’ha centrat en la repressió com a mecanisme d’estat que aquesta vegada, diu, apunta a Ingla: “El gran per força i maquinària pretén imposar un pensament hegemònic. Qualsevol poble té dret a autodeterminar-se”.

Però Gemma Aristoy, companya seva al grup d’ERC-MES, ha estat la més crítica amb la resolució, tot dient que respon a una estratègia d’intentar atemorir la gent: “Quina pancarta? Quins llaços? Cap! Només apareix a la ment de la jutgessa” També ha apuntat directament Ciutadans com a partit denunciant: “406. Saben què significa aquest número? Són els dies que falten per a les properes eleccions, quan esperem que quedin fora d'aquest Ple. Van néixer per difondre odi a Catalunya”.

Els partits independentistes han estat esperonats des del públic amb cartells amb el lema “prou repressió, independència és llibertat” portats per un grup de persones que han acudit al Ple per participar també a l’Audiència pública, en aquest cas en veu de Jaume Angerri, d’Òmnium: “Aquesta ha estat la pitjor repressió a un moviment pacífic durant les darreres dècades a Europa”. Angerri ha cridat a mantenir-se persistents i “decididament alçats fent-ne denúncia pública”.

Aquests mateixos cartells han esdevingut missatges directes durant les intervencions del PSC i de Ciutadans, especialment dels segons, quan una de les assistents s’ha aproximat a la primera fila del públic fent que el portaveu taronja, Aldo Ciprian, hagi acabat la seva intervenció dirigint-se directament a ella. “És la primera vegada en la història que es retira una moció i es retira. Però ja que han parlat, jo també donaré el meu punt de vista”, ha començat dient, referint-se a la neutralitat institucional apuntada per la sentència i per una nota jurídica de l’Ajuntament, “la representació moral dels catalans la tenim nosaltres o el PSC, que som els que hem guanyat eleccions catalanes”.

Pere Soler, portaveu socialista, també ha evidenciat la divisió social en aquest afer, fent referència a les darreres xifres del Centre d’Estudis d’Opinió, que dibuixa una davallada del suport a la independència. Per al PSC la neutralitat institucional “és símbol de democràcia” i ha criticat l’argumentari emprat per Fernández en la presentació de la moció: “Han dit que s'hi haurien de sumar tots els partits demòcrates. Si no ens hi sumem, no som demòcrates?”

Tota la discussió s’ha donat, per a desesperació de Ciprian, que no ha pogut ni replicar a la intervenció de l’alcaldessa perquè Ingla no li ho ha permès, malgrat la decisió de retirar la moció del Ple. Normalment quan una moció es retira no es debat però en aquest cas, davant la intervenció inicial dels grups proposants, s’ha acabat forçant el posicionament de tots els partits. Més enllà del tràmit, la retirada és una mostra de com de delicada és la situació i també un temps d’aire per a Ingla, que encara ha de decidir com afronta la condemna ja que, tot i considerar-la absurda, és sobre la taula.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article